Code | Name of the Course Unit | Semester | In-Class Hours (T+P) | Credit | ECTS Credit |
---|---|---|---|---|---|
EKF220 | BUSINESS ETHICS | 4 | 3 | 3 | 6 |
GENERAL INFORMATION |
|
---|---|
Language of Instruction : | Türkçe |
Level of the Course Unit : | , TYY: + , EQF-LLL: , QF-EHEA: |
Type of the Course : | Zorunlu |
Mode of Delivery of the Course Unit | - |
Coordinator of the Course Unit | |
Instructor(s) of the Course Unit | |
Course Prerequisite | No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
|
---|---|
Objectives of the Course Unit: | Bu dersin amacı, öğrenciye, sosyal yaşamın bir parçası olan iş hayatında ilişkilerin değerleri üzerine tesis edilmesini sağlayacak bilgi ve bir etik perspektif kazandırmaktır. |
Contents of the Course Unit: | Etik ve etik eğilim, etik ve örgütsel paydaşlar, sosyal sorumluluk politikaları, çevresel sürdürülebilirlik, sürdürülebilir tedarik zinciri, sürdürülebilir gelişim, örgüt ve sosyal konular, serbest ticaret-adil ticaret, örgüt ve toplum gibi konuları içermektedir. |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
---|
Çalıştıkları işletmelerde etik değerlerin geçerli olduğu bir çalışma ortamı sağlamak için, yönetici ve çalışan olarak sorumluluğunu betimler. |
İş etiğinin dayandığı değerleri açıklar. (explain) |
Mesleklerini, etik değerlerine uygun ve toplumun yararını gözeterek icra eder. |
İş hayatında alacakları iş kararlarını etik değerleri çerçevesinde analiz eder.(analyz) |
İş hayatında ortaya çıkacak sorunlara etik değerleri çerçevesinde çözüm bulur. |
İş hayatında ortaya çıkacak sorunlara etik değerleri çerçevesinde çözüm bulur. |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
|||
---|---|---|---|
Week | Preparatory | Topics(Subjects) | Method |
1 | Kitap Okuma | İş etiğine giriş ve temel kavramlar | Anlatım, Soru Cevap, |
2 | Kitap Okuma | Etik değerlere verilen önem ve uyum, İşletmelerde etiğin önemi | Anlatım, Soru Cevap, |
3 | Kitap Okuma | Etik Zeka nedir? Etik zekanın ilkeleri, Duygusal zeka ve etik zeka arasındaki farklılıklar | Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi |
4 | Kitap Okuma | Etik karar alma ideolojileri ve felsefeleri | Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi |
5 | Kitap Okuma | Etik davranışın psikolojik kökenleri, Ahlaki karar alma, Ahlaki ikilem | Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi |
6 | Kitap Okuma | İş ahlakını oluşturan temel alanlar (İşletmecilik ahlakı, Meslek Ders Kitabı ahlakı, Çalışma ahlakı) | Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi |
7 | Kitap Okuma | İş etiğine yöneticilerin perspektifinden bakış ve Yönetsel ahlak | Anlatım, Soru Cevap, |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Kitap Okuma | Etik davranışı yönetmek: İşletmelerde etik anlayışın geliştirilmesi ve etik eğitimi | Anlatım, Soru Cevap, |
10 | Kitap Okuma | Sosyal sorumluluk, başlıca sosyal sorumluluk alanları ve paydaş yönetimi | Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi |
11 | Kitap Okuma | İnsan kaynakları etiği | Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi |
12 | Kitap Okuma | Pazarlama etiği ve basın etiği | Anlatım, Soru Cevap, |
13 | Kitap Okuma | Politikada etik | Anlatım, Soru Cevap, |
14 | Kitap Okuma | Yurtdışında Görev Yapan Yöneticilerin Yaşayabilecekleri Etik Sorunlar | Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi |
15 | Kitap Okuma | Vaka analizi (örnek olay analizi) | Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
---|
Tokgöz, N.(2015) İş Etiği(2015). Anadolu Üniversitesi |
Yeşil, S.M. Uluslararası İş Etiği ve Yönetimi (2014). Adalet Yayınevi |
ASSESSMENT |
|||
---|---|---|---|
Assessment & Grading of In-Term Activities | Number of Activities | Degree of Contribution (%) | Description |
Level of Contribution | |||||
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Define the theories, concepts and principles of the basic and sub-fields of international business and trade. (Bloom 1)
|
1 | |||||
2 |
Explain business and trade functions and processes based on current scientific sources (Bloom 2).
|
1 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Relate internationally valid business and trade cases with the theories and concepts of other social sciences. (Bloom 2)
|
1 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Explain the current events and facts in his / her field analytically and systematically based on advanced knowledge and skills he / she has. (Bloom 2)
|
1 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Use the theoretical and factual knowledge in business and trade for occupational practices. (Bloom 3)
|
1 | |||||
2 |
Solve individual and organizational problems in business life. (Bloom 3)
|
4 | |||||
3 |
Use computer programs (SPSS, R, Excel, Stata) efficiently against the complex business problems. (Bloom 3)
|
0 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Organize the activities for organizational goals and purposes independently. (Bloom 3)
|
1 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Criticize advanced knowledge and skills in the field with a critical approach. (Bloom 4)
|
3 | |||||
2 |
Develop the existing knowledge and skills with a critical point of view under the impact of scientific, technological and current developments. (Bloom 3)
|
2 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Express his/her knowledge, thoughts and solutions on international business and trade to related stakeholders in written and verbal ways. (Bloom 1)
|
3 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Designs the research process in the field of business. (design) (Bloom 6)
|
1 | |||||
2 |
Conducts operations by considering the ethical values in business activities. (apply) (Bloom’s 3)
|
5 | |||||
3 |
Relate the concepts of social rights, occupational safety, employee health, quality management and sustainability with the cases in business life. (Bloom 2)
|
5 |
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
|||
---|---|---|---|
Workload for Learning & Teaching Activities |
|||
Type of the Learning Activites | Learning Activities (# of week) | Duration (hours, h) | Workload (h) |
Ders | 14 | 3 | 42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 13 | 2 | 26 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 7 | 2 | 14 |
Ödev | 10 | 2 | 20 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 4 | 8 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 2 | 8 | 16 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 52 | 0 | 152 |
Total Workload of the Course Unit | 152 | ||
Workload (h) / 25.5 | 6 | ||
ECTS Credits allocated for the Course Unit | 6,0 |