Code |
Name of the Course Unit |
Semester |
In-Class Hours (T+P) |
Credit |
ECTS Credit |
EKF407 |
RESEARCH METHODS |
4 |
3 |
3 |
6 |
GENERAL INFORMATION |
Language of Instruction : |
Türkçe |
Level of the Course Unit : |
LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Type of the Course : |
Zorunlu |
Mode of Delivery of the Course Unit |
- |
Coordinator of the Course Unit |
Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM |
Instructor(s) of the Course Unit |
|
Course Prerequisite |
No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
Objectives of the Course Unit: |
Bilimsel araştırma sürecini aşamalarıyla incelemek ve belirli bir konu hakkında araştırma yapabilmek için gerekli yaklaşım, metot ve teknikleri vaka analizlerine ilişkin bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Contents of the Course Unit: |
Temel kavramlar, bilimsel araştırmaya giriş, araştırma konusu ve sorusu belirleme, alanyazı taraması, araştırma amaçlarının belirlenmesi, araştırma yöntem ve modelleri, veri toplama, raporlama, etkili sunum teknikleri, bilimsel araştırmada etik |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
Sosyal bilimlerde nitel ve nicel araştırma yöntemlerine ilişkin temel kavramları açıklar. |
Nitel ve nicel araştırma yöntemlerine ilişkin yöntem ve yaklaşımları açıklar. |
Bilimsel araştırma öncesinde alanyazın taraması yapmanın önemini açıklar. |
Araştırma yöntem ve modellerini sıralar. |
Çalışmalarında betimsel, keşifsel ve eleştirel araştırma yöntemleri ile nicel ve nitel metotları uygular. |
Etkili sunum tekniklerini uygular. |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
Week |
Preparatory |
Topics(Subjects) |
Method |
1 |
Literatür Tarama |
Temel Kavramlar |
Anlatım |
2 |
Literatür Tarama |
Bilimsel Araştırmaya Giriş |
Anlatım |
3 |
Literatür Tarama |
Araştırma Konusu/Sorusu Belirleme |
Anlatım |
4 |
Literatür Tarama |
Alanyazı Taraması |
Anlatım |
5 |
Literatür Tarama |
Araştırma Amaçlarının Belirlenmesi |
Anlatım, Sunum |
6 |
Literatür Tarama |
Araştırma Yöntem ve Modelleri I |
Anlatım, Sunum |
7 |
Literatür Tarama |
Araştırma Yöntem ve Modelleri I |
Anlatım, Sunum |
8 |
- |
ARA SINAV |
- |
8 |
- |
ARA SINAV |
- |
9 |
Literatür Tarama |
Anket Hazırlama |
Anlatım, Vaka sunumu |
10 |
Literatür Tarama |
Veri Toplama I |
Anlatım, Vaka Sunumu |
11 |
Literatür Tarama |
Veri Toplama II |
Anlatım, Vaka Sunumu |
12 |
Literatür Tarama |
Raporlama I |
Anlatım, Vaka Sunumu |
13 |
Literatür Tarama |
Raporlama II |
Anlatım, Vaka Sunumu |
14 |
Literatür Tarama |
Etkili Sunum Teknikleri |
Anlatım, Sunum |
15 |
Literatür Tarama |
Bilimsel Araştırmada Etik |
Anlatım |
16 |
- |
FİNAL |
- |
17 |
- |
FİNAL |
- |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
Neuman, W. L. (2009). Toplumsal araştırma yöntemleri: nitel ve nicel yaklaşımlar: 1. ve 2. cilt. Yayınodası. |
Yıldırım, A., & Şimşek, H. (2006). Sosyal bilimlerde nitel arastirma yöntemleri. Seçkin Yayıncılık. |
Kıncal, R. (2017). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Nobel Yayınları. |
ASSESSMENT |
Assessment & Grading of In-Term Activities |
Number of Activities |
Degree of Contribution (%) |
Description |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES
KNOWLEDGE |
Theoretical |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Assess the knowledge of all disciplines that examine the relationship between humans, the environment and food and form the basis of Nutrition and Dietetic practice.
