TR EN

ORGANIC CHEMISTRY PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
BEY148E ORGANIC CHEMISTRY 2 2 2 2

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : İngilizce
Level of the Course Unit : LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Instructor(s) of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi ISMAIL A. M. ELHATY
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Temel organik kimya konuları ile ilişkili bilgi kazandırılması amaçlanmaktadır.
Contents of the Course Unit: Kimyasal kinetik, kimyasal dengenin ilkeleri, asitler ve bazlar, asit-baz dengeleri, doymuş hidrokarbonlar, organik reaksiyonlar, fonksiyonel gruplar, alkoller, eterler, aldehitler ve ketonlar, karboksilik asitler, esterler, aminler ve amidler.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Doymuş hidrokarbonları tanımlar.
Kimyasal kinetik ile ilgili kavramları tanımlar.
Karbon kimyasının temelllerini tanımlar.
Farklı organik bileşikleri uygun şekilde isimlendirir.
Fonksiyonel grupları olası reaksiyonlarını tahmin eder.
Kimyasal dengenin ilkelerini açıklar.
Organik bileşikleri sınıflandırır.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Literatür tarama, Web tabanı inceleme, İlgili ders kitapları Kimyasal Kinetik Anlatım, Tartışma
2 Literatür tarama, Web tabanı inceleme, İlgili ders kitapları Kimyasal Dengenin İlkeleri Anlatım, Tartışma
3 Literatür tarama, Web tabanı inceleme, İlgili ders kitapları Organik Kimyaya Giriş Anlatım, Tartışma
4 Literatür tarama, Web tabanı inceleme, İlgili ders kitapları Doymuş Hidrokarbonlar Anlatım, Tartışma
5 Literatür tarama, Web tabanı inceleme, İlgili ders kitapları Organik Reaksiyonlar Anlatım, Tartışma
6 Literatür tarama, Web tabanı inceleme, İlgili ders kitapları Fonksiyonel Gruplar Anlatım, Tartışma
7 Literatür tarama, Web tabanı inceleme, İlgili ders kitapları Alkoller Anlatım, Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama, Web tabanı inceleme, İlgili ders kitapları Eterler Anlatım, Tartışma
10 Literatür tarama, Web tabanı inceleme, İlgili ders kitapları Aldehitler Anlatım, Tartışma
11 Literatür tarama, Web tabanı inceleme, İlgili ders kitapları Ketonlar Anlatım, Tartışma
12 Literatür tarama, Web tabanı inceleme, İlgili ders kitapları Karboksilik Asitler Anlatım, Tartışma
13 Literatür tarama, Web tabanı inceleme, İlgili ders kitapları Esterler Anlatım, Tartışma
14 Literatür tarama, Web tabanı inceleme, İlgili ders kitapları Aminler Anlatım, Tartışma
15 Literatür tarama, Web tabanı inceleme, İlgili ders kitapları Amidler Anlatım, Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Graham Solomons TW, Craig B. Fryhle. (2011). Organic Chemistry. (10th edition.). Wiley Plus.
Yaşlak S. (2010). Organic chemistry for medicine and biology. Ege Basım. İstanbul.

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Define the theoretical and practical concepts which comprise the required basic professional knowledge related to medicine and science.
4

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Requires the level of nutrition and dietetics, medical and related science and technology defines the concepts of theoretical and applied knowledge-based.
3

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Describe the advanced level of knowledge and skills in the fields of nutrition and dietetics based on medical and natural sciences,
4

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Recognize advanced level of theoretical and practical knowledge related to nutrients and nutrition, dietetics, community nutrition and institutional food service systems
3

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Take responsibility both as a team member and individually in order to provide that unforeseen complex activities faced in the practices in his/her field are carried out.
3

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the advanced knowledge and skills s/he has acquired in his/her field with a critical approach.
2

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Share his/her ideas and solution proposals for problems related to the issues in his/her field with professionals and non-professionals with the support of qualitative and quantitative data.
2

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Discharge the responsibilities, duties and obligations in accordance with the rules and regulations of professional ethics related to nutrition and dietetics
2

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 7 1 7
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 7 1 7
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 1 7
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 37 0 51
Total Workload of the Course Unit 51
Workload (h) / 25.5 2
ECTS Credits allocated for the Course Unit 2,0