TR EN

PHYSIOLOGY I PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
BEY143 PHYSIOLOGY I 1 4 3 5

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Instructor(s) of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi TURGAY DAĞTEKİN
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: İnsan vücudunu oluşturan tüm sistemlerin temel yapısı ve işleyiş mekanizmalarına ilişkilerin bilgilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Contents of the Course Unit: İnsan vücudundaki hücre, doku ve sistemlerin işleyiş mekanizmaları.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

FİZYOLOJİYE GİRİŞ ,HÜCRE, DOKU, ORGAN VE SİSTEMLER
HÜCRE ORGANELLERİ VE HÜCRE TAŞIMA MEKANİZMALARI
VUCUT SIVILARININ DAĞILIMI ,ELEKTROLİTLER
KAN
DOLAŞIM SİSTEMİ
SİNİR SİSTEMİ
KAS VE İSKELET SİSTEMİ
ARA SINAV
KALP
SOLUNUM SİSTEMİ
SİNDİRİM SİSTEMİ
ENDOKRİN SİSTEMİ
ÜREME SİSTEMİ
BOŞALTIM SİSTEMİ

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Tanışma, Bireysel Araştırma FİZYOLOJİYE GİRİŞ ,HÜCRE, DOKU, ORGAN VE SİSTEMLER Tartışma, Anlatım, Örnek Olay
2 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma HÜCRE ORGANELLERİ VE HÜCRE TAŞIMA MEKANİZMALARI Tartışma, Anlatım, Örnek Olay
3 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma VUCUT SIVILARININ DAĞILIMI ,ELEKTROLİTLER Tartışma, Anlatım, Örnek Olay
4 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma KAN Tartışma, Anlatım, Örnek Olay
5 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma DOLAŞIM SİSTEMİ Tartışma, Anlatım, Örnek Olay
6 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma SİNİR SİSTEMİ Tartışma, Anlatım, Örnek Olay
7 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma KAS VE İSKELET SİSTEMİ Tartışma, Anlatım, Örnek Olay
8 - ARA SINAV -
9 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma KALP Tartışma, Anlatım, Örnek Olay
10 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma SOLUNUM SİSTEMİ Tartışma, Anlatım, Örnek Olay
11 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma SİNDİRİM SİSTEMİ Tartışma, Anlatım, Örnek Olay
12 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma ENDOKRİN SİSTEMİ Tartışma, Anlatım, Örnek Olay
13 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma ÜREME SİSTEMİ Tartışma, Anlatım, Örnek Olay
14 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma BOŞALTIM SİSTEMİ Tartışma, Anlatım, Örnek Olay
15 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma SİSTEMLERE GENEL BAKIŞ Tartışma, Anlatım, Örnek Olay
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Hall, J. E. Guyton H.E.(2016). Guyton and Hall Tıbbi Fizyoloji (13. ed). Elsevier.
Ganong, W. (2016) Ganong Tıbbi Fizyoloji (25. ed). McGraw Hill Ed.

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Assess the knowledge of all disciplines that examine the relationship between humans, the environment and food and form the basis of Nutrition and Dietetic practice.
5
2
Define current knowledge and practices in Nutrition and Dietetics.
4

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Use up-to-date technological resources in the process of obtaining and providing information in the field of Nutrition and Dietetics.
2

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Asses general health problems related to nutrition.
1
2
Explain the Nutrition and Dietetic practices by using knowledge in this field.
1

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Apply legal and ethical principles in the use of knowledge in the field of Nutrition and Dietetics.
1

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Apply knowledge and skills in the field of Nutrition and Dietetics.
3
2
Follow the plans, policies, laws, regulations and legislations that affect the dietitian profession.
1

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the information about Nutrition and Dietetics with a critical perspective.
5

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Follow new developments in the field of Nutrition and Dietetics with sufficient foreign language knowledge.
3
2
Communicate effective verbal and written interaction between individuals.
4

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the factors affecting the food quality of the individual and society in the production-consumption chain.
0
2
Respond to clients' health, social and environmental problems.
0
3
Evaluate the nutritional status of the patients.
0
4
Interpret the clinical findings of the patients in terms of nutrition.
0
5
Plan client-specific nutritional treatments.
0

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 2 28
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 14 2 28
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 14 2 28
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 2 14
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 65 0 128
Total Workload of the Course Unit 128
Workload (h) / 25.5 5
ECTS Credits allocated for the Course Unit 5,0