TR EN

INTRODUCTION TO POLITICAL SCIENCE PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
SBU109 INTRODUCTION TO POLITICAL SCIENCE 1 3 3 4

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi NEVRUZ BERNA TATLISU
Instructor(s) of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi BAHRİ MERT DEMİR
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Dersin amacı, siyasal bilimlerle ilgili genel kavramları bağımsız düşüncenin gelişimi için öğretmek ve öğrencilere Siyaset Bilimi hakkında temel bilgileri aktarmaktır.
Contents of the Course Unit: Dersin içeriği, siyaset, iktidar, meşruiyet ve otorite gibi kavramların anlamı; modern devletin doğuşu; milliyetçilik; çağdaş siyasal ideolojiler; demokrasi ve otoriteryanizm gibi farklı rejim türleri; siyasal partiler ve çıkar gruplarıdır.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Siyaset biliminin ana düşünce, teori ve yaklaşımlarını doğru bir şekilde listeler.
Siyaset biliminin temel kavramlarını tanımlar.
Siyaset bilimi ve alt disiplinlerine yön veren yöntem ve konuya dair bilimsel gelişmeleri hatırlayıp aktarır.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Okuma ve kaynak tarama Siyaset Bilimine Giriş, derste işlenecek temel kavramlar ve dersin içeriğiyle ilgili ön bilgi. Anlatım tartışma
2 Okuma ve kaynak tarama Siyaset nedir? Siyasetin farklı tanımları. Siyaset biliminin tanımlanması ve temel yaklaşımlar. Kavram-Model-Teori-Paradigma gibi kavramların tanımı ve siyaset bilimi ile ilişkisi. Anlatım tartışma
3 Okuma ve kaynak tarama Devlet nedir? Farklı devlet tanımlamaları. Devletin Temel Ögeleri. Devletin görevi. Anlatım tartışma
4 Okuma ve kaynak tarama Siyasal İktidar Anlatım tartışma
5 Okuma ve kaynak tarama Siyasal İktidarın Meşruluk Temelleri Anlatım tartışma
6 Okuma ve kaynak tarama Sosyal Tabakalaşma ve Siyasal İktidar Anlatım tartışma
7 Okuma ve kaynak tarama Yönetenler ve Yönetilenler Ayrımı Anlatım tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Okuma ve kaynak tarama Siyasal Katılma Anlatım tartışma
10 Okuma ve kaynak tarama Kamuoyu Anlatım tartışma
11 Okuma ve kaynak tarama Siyasal Partiler Anlatım tartışma
12 Okuma ve kaynak tarama Siyasal Parti Sistemleri Anlatım tartışma
13 Okuma ve kaynak tarama Baskı Grupları Anlatım tartışma
14 Okuma ve kaynak tarama Siyasal İdeolojiler: Liberalizm, Muhafazakarlık, Sosyalizm Anlatım tartışma
15 Okuma ve kaynak tarama Siyasal İdeolojiler: Liberalizm, Muhafazakarlık, Sosyalizm Anlatım tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Kapani, M. (2017). Politika Bilimine Giriş. Ankara: BB101 Yayınları.
Heywood, A. (2013). Siyaset. İstanbul: Adres Yayınları.
Öztekin, A. (2016). Siyaset Bilimine Giriş. 10. Baskı. Ankara: Siyasal Kitabevi.
Taşkın, Y. (2014). Siyaset: Kavramlar, Kurumlar, Süreçler. 1. Baskı. İstanbul: İletişim Yayınları.

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Define basic concepts about gastronomy.
0
2
Interpret the basic concepts, areas and approaches related to the field.
0

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Relate the information and facts about the field to the fields of social sciences such as Law, Sociology, Philosophy and Economy.
1
2
Compare national and international cuisines in terms of similarities and differences.
0

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Categorize food hygiene and safety into accepted standards and practices.
0
2
Prepare the technical infrastructure and contents of kitchen activities.
0

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Apply theoretical knowledge about food science into the field of gastronomy.
0
2
Collaborate with shareholders in the field to bring new ideas, products to the market.
0
3
Integrate basic kitchen techniques and product preparation principles into today's technology.
0
4
Plan the work schedule and workflow in food and beverage enterprises.
0

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Calculate costs in the food and beverage field.
0
2
Carry out management theories, recruitment and evaluation processes effectively in food and beverage business.
0
3
Organizes participation to national and international competitions and fairs in its field.
0

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Examine developments, changes and innovations in the field by accepting the lifelong learning as a principle.
1
2
Find planning, executioning and editing mistakes systematicly related to his field.
0

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Express their ideas using presentation and communication techniques in deliberate and verbal ways.
0
2
Organize activities related to the field.
0

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Interpret ethical values and legal regulations related to their profession in the direction of the substances in the legislation.
0
2
Design social and social projects in his / her field using historical, cultural and geographical riches.
0
3
Perform scientific researches using knowledge and skills related to his field.
0

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 11 2 22
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 7 3 21
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 5 3 15
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 39 0 102
Total Workload of the Course Unit 102
Workload (h) / 25.5 4
ECTS Credits allocated for the Course Unit 4,0