TR EN

MANAGERIAL AND COST ACCOUNTING PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
UIT207 MANAGERIAL AND COST ACCOUNTING 3 3 3 6

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : , TYY: + , EQF-LLL: , QF-EHEA:
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit
Instructor(s) of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi ALİ ÖZBEK
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Bu dersin amacı öğrencilerin işletme yöneticilerinin planlama, kontrol ve karar alma fonksiyonlarının yerine getirilmesinde maliyet ve yönetim muhasebesi uygulamalarına hakim olmasıdır.
Contents of the Course Unit: Dersin içeriği, Maliyet Muhasebesi Kavramsal Çerçeve, Giderlerin Sınıflandırılması, İlk Madde ve Malzeme Giderleri-Stok Takip, İşçilik Giderleri, Sipariş Maliyet Sistemi, Safha Maliyet Sistemi, Maliyet Hacim Kar Analizleri, İşletme Bütçeleri, Sorumluluk Muhasebesi ve Transfer Fiyatlama, Yönetim ve Maliyet Muhasebesinde Güncel Yaklaşımlar konularından oluşmaktadır.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

İşletme yöneticilerinin planlama, kontrol, karar alma fonksiyonlarını yerine getirebilmelerinde önemli bir bilgi olan maliyet bilgisinin nasıl belirlendiğini açıklar, (Explain) (Bloom’s 2)
Maliyet bilgilerinin işletme kararlarında kullanımını gösterir, (Show) (Bloom’ 1)
Maliyet yönetim sistemlerini kullanarak ürün maliyetini hesaplar, (Calculate) (Bloom’s 3)
Maliyet muhasebesi bilgilerini çeşitli örgütsel sorunları çözmede kullanır, (Apply) (Bloom’s 3)
Yönetim kararlarında maliyet hacim kar analizlerini kullanır, (Use)(Bloom’s 3)
Üretim şirketlerinde maliyet yönetim sistemlerini etkinlik derecelerine göre analiz edebilir (Analyze) (Bloom’s 4)
Rutin olmayan işletme(yönetim)kararlarını vermede maliyet bilgilerini kullanır.(Use) (Bloom’s 3)

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Ders kaynaklarından maliyet muhasebesinin temel kavramları ile ilgili okuma yapılacak. Maliyet Muhasebesi Kavramsal Çerçeve Anlatım, Tartışma, Soru Cevap
2 Maliyet Gider ve Harcama arasındaki ilişki bilimsel kaynaklardan araştırılacak. Giderlerin Sınıflandırılması Anlatım, Tartışma, Soru Cevap, Beyin Fırtınası
3 Stok Kartları İncelenecek. İlk Madde ve Malzeme Giderleri- İşçilik Giderleri Stok Takip Anlatım, Tartışma, Soru Cevap, Problem Çözme
4 Stok kartlarına dair birer alıştırma yapılacak. FIFO, LIFO ve Ağırlıklı Maliyet Yöntemleri Anlatım, Tartışma, Örnek Olay İnceleme, Problem Çözme
5 Gider dağıtım anahtarı ve gider dağıtım tablosu ile ilgili kitaplar okunacak. Giderlerin Birinci Dağıtımı Anlatım, Soru Cevap, Problem Çözme
6 Gider dağıtım tablosu için bir alıştırma hazırlanacak. Giderlerin İkinci ve Üçüncü Dağıtımı Anlatım, Problem çözme
7 Giderlerin muhasebe kayıtlarına ile ilgili kaynak kitap bölümü incelenecek. Giderlerin Muhasebeleştirilmesi Anlatım, Problem Çözme, Gösterip Yaptırma.
8 - ARA SINAV -
9 Kaynak kitaplardan, yönetim muhasebesinin temel kavramaları ve amacı okunacak. Yönetim Muhasebesinin niteliği, işletmedeki yeri ve işlevleri, MHK İliskileri Anlatım, Tartışma, Soru Cevap.
10 Başabaş analizi ile ilgili ön okuma yapılacak. Maliyet hacim ilişkilerinin saptanmasında kullanılan yöntemler; Analitik yöntem, Muhasebe yöntemi, matematik ve istatistik teknikler Anlatım, Soru Cevap, Problem Çözme, Beyin Fırtınası.
11 Başabaş analizi ile ilgili üç adet problem çözülecek. Maliyet hacim kar analizleri, kar fonksiyonu, kar fonksiyonunun kullanım alanları, başabaş noktası Anlatım, Tartışma, Problem Çözme
12 Satışların karışımı konusu ile ilgili üç adet örnek hazırlanacak Başabaş ve hacim kar grafikler, kar fonksiyonundaki parametre değişimleri, maliyet hacim analizlerinin dayandığı varsayımlar Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası, Problem Çözme
13 Kar hedefleme ile ilgili kaynak kitaplardaki alıştırmalar çözülecek. Maliyet hacim kar analizlerinin yönetim kararlarında uygulanması Anlatım, Problem Çözme, Örnek Olay.
14 Bütçe ile ilgili olarak kaynak kitapların ilgili bölümleri okunacak. İşletme bütçeleri, bütçenin niteliği, bütçelemenin genel esasları, bütçelerin hazırlanması Anlatım, Tartışma, Soru Cevap, Beyin Fırtınası.
15 Bir işletme için bütçe planı hazırlanacak. İşletme bütçeleri, bütçenin niteliği, bütçelemenin genel esasları, bütçelerin hazırlanması Anlatım, Soru Cevap, Problem Çözme.
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Yükçü, S. (2018), Çözümlü Maliyet ve Yönetim Muhasebesi, İstanbul: Kitapana Yayınevi
Lazol, İ. ,Maliyet ve Yönetim Muhasebesi, Ekin Basın Yayın
Drury, C. (2015), Cost and Management Accounting, (6. Edition), Cengage Learning Press
Akdoğan N., Gündüz E., Sevim A, Maliyet Muhasebesi, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayın No: 2738
K. Büyükmirza, Maliyet ve Yönetim Muhasebesi, Gazi Kitabevi

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Define the theories, concepts and principles of the basic and sub-fields of international business and trade. (Bloom 1)
3
2
Explain business and trade functions and processes based on current scientific sources (Bloom 2).
3

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Relate internationally valid business and trade cases with the theories and concepts of other social sciences. (Bloom 2)
1

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Explain the current events and facts in his / her field analytically and systematically based on advanced knowledge and skills he / she has. (Bloom 2)
5

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Use the theoretical and factual knowledge in business and trade for occupational practices. (Bloom 3)
4
2
Solve individual and organizational problems in business life. (Bloom 3)
3
3
Use computer programs (SPSS, R, Excel, Stata) efficiently against the complex business problems. (Bloom 3)
0

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Organize the activities for organizational goals and purposes independently. (Bloom 3)
3

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Criticize advanced knowledge and skills in the field with a critical approach. (Bloom 4)
3
2
Develop the existing knowledge and skills with a critical point of view under the impact of scientific, technological and current developments. (Bloom 3)
3

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Express his/her knowledge, thoughts and solutions on international business and trade to related stakeholders in written and verbal ways. (Bloom 1)
3

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Designs the research process in the field of business. (design) (Bloom 6)
3
2
Conducts operations by considering the ethical values in business activities. (apply) (Bloom’s 3)
2
3
Relate the concepts of social rights, occupational safety, employee health, quality management and sustainability with the cases in business life. (Bloom 2)
0

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 12 4 48
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 6 5 30
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 6 5 30
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 40 0 152
Total Workload of the Course Unit 152
Workload (h) / 25.5 6
ECTS Credits allocated for the Course Unit 6,0