TR EN

GENERAL MICROBIOLOGY PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
BEY205 GENERAL MICROBIOLOGY 3 4 3 5

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Doç.Dr. HATİCE MERVE BAYRAM
Instructor(s) of the Course Unit Prof.Dr. MUSTAFA NİZAMLIOĞLU
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Mikroorganizmaların yapıları, sınıflandırılması, gelişme ve çoğalma şartları, hastalık mekanizmaları, enfeksiyon etkenleri ve korunma yolları ile temel laboratuvar pratiği konusunda bilgi, beceri ve tutum kazandırmak amaçlanmaktadır.
Contents of the Course Unit: Mikroorganizmalara giriş, mikroorganizmaların sınıflandırılması ve yapısı, mikroorganizmaların gelişmesi, kontrolü ve diğer organizmalar ve çevre ile etkileşimleri, immün sistem ve antijen-antikor reaksiyonları,en sık görülen bulaşıcı hastalık etkenleri ve hastalık oluşturma mekanizmaları,mikroskopi, boyama, aseptik teknikler, transfer, ekim gibi genel mikrobiyolojide kullanılan laboratuar teknikleri.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Konak parazit ilişkisini tanımlar.
Temel mikrobiyolojik teknikleri takip eder.
Mikroorganizmaların vücuda giriş yollarını tanımlar.
Tıbbi açıdan önemli mikroorganizmaları ilişkilendirir.
Bakterilerin yapısını, metabolizma ve genetik özelliklerini açıklar.
Mikrobiyolojide önemli virüs, mantar ve parazitleri açıklar.
Vücudun savunma mekanizmalarını tanımlar.
Farklı sterilizasyon ve dezenfeksiyon tekniklerini ayırır.
Enfeksiyon hastalıklarını tanımlar.
İnsanları etkileyen önemli mikrobiyal hastalıkları ana hatlarıyla belirtir.
Bağışıklık sisteminde rol oynayan hücreleri örnekle açıklar.
Antibiyotik etki ve direnç mekanizmalarını açıklar.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Literatür Tarama, Web Tabanlı Araştırma Mikrobiyolojiye Giriş ve Tarihçe, Tanımı ve Uygulama Alanları Anlatım, Uygulama
2 Literatür Tarama, Web Tabanlı Araştırma Mikroorganizmaların Genel Özellikleri Sınıflandırılması, İsimlendirilmesi Anlatım, Tartışma, Uygulama
3 Literatür Tarama, Web Tabanlı Araştırma Mikroorganizmaların Metabolizmaları, Beslenme ve Çoğalmaları Anlatım, Gösterip Yaptırma, Uygulama
4 Literatür Tarama, Web Tabanlı Araştırma Konak-Mikroorganizma İlişkisi Anlatım, Uygulama
5 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Mikroorganizmaların Gelişmelerini Etkileyen Faktörler Anlatım, Tartışma, Uygulama
6 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Bakterilerin Genel Özellikleri, Yapısı, Metabolizmaları Anlatım, Gösterip Yaptırma, Uygulama
7 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Maya ve Küflerin Genel Özellikleri, Yapısı, Metabolizmaları Anlatım, Gösterip Yaptırma, Uygulama
8 - ARA SINAV -
9 Literatür Tarama, Web Tabanlı Araştırma Bakteriyofaj, Virus ve Prionların Genel Özellikleri Anlatım, Gösterip Yaptırma, Uygulama
10 Literatür Tarama, Web Tabanlı Araştırma Parazitlerin Genel Özellikleri Anlatım, Gösterip Yaptırma, Uygulama
11 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Vücudun Normal Mikrobiyal Florası, Enfeksiyon Bulaşma Yolları Anlatım, Tartışma, Uygulama
12 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Sterilizasyon, Dezenfeksiyon ve Antiseptik Yöntemler Anlatım, Tartışma, Uygulama
13 Literatür Tarama, Web Tabanlı Araştırma Mikrobiyal Tanı Yöntemleri, Mikroorganizmaların Üretilmesi, Besiyerleri, Bakteri Ekim Yöntemleri Anlatım, Gösterip Yaptırma, Uygulama
14 Literatür Tarama, Web Tabanlı Araştırma Antibiyotik Etki Mekanizmaları, Antibakteriyel İlaçlara Karşı Direnç Gelişimi Anlatım, Tartışma, Uygulama
15 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Temel İmmünoloji ve Bağışıklık Anlatım, Uygulama
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Carroll, G. F., Carroll, K. C., Butel, J. S., Morse, S. A., & Mietzner, T. A. (2013). Jawetz, Melnick, & Adelberg’s medical microbiology (26th ed.). McGraw-Hill Medical.
Cornelissen, C. N., Fisher, B. D., & Harvey, R. A. (2012). Lippincott illustrated reviews: Microbiology (3rd ed.). Lippincott Williams & Wilkins.
Göçmen, J. S., & İnan, N. (Eds.). (2019). Bir bakışta tıbbi mikrobiyoloji ve enfeksiyon (1. baskı). Akademisyen Kitabevi. ISBN: 9786052585276
Güven, S., & Demirel Zorba, N. D. (2015). Genel mikrobiyoloji: Laboratuvar klavuzu. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim, Sağlık ve Bilimsel Araştırma Vakfı (ESBAV).
Levinson, W., Chin-Hong, P., Joyce, E. A., Nussbaum, J., & Schwartz, B. (2022). Tıbbi mikrobiyoloji ve immünoloji (B. Şener & B. Şener, Çev. Ed.). Nobel Tıp Kitabevleri. (Orijinal eser 5. baskı). ISBN: 9789752779136

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description Examination Method
Ara Sınav (Vize) 1 40
Ödev Değerlendirme 1 10
DÖNEM SONU- Sınavı (Final) 1 50
TOPLAM 3 100
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Assess the knowledge of all disciplines that examine the relationship between humans, the environment and food and form the basis of Nutrition and Dietetic practice.
5
2
Define current knowledge and practices in Nutrition and Dietetics.
3

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Use up-to-date technological resources in the process of obtaining and providing information in the field of Nutrition and Dietetics.
2

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Asses general health problems related to nutrition.
3
2
Explain the Nutrition and Dietetic practices by using knowledge in this field.
5

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Apply legal and ethical principles in the use of knowledge in the field of Nutrition and Dietetics.
2

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Apply knowledge and skills in the field of Nutrition and Dietetics.
1
2
Follow the plans, policies, laws, regulations and legislations that affect the dietitian profession.
4

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the information about Nutrition and Dietetics with a critical perspective.
3

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Follow new developments in the field of Nutrition and Dietetics with sufficient foreign language knowledge.
3
2
Communicate effective verbal and written interaction between individuals.
2

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the factors affecting the food quality of the individual and society in the production-consumption chain.
0
2
Respond to clients' health, social and environmental problems.
0
3
Evaluate the nutritional status of the patients.
0
4
Interpret the clinical findings of the patients in terms of nutrition.
0
5
Plan client-specific nutritional treatments.
0

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 2 28
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 10 1 10
Laboratuvar 14 2 28
Okuma 0 0 0
Ödev 2 1 2
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 7 1 7
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 14 1 14
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 1 7
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 84 0 126
Total Workload of the Course Unit 126
Workload (h) / 25.5 4,9
ECTS Credits allocated for the Course Unit 5,0