|
|
|
|
3 |
|
|
2 |
Define current knowledge and practices in Nutrition and Dietetics.
|
|
|
|
|
4 |
|
KNOWLEDGE |
Factual |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Use up-to-date technological resources in the process of obtaining and providing information in the field of Nutrition and Dietetics.
|
|
|
2 |
|
|
|
SKILLS |
Cognitive |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Asses general health problems related to nutrition.
|
|
|
|
|
4 |
|
2 |
Explain the Nutrition and Dietetic practices by using knowledge in this field.
|
|
|
|
|
4 |
|
SKILLS |
Practical |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Apply legal and ethical principles in the use of knowledge in the field of Nutrition and Dietetics.
|
|
|
2 |
|
|
|
OCCUPATIONAL |
Autonomy & Responsibility |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Apply knowledge and skills in the field of Nutrition and Dietetics.
|
|
1 |
|
|
|
|
2 |
Follow the plans, policies, laws, regulations and legislations that affect the dietitian profession.
|
|
|
|
|
4 |
|
OCCUPATIONAL |
Learning to Learn |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Evaluate the information about Nutrition and Dietetics with a critical perspective.
|
|
1 |
|
|
|
|
OCCUPATIONAL |
Communication & Social |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Follow new developments in the field of Nutrition and Dietetics with sufficient foreign language knowledge.
|
|
1 |
|
|
|
|
2 |
Communicate effective verbal and written interaction between individuals.
|
|
|
2 |
|
|
|
OCCUPATIONAL |
Occupational and/or Vocational |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Evaluate the factors affecting the food quality of the individual and society in the production-consumption chain.
|
0 |
|
|
|
|
|
2 |
Respond to clients' health, social and environmental problems.
|
0 |
|
|
|
|
|
3 |
Evaluate the nutritional status of the patients.
|
0 |
|
|
|
|
|
4 |
Interpret the clinical findings of the patients in terms of nutrition.
|
0 |
|
|
|
|
|
5 |
Plan client-specific nutritional treatments.
|
0 |
|
|
|
|
|
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
Workload for Learning & Teaching Activities |
Type of the Learning Activites |
Learning Activities (# of week) |
Duration (hours, h) |
Workload (h) |
Ders |
14 |
3 |
42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme |
14 |
1 |
14 |
Arazi Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Grup Çalışması / Ödevi |
6 |
4 |
24 |
Laboratuvar |
0 |
0 |
0 |
Okuma |
14 |
2 |
28 |
Ödev |
6 |
4 |
24 |
Proje Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
Seminer |
0 |
0 |
0 |
Staj |
0 |
0 |
0 |
Teknik Gezi |
0 |
0 |
0 |
Web Tab. Öğrenme |
0 |
0 |
0 |
Uygulama |
0 |
0 |
0 |
Yerinde Uygulama |
0 |
0 |
0 |
Mesleki Faaliyet |
0 |
0 |
0 |
Sosyal Faaliyet |
0 |
0 |
0 |
Tez Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
Alan Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Rapor Yazma |
6 |
1 |
6 |
Final Sınavı |
1 |
1 |
1 |
Final Sınavı Hazırlığı |
6 |
1 |
6 |
Ara Sınav |
1 |
1 |
1 |
Ara Sınav Hazırlığı |
5 |
1 |
5 |
Kısa Sınav |
1 |
1 |
1 |
Kısa Sınav Hazırlığı |
0 |
0 |
0 |
TOPLAM |
74 |
0 |
152 |
|
Total Workload of the Course Unit |
152 |
|
|
Workload (h) / 25.5 |
6 |
|
|
ECTS Credits allocated for the Course Unit |
6,0 |
|