Code | Name of the Course Unit | Semester | In-Class Hours (T+P) | Credit | ECTS Credit |
---|---|---|---|---|---|
BIO111 | BIOLOGY | 1 | 2 | 2 | 4 |
GENERAL INFORMATION |
|
---|---|
Language of Instruction : | Türkçe |
Level of the Course Unit : | ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey |
Type of the Course : | Zorunlu |
Mode of Delivery of the Course Unit | - |
Coordinator of the Course Unit | Öğr.Gör. ALMİNA DURMUŞ KOÇ |
Instructor(s) of the Course Unit | Öğr.Gör. ALEYNA ÇAVDAR |
Course Prerequisite | No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
|
---|---|
Objectives of the Course Unit: | Canlıların çeşitliliği, hücre ve dokularının yapısal ve işlevsel özellikleri, evrimleri, canlılarda kalıtım, canlılarda geçen biyokimyasal olaylar ve canlıların birbirleri ve cansız çevre ile olan ilişkilerinin ve doğada var olan biyolojik sistemlerin öğretilmesi amaçlanmaktadır. |
Contents of the Course Unit: | Yaşamın temel bileşenleri, atom, molekül, makro molekül, makro molekül komplekslerinin oluşturduğu organeller ve hücrenin temel yapısı, yapı ve fonksiyonlarına göre bitki ve hayvan hücreleri, hücrede enerji üretimi, fotosentez, hücre solunumu, hücre bölünmesi, gen, kromozom, genom kavramları incelenmektedir. |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
---|
Canlılar dünyasına ilişkin temel kavramları tanımlayabilir. |
Canlılar dünyasındaki organizasyonu temel biyolojik kuramlar kapsamında tanımlayabilir. |
Hücre organizasyonun yapısal ve işlevsel özelliklerini birbirleri ile ilişkilendirebilir. |
Hücre organellerinin fonksiyonunu açıklayabilir ve hücrenin bütününde ve organizmadaki oluşumlarla ilişkilendirebilir. |
Prokaryotik ve ökaryotik hücreleri karşılaştırabilir. |
Hücrelerin çoğalması ve genetik materyalin özelliklerini bilir. |
Metabolizma olaylarını açıklayabilir. |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
|||
---|---|---|---|
Week | Preparatory | Topics(Subjects) | Method |
1 | Konuyla ilgili farklı kaynaklardan araştırma yapmak. | Biyoloji Kavramı, Biyolojinin Önemi ve Biyolojik Organizasyon | sözlü anlatım / soru-cevap |
2 | Konuyla ilgili farklı kaynaklardan araştırma yapmak. | Canlı Hücrelerde Bulunan Temel Bileşikler; Su ve İnorganik Bileşikler | sözlü anlatım / soru-cevap |
3 | Konuyla ilgili farklı kaynaklardan araştırma yapmak. | Canlı Hücrelerde Bulunan Temel Bileşikler; Organik Bileşikler | sözlü anlatım / soru-cevap |
4 | Konuyla ilgili farklı kaynaklardan araştırma yapmak. | Hücrenin Tanımı, Prokaryotik ve Ökaryotik Hücreler ve Özellikleri | sözlü anlatım / soru-cevap |
5 | Konuyla ilgili farklı kaynaklardan araştırma yapmak. | Hücre Organelleri | sözlü anlatım / soru-cevap |
6 | Konuyla ilgili farklı kaynaklardan araştırma yapmak. | Hücre Zarı - Yapı ve İşlevi | sözlü anlatım / soru-cevap |
7 | Konuyla ilgili farklı kaynaklardan araştırma yapmak. | Hücre Zarından Madde Geçişleri | sözlü anlatım / soru-cevap |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Konuyla ilgili farklı kaynaklardan araştırma yapmak. | Metabolizma | sözlü anlatım / soru-cevap |
10 | Konuyla ilgili farklı kaynaklardan araştırma yapmak. | Fotosentez | sözlü anlatım / soru-cevap |
11 | Konuyla ilgili farklı kaynaklardan araştırma yapmak. | Hücre Bölünmesi | sözlü anlatım / soru-cevap |
12 | Konuyla ilgili farklı kaynaklardan araştırma yapmak. | Hücre Döngüsü | sözlü anlatım / soru-cevap |
13 | Konuyla ilgili farklı kaynaklardan araştırma yapmak. | DNA Yapı ve Fonksiyonu | sözlü anlatım / soru-cevap |
14 | Konuyla ilgili farklı kaynaklardan araştırma yapmak. | Mendel Genetiği | sözlü anlatım / soru-cevap |
15 | Konuyla ilgili farklı kaynaklardan araştırma yapmak. | Rekombinant DNA ve Biyoteknoloji | sözlü anlatım / soru-cevap |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
