TR EN

INSTITUTIONAL FOOD SERVICES II PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
BEY342 INSTITUTIONAL FOOD SERVICES II 6 3 3 4

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Instructor(s) of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Toplu beslenme sistemlerinde kalite yönetimi, maliyet ve servis yönetimi ile ve hijyen kuralları, besinleri hazırlama, pişirme ilkeleri ve yiyecek üretim sistemlerini hakkında bilgi kazandırılması amaçlanmaktadır.
Contents of the Course Unit: Ders, geniş çapta hazırlama, yiyecek üretim sistemleri, servis yönetimi, gıda atık ve artık yönetimi, maliyet yönetimi, hijyen, kalite yönetim sistemleri ile besin kaynaklı mikrobiyal hastalıkları içerir.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Toplu beslenme sistemlerinde besinleri geniş çapta hazırlama ve pişirme ilkelerini açıklar.
Toplu beslenme sistemlerinde yiyecek üretim sistemlerini açıklar.
Toplu beslenme sistemlerinde servis yönetimini anlatır.
Toplu beslenme sistemlerinde gıda ve atık yönetimini açıklar.
Toplu beslenme sistemlerinde maliyet yönetimini açıklar.
Toplu beslenme sistemlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin önemini açıklar.
Toplu beslenme sistemlerinde hijyenin önemini açıklar.
Toplu beslenme sistemlerinde gıda güvenliği sistemlerini açıklar.
Toplu beslenmesi sistemlerinde HACCP ilkelerini anlatır.
Toplu beslenme sistemlerinde ISO22000 ve FSSC22000 yöntemlerinin ilkelerini anlatır.
Toplu beslenme sistemlerinde kullanılan diğer kalite yönetim sistemlerinin ilkelerini anlatır.
Toplu beslenme sistemlerinde besin kaynaklı mikrobiyal hastalıkları açıklar.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Geniş Çapta Hazırlama ve Pişirme İlkeleri I Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
2 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Geniş Çapta Hazırlama ve Pişirme İlkeleri II Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
3 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Yiyecek Üretim Sistemleri Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
4 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Servis Yönetimi Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
5 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Gıda Artık ve Atık Yönetimi Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
6 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Maliyet Yönetimi Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
7 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Toplu Beslenme Sistemlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
8 - ARA SINAV -
9 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Hijyen I Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
10 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Hijyen II Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
11 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Gıda Güvenliği Sistemleri Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
12 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma ISO 22000, FSSC22000 Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
13 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Toplu Beslenme Yapan Kuruluşlarda Kullanılan Diğer Kalite Yönetim Sistemleri Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
14 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Besin kaynaklı mikrobiyal hastalıklar Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
15 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Besin kaynaklı mikrobiyal hastalıklar Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Beyhan, Y. (1993). Hızlı Hazır Yemek (Fast-food) Yemek Sistemi. Türkiye Diyetisyenler Derneği Yayınları; 6.
Baysal, A., & Kutluay, M. (2009). Yemek Planlama Kuralları ve Yıllık Yemek Listeleri. Ankara: Hatipoğlu yayınevi.
Beyhan, Y. (2022). Toplu Beslenme Sistemlerinin Yönetim ve Organizasyonu. Ankara Nobel Tıp Kitabevi
https://www.iso.org/about-us.html

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Define the theoretical and practical concepts which comprise the required basic professional knowledge related to medicine and science.
5

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Requires the level of nutrition and dietetics, medical and related science and technology defines the concepts of theoretical and applied knowledge-based.
4

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Describe the advanced level of knowledge and skills in the fields of nutrition and dietetics based on medical and natural sciences,
5

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Recognize advanced level of theoretical and practical knowledge related to nutrients and nutrition, dietetics, community nutrition and institutional food service systems
5

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Take responsibility both as a team member and individually in order to provide that unforeseen complex activities faced in the practices in his/her field are carried out.
3

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the advanced knowledge and skills s/he has acquired in his/her field with a critical approach.
3

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Share his/her ideas and solution proposals for problems related to the issues in his/her field with professionals and non-professionals with the support of qualitative and quantitative data.
4

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Discharge the responsibilities, duties and obligations in accordance with the rules and regulations of professional ethics related to nutrition and dietetics
4

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 14 3 42
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 2 14
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 37 0 100
Total Workload of the Course Unit 100
Workload (h) / 25.5 3,9
ECTS Credits allocated for the Course Unit 4,0