TR EN

INNOVATION AND TECHNOLOGY PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
UTI432 INNOVATION AND TECHNOLOGY 5 3 3 5

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Type of the Course : Seçmeli
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Prof.Dr. KAMİL KAYA
Instructor(s) of the Course Unit
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Bu dersle öğrencilere iş ve üretim süreçlerinde, firmaların gerek maliyetlerini düşürmesi; gerekse de ürün farklılaştırması yapması için ihtiyaç duyulan teknoloji faktörünün genel çerçevesinin, ve teknolojik yeniliklerden faydalanarak ve teknoloji-kökenli girişimler gerçekleştiren firmalardan örnekler vererek, modern işletmelerde teknolojik olanakların kullanımının ne kadar önemli olduğunun öğretilmesi amaçlanmaktadır.
Contents of the Course Unit: Dersin içeriği, teknoloji ve inovasyona giriş, teknoloji ve inovasyonla ilgili temel kavramlar, bilişim sistemleri, yaratıcı düşünme, bilgi yönetimi, inovasyon yönetimi, enformasyon toplumunda girişimcilik, fikri mülkiyet hakları, Ar-Ge yönetimi, tedarik zinciri yönetimi, yeni ürün geliştirme ve tasarımı, proje yönetimi, ve teknoloji yönetiminde liderlik ve yaratıcılık konularını kapsamaktadır.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Teknoloji ve inovasyonla ilgili temel kavramları günümüzdeki örneklerle ilişkilendirerek değerlendirir
İşletmelerde inovasyonu etkileyen faktörlerin neler olduğunu değerlendirir
İnovasyon süreci ve bu sürecin yönetilmesine ilişkin mekanizmalar hakkında öneride bulunur
Rekabet avantajı sağlamada inovasyon ve teknolojinin neden çok önemli olduğunu değerlendirir
İnovasyon ve teknolojinin; iş dünyası ve toplum üzerindeki etkilerini karşılaştırır

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Kitap okuma Teknoloji ve İnovasyona Giriş Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
2 Kitap okuma Teknoloji ve İnovasyonla İlgili Temel Kavramlar Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
3 Kitap okuma Bilişim Sistemleri Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
4 Kitap okuma Yaratıcı Düşünme Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
5 Kitap okuma Bilgi Yönetimi Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
6 Kitap okuma İnovasyon Yönetimi Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
7 Kitap okuma Enformasyon Toplumunda Girişimcilik Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
8 - ARA SINAV -
9 Kitap okuma Fikri Mülkiyet Hakları Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
10 Kitap okuma Ar-Ge Yönetimi Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
11 Kitap okuma Tedarik Zinciri Yönetimi Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
12 Kitap okuma Yeni Ürün Geliştirme ve Tasarımı Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
13 Kitap okuma Proje Yönetimi Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
14 Kitap okuma Teknoloji Yönetiminde Liderlik ve Yaratıcılık Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
15 Kitap okuma Genel Tekrar Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Emiroğlu, A. (2017). İnovasyon ve Teknoloji Yönetimi. 1. Baskı, Bursa: Ekin Basım Yayın.
Baykara, T. (2014). 21. Yüzyılda Teknoloji & Yenilik: İnovasyon ve Yönetimi. Ankara: Nobel Yayınevi.
Luecke, R. (2008). İş Dünyasında Yenilik ve Yaratıcılık. Çeviri: Turan Parlak, 2.Baskı, İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
Top, S. (2008). İşletmelerde Yenilik ve Yaratıcılık Yönetimi. 1. Baskı, İstanbul: Beta Basım Yayın.
Drucker, P. F. (2011). Innovation and Entrepreneurship. New York, NY, United States: HarperCollins Publishers Inc.
Kavak, Ç. (2009). Bilgi Ekonomisinde İnovasyon Kavramı ve Temel Göstergeleri, Akademik Bilişim’09 - XI. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri, ss.617-628.

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Students define the concepts they learned and match them with their corresponding phenomena in the social world.
2
Students interpret concepts and theories taking into account their historical-cultural contexts.
3
Students compare sociological theories with reference to social problems.
4
Students distinguish the significance of ecological, social and economical sustainability for world’s future.
5
Students develop their knowledge on sustainability by the use of information and communication technologies.

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Students evaluate qualitative and quantitative data of sociological research studies.
2
Students analyse the complicated interactions between the social, cultural, political, economical and demographical phenomena of the global world.

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Students design a research by their acquired knowledge and experience.

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Students research field study considering the principle of cultural relativity, scientific and ethical values.
2
Students efficiently apply the most suitable information and communication technologies in their studies.
3
Students use their knowledge on ecological, social and economical sustainability in all aspects of their lives.

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Students research on problems which reflect on their fields in the global world undergoing rapid and profound change.

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Students criticize their advanced knowledge and skills in an analytical manner.
2
Students develop their knowledge and skills within the frame of scientific, technological and current developments via adopting the principle of lifelong learning.
3
Students act ethically impartial in their research studies.

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Students criticize their advanced knowledge and skills in an analytical manner.

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Students apply the principle of cultural relativity, scientific and ethical values with reference to sustainability throughout their studies in their careers.

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 13 2 26
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 7 5 35
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 5 4 20
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 41 0 125
Total Workload of the Course Unit 125
Workload (h) / 25.5 4,9
ECTS Credits allocated for the Course Unit 5,0