---|
Kaya, MA., (2017), GENEL BİYOLOJİ, Nobel Akademik Yayıncılık |
Urry, L. A., Cain, M. L., Wasserman, S. A., Minorsky, P. V., & Reece, J. B. (2017). Campbell Biology. Pearson Education, Incorporated. |
Tohit, G. Genel Biyoloji. 2018. Anı Yayıncılık |
ASSESSMENT |
||||
---|---|---|---|---|
Assessment & Grading of In-Term Activities | Number of Activities | Degree of Contribution (%) | Description | Examination Method |
Ara Sınav (Vize) | 1 | 50 | ||
DÖNEM SONU- Sınavı (Final) | 1 | 50 | ||
TOPLAM | 2 | 100 |
Level of Contribution | |||||
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
To be able to professionally evaluate and apply the knowledge gained from basic theoretical and practical courses supported by lecture notes, application tools and materials, visual-objective resources containing current information in the field of podology.
|
3 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Using the basic knowledge and skills acquired in the field of podology, interpret and evaluate data, identify and analyse problems, and develop solutions based on evidence.
|
3 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
To be able to use basic theoretical and practical knowledge related to the field of podology.
|
0 | |||||
2 |
They can make all applications related to the field of podology in accordance with the technique.
|
0 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Interprets and evaluates data using the basic knowledge and skills acquired in the field of podology, identifies and analyses problems and can take part in studies planned for solution.
|
3 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
To be able to carry out a given task independently using the basic knowledge in the field of podology.
|
2 | |||||
2 |
They can work as a team member to solve complex and unpredictable problems encountered in applications related to the field of podology.
|
3 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
They can evaluate the basic knowledge and skills acquired in the field of podology with a critical approach.
|
3 | |||||
2 |
They identify their learning needs and can direct their learning.
|
4 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Informs the relevant people and institutions by using the basic knowledge and skills in the field of podology; can transfer his / her thoughts and suggestions for solutions to problems in written and orally.
|
2 | |||||
2 |
To be able to follow the information in the field and communicate with colleagues by using a foreign language at least at the European Language Portfolio A2 General Level.
|
0 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
They can contribute to the collection, interpretation, application and announcement of the results of the data related to the field of podology in accordance with social, scientific, cultural and ethical values.
|
1 | |||||
2 |
As an individual, he/she can act in accordance with the laws, regulations, legislation and professional ethics rules related to his/her duties, rights and responsibilities.
|
1 | |||||
3 |
They can work with other health disciplines.
|
3 |
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
|||
---|---|---|---|
Workload for Learning & Teaching Activities |
|||
Type of the Learning Activites | Learning Activities (# of week) | Duration (hours, h) | Workload (h) |
Ders | 14 | 2 | 28 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 14 | 5 | 70 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 1 | 1 | 1 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 32 | 0 | 102 |
Total Workload of the Course Unit | 102 | ||
Workload (h) / 25.5 | 4 | ||
ECTS Credits allocated for the Course Unit | 4,0 |