TR EN

NUTRITIONAL THERAPY AND PRACTICES IN CHILDHOOD DISEASES I PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
BEY343 NUTRITIONAL THERAPY AND PRACTICES IN CHILDHOOD DISEASES I 5 4 3 5

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Instructor(s) of the Course Unit Öğr.Gör. MÜNEVVER GAYE AYBEY
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Beslenme ile ilişkili çocuk hastalıkları, enerji ve besin ögesi gereksinimleri, hastalıklara uygun beslenme tedavisi planlanmasına yönelik bilgilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Contents of the Course Unit: Çocuklarda beslenme ile ilişkili hastalıkları, klinikte vaka izlemi çocuklarda beslenme durumunun saptanması yöntemleri prematüre bebeklerde, akut gastroenteritlerde, malnutrisyonda, karbonhidrat, protein, yağ malabsorbsiyonlarında, bazı çocuk hastalıklarında beslenme ilkeleri, sorunları ve önerileri, enerji ve besin ögesi gereksinimleri hesaplama ve gereksinimlere uygun diyet tedavisi planlama uygulamalarını içermektedir.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Çocuklarda beslenme ile ilişkili hastalıkları açıklar.
Çocuklarda beslenme durumunun saptanması yöntemlerini tanımlar.
Vaka örneklerinde çocuklarda beslenme durumunu değerlendirir.
Prematüre bebeklerde ve bazı çocuk hastalıklarında beslenme ilkelerini özetler.
Prematüre bebeklerde ve bazı çocuk hastalıklarında beslenme sorunlarını yorumlar.
Prematüre bebeklerde ve bazı çocuk hastalıklarında besin ögesi gereksinimlerini hesaplar.
Prematüre bebeklerde ve bazı çocuk hastalıklarında besin ögesi gereksinimlerine uygun diyet tedavisi düzenler.
Hastalıklara özgü formulaların ve ürünlerin özelliklerini kullanım alanlarına göre sınıflandırır.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Literatür tarama Web tabanlı araştırma Büyümenin İzlenmesi ve Klinikte Olgu İzlemi Sunum/anlatım Örnek olay Probleme dayalı öğrenme
2 Literatür tarama Web tabanlı araştırma Büyümenin İzlenmesi ve Klinikte Olgu İzlemi Sunum/anlatım Örnek olay Probleme dayalı öğrenme
3 Literatür tarama Web tabanlı araştırma Çocuklarda Enteral ve Parenteral Beslenme Sunum/anlatım Örnek olay Probleme dayalı öğrenme
4 Literatür tarama Web tabanlı araştırma Prematüre Bebeklerde Tıbbi Beslenme Tedavisi Sunum/anlatım Örnek olay Probleme dayalı öğrenme
5 Literatür tarama Web tabanlı araştırma Gastroenteritler ve Beslenme Tedavisi Sunum/anlatım Örnek olay Probleme dayalı öğrenme
6 Literatür tarama Web tabanlı araştırma Protein-Enerji Malnütrisyonu (PEM) ve Tıbbi Beslenme Tedavisi Sunum/anlatım Örnek olay Probleme dayalı öğrenme
7 Literatür tarama Web tabanlı araştırma Enfeksiyon Hastalıkları ve Tıbbi Beslenme Tedavisi Sunum/anlatım Örnek olay Probleme dayalı öğrenme
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama Web tabanlı araştırma Karbonhidrat Emilim Bozuklukları ve Tıbbi Beslenme Tedavisi Sunum/anlatım Örnek olay Probleme dayalı öğrenme
10 Literatür tarama Web tabanlı araştırma Protein Emilim Bozuklukları ve Tıbbi Beslenme Tedavisi Sunum/anlatım Örnek olay Probleme dayalı öğrenme
11 Literatür tarama Web tabanlı araştırma Yağ Emilim Bozuklukları ve Tıbbi Beslenme Tedavisi Sunum/anlatım Örnek olay Probleme dayalı öğrenme
12 Literatür tarama Web tabanlı araştırma Karbonhidrat Metabolizması Bozuklukları ve Tıbbi Beslenme Tedavisi Sunum/anlatım Örnek olay Probleme dayalı öğrenme
13 Literatür tarama Web tabanlı araştırma Protein Metabolizması Bozuklukları ve Tıbbi Beslenme Tedavisi Sunum/anlatım Örnek olay Probleme dayalı öğrenme
14 Literatür tarama Web tabanlı araştırma Yağ Metabolizması Bozuklukları ve Tıbbi Beslenme Tedavisi Sunum/anlatım Örnek olay Probleme dayalı öğrenme
15 Literatür tarama Web tabanlı araştırma Onkolojik Hastalıklar ve Tıbbi Beslenme Tedavisi Sunum/anlatım Örnek olay Probleme dayalı öğrenme
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Karaağaoğlu N, Şanlıer N. (2019). Anne – Çocuk Beslenmesi. 1. Baskı:Ankara, Hedef Yayıncılık.
Şanlıer N. (2019). Vakalarla Öğreniyorum: Çocuk Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi-1. 1. Baskı: Ankara, Hedef Yayıncılık.
Şanlıer N. (2019). Vakalarla Öğreniyorum: Çocuk Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi-2. 1. Baskı: Ankara, Hedef Yayıncılık.
Şanlıer N. (2019). Vakalarla Öğreniyorum: Çocuk Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi-3. 1. Baskı: Ankara, Hedef Yayıncılık.
Köksal G., Gökmen H. (2000). Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi. Hatiboğlu Yayınevi.
uskind D, Lenssen Polly. (2014). Pediyatrik Beslenme El Kitabı. Nobel Tıp Kitabevi.
Arlı M, Şanlıer N, Küçükkömürler S, Yaman M. (2017). Anne ve Çocuk Beslenmesi. Ankara, Pegem Akademi.
Gökçay, G, Garipağaoğlu, M. (2002). Çocukluk ve Ergenlik Döneminde Beslenme. İstanbul, Saga yayınları.

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Define the theoretical and practical concepts which comprise the required basic professional knowledge related to medicine and science.
5

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Requires the level of nutrition and dietetics, medical and related science and technology defines the concepts of theoretical and applied knowledge-based.
4

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Describe the advanced level of knowledge and skills in the fields of nutrition and dietetics based on medical and natural sciences,
5

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Recognize advanced level of theoretical and practical knowledge related to nutrients and nutrition, dietetics, community nutrition and institutional food service systems
4

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Take responsibility both as a team member and individually in order to provide that unforeseen complex activities faced in the practices in his/her field are carried out.
5

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the advanced knowledge and skills s/he has acquired in his/her field with a critical approach.
5

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Share his/her ideas and solution proposals for problems related to the issues in his/her field with professionals and non-professionals with the support of qualitative and quantitative data.
5

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Discharge the responsibilities, duties and obligations in accordance with the rules and regulations of professional ethics related to nutrition and dietetics
4

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 1 14
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 10 1 10
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 2 2 4
Uygulama 14 2 28
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 14 2 28
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 2 14
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 77 0 128
Total Workload of the Course Unit 128
Workload (h) / 25.5 5
ECTS Credits allocated for the Course Unit 5,0