Code | Name of the Course Unit | Semester | In-Class Hours (T+P) | Credit | ECTS Credit |
---|---|---|---|---|---|
UIT207 | MANAGERIAL AND COST ACCOUNTING | 3 | 3 | 3 | 6 |
GENERAL INFORMATION |
|
---|---|
Language of Instruction : | Türkçe |
Level of the Course Unit : | , TYY: + , EQF-LLL: , QF-EHEA: |
Type of the Course : | Zorunlu |
Mode of Delivery of the Course Unit | - |
Coordinator of the Course Unit | |
Instructor(s) of the Course Unit | Dr.Öğr.Üyesi ALİ ÖZBEK |
Course Prerequisite | No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
|
---|---|
Objectives of the Course Unit: | Bu dersin amacı öğrencilerin işletme yöneticilerinin planlama, kontrol ve karar alma fonksiyonlarının yerine getirilmesinde maliyet ve yönetim muhasebesi uygulamalarına hakim olmasıdır. |
Contents of the Course Unit: | Dersin içeriği, Maliyet Muhasebesi Kavramsal Çerçeve, Giderlerin Sınıflandırılması, İlk Madde ve Malzeme Giderleri-Stok Takip, İşçilik Giderleri, Sipariş Maliyet Sistemi, Safha Maliyet Sistemi, Maliyet Hacim Kar Analizleri, İşletme Bütçeleri, Sorumluluk Muhasebesi ve Transfer Fiyatlama, Yönetim ve Maliyet Muhasebesinde Güncel Yaklaşımlar konularından oluşmaktadır. |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
---|
İşletme yöneticilerinin planlama, kontrol, karar alma fonksiyonlarını yerine getirebilmelerinde önemli bir bilgi olan maliyet bilgisinin nasıl belirlendiğini açıklar, (Explain) (Bloom’s 2) |
Maliyet bilgilerinin işletme kararlarında kullanımını gösterir, (Show) (Bloom’ 1) |
Maliyet yönetim sistemlerini kullanarak ürün maliyetini hesaplar, (Calculate) (Bloom’s 3) |
Maliyet muhasebesi bilgilerini çeşitli örgütsel sorunları çözmede kullanır, (Apply) (Bloom’s 3) |
Yönetim kararlarında maliyet hacim kar analizlerini kullanır, (Use)(Bloom’s 3) |
Üretim şirketlerinde maliyet yönetim sistemlerini etkinlik derecelerine göre analiz edebilir (Analyze) (Bloom’s 4) |
Rutin olmayan işletme(yönetim)kararlarını vermede maliyet bilgilerini kullanır.(Use) (Bloom’s 3) |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
|||
---|---|---|---|
Week | Preparatory | Topics(Subjects) | Method |
1 | Ders kaynaklarından maliyet muhasebesinin temel kavramları ile ilgili okuma yapılacak. | Maliyet Muhasebesi Kavramsal Çerçeve | Anlatım, Tartışma, Soru Cevap |
2 | Maliyet Gider ve Harcama arasındaki ilişki bilimsel kaynaklardan araştırılacak. | Giderlerin Sınıflandırılması | Anlatım, Tartışma, Soru Cevap, Beyin Fırtınası |
3 | Stok Kartları İncelenecek. | İlk Madde ve Malzeme Giderleri- İşçilik Giderleri Stok Takip | Anlatım, Tartışma, Soru Cevap, Problem Çözme |
4 | Stok kartlarına dair birer alıştırma yapılacak. | FIFO, LIFO ve Ağırlıklı Maliyet Yöntemleri | Anlatım, Tartışma, Örnek Olay İnceleme, Problem Çözme |
5 | Gider dağıtım anahtarı ve gider dağıtım tablosu ile ilgili kitaplar okunacak. | Giderlerin Birinci Dağıtımı | Anlatım, Soru Cevap, Problem Çözme |
6 | Gider dağıtım tablosu için bir alıştırma hazırlanacak. | Giderlerin İkinci ve Üçüncü Dağıtımı | Anlatım, Problem çözme |
7 | Giderlerin muhasebe kayıtlarına ile ilgili kaynak kitap bölümü incelenecek. | Giderlerin Muhasebeleştirilmesi | Anlatım, Problem Çözme, Gösterip Yaptırma. |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Kaynak kitaplardan, yönetim muhasebesinin temel kavramaları ve amacı okunacak. | Yönetim Muhasebesinin niteliği, işletmedeki yeri ve işlevleri, MHK İliskileri | Anlatım, Tartışma, Soru Cevap. |
10 | Başabaş analizi ile ilgili ön okuma yapılacak. | Maliyet hacim ilişkilerinin saptanmasında kullanılan yöntemler; Analitik yöntem, Muhasebe yöntemi, matematik ve istatistik teknikler | Anlatım, Soru Cevap, Problem Çözme, Beyin Fırtınası. |
11 | Başabaş analizi ile ilgili üç adet problem çözülecek. | Maliyet hacim kar analizleri, kar fonksiyonu, kar fonksiyonunun kullanım alanları, başabaş noktası | Anlatım, Tartışma, Problem Çözme |
12 | Satışların karışımı konusu ile ilgili üç adet örnek hazırlanacak | Başabaş ve hacim kar grafikler, kar fonksiyonundaki parametre değişimleri, maliyet hacim analizlerinin dayandığı varsayımlar | Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası, Problem Çözme |
13 | Kar hedefleme ile ilgili kaynak kitaplardaki alıştırmalar çözülecek. | Maliyet hacim kar analizlerinin yönetim kararlarında uygulanması | Anlatım, Problem Çözme, Örnek Olay. |
14 | Bütçe ile ilgili olarak kaynak kitapların ilgili bölümleri okunacak. | İşletme bütçeleri, bütçenin niteliği, bütçelemenin genel esasları, bütçelerin hazırlanması | Anlatım, Tartışma, Soru Cevap, Beyin Fırtınası. |
15 | Bir işletme için bütçe planı hazırlanacak. | İşletme bütçeleri, bütçenin niteliği, bütçelemenin genel esasları, bütçelerin hazırlanması | Anlatım, Soru Cevap, Problem Çözme. |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
---|
Yükçü, S. (2018), Çözümlü Maliyet ve Yönetim Muhasebesi, İstanbul: Kitapana Yayınevi |
Lazol, İ. ,Maliyet ve Yönetim Muhasebesi, Ekin Basın Yayın |
Drury, C. (2015), Cost and Management Accounting, (6. Edition), Cengage Learning Press |
Akdoğan N., Gündüz E., Sevim A, Maliyet Muhasebesi, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayın No: 2738 |
K. Büyükmirza, Maliyet ve Yönetim Muhasebesi, Gazi Kitabevi |
ASSESSMENT |
|||
---|---|---|---|
Assessment & Grading of In-Term Activities | Number of Activities | Degree of Contribution (%) | Description |
Level of Contribution | |||||
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Define the theories, concepts and principles of the basic and sub-fields of international business and trade. (Bloom 1)
|
3 | |||||
2 |
Explain business and trade functions and processes based on current scientific sources (Bloom 2).
|
3 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Relate internationally valid business and trade cases with the theories and concepts of other social sciences. (Bloom 2)
|
1 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Explain the current events and facts in his / her field analytically and systematically based on advanced knowledge and skills he / she has. (Bloom 2)
|
5 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Use the theoretical and factual knowledge in business and trade for occupational practices. (Bloom 3)
|
4 | |||||
2 |
Solve individual and organizational problems in business life. (Bloom 3)
|
3 | |||||
3 |
Use computer programs (SPSS, R, Excel, Stata) efficiently against the complex business problems. (Bloom 3)
|
0 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Organize the activities for organizational goals and purposes independently. (Bloom 3)
|
3 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Criticize advanced knowledge and skills in the field with a critical approach. (Bloom 4)
|
3 | |||||
2 |
Develop the existing knowledge and skills with a critical point of view under the impact of scientific, technological and current developments. (Bloom 3)
|
3 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Express his/her knowledge, thoughts and solutions on international business and trade to related stakeholders in written and verbal ways. (Bloom 1)
|
3 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Designs the research process in the field of business. (design) (Bloom 6)
|
3 | |||||
2 |
Conducts operations by considering the ethical values in business activities. (apply) (Bloom’s 3)
|
2 | |||||
3 |
Relate the concepts of social rights, occupational safety, employee health, quality management and sustainability with the cases in business life. (Bloom 2)
|
0 |
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
|||
---|---|---|---|
Workload for Learning & Teaching Activities |
|||
Type of the Learning Activites | Learning Activities (# of week) | Duration (hours, h) | Workload (h) |
Ders | 14 | 3 | 42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 12 | 4 | 48 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 6 | 5 | 30 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 6 | 5 | 30 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 40 | 0 | 152 |
Total Workload of the Course Unit | 152 | ||
Workload (h) / 25.5 | 6 | ||
ECTS Credits allocated for the Course Unit | 6,0 |