Code | Name of the Course Unit | Semester | In-Class Hours (T+P) | Credit | ECTS Credit |
---|---|---|---|---|---|
RKY322 | BUSINESS OF RECREATION ORGANIZATIONS | 6 | 3 | 3 | 5 |
GENERAL INFORMATION |
|
---|---|
Language of Instruction : | Türkçe |
Level of the Course Unit : | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Type of the Course : | Zorunlu |
Mode of Delivery of the Course Unit | - |
Coordinator of the Course Unit | Doç.Dr. MUSTAFA CAN KOÇ |
Instructor(s) of the Course Unit | |
Course Prerequisite | No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
|
---|---|
Objectives of the Course Unit: | Dersin amacı; öğrencilere, rekreasyon işletmelerinde, insan kaynakları yönetimi ile ilgili problem çözme yöntemlerini açıklayabilecek ve bu yöntemlerin işlevselliği ile Kamu ve özel spor kuruluşlarının, işletme stratejilerine ait uygulamaları tartışabilecek bilgiyi kazandırmaktır. |
Contents of the Course Unit: | Dersin İçeriği; üretim faktörleri, pazarlama stratejileri, rekreasyon işletmelerinde insan kaynakları yönetimi, hizmet verilen işletmelerin incelemesi, insan kaynakları yönetimi ve karşılaşılan sorunlar konularını kapsamaktadır. |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
---|
Rekreasyonel işletmecilik alanına ait kavramları tanımlar |
Rekreasyonel İşletmecilik ile ilgili fonksiyonlarını açıklar |
Rekreasyon işletmeciliğinde pazarlama stratejilerini açıklar |
Kamu ve özel rekreasyon kuruluşlarının, işletme stratejileri ile ilgili uygulamalarını tartışır |
Rekreasyon işletmelerinde, insan kaynakları yönetimi ile ilgili problem çözme yöntemlerini açıklar (explain) ve bu yöntemlerin işlevselliğini tartışır |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
|||
---|---|---|---|
Week | Preparatory | Topics(Subjects) | Method |
1 | - | Dersin amacı ve içeriği hakkında bilgilendirme. Rekreasyon organizasyonlarında üretim Kavramı Tanımı | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntem |
2 | Literatür tarama | İşletmecilikle ilgili genel kavramlar | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntem |
3 | Konuya ilişkin kitap okuma | İşletmelerin amaçları ve türleri | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntem |
4 | Literatür tarama ve sunum hazırlığı | İşletmelerin organizasyonel yapılanması | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi ve uygulamalı grup çalışması |
5 | Literatür tarama ve sunum hazırlığı | İşletmelerin organizasyonlarının planlama aşamaları | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi ve uygulamalı grup çalışması |
6 | Literatür tarama ve sunum hazırlığı | İşletmelerin örgütlenmesi | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi ve uygulamalı grup çalışması |
7 | Literatür tarama ve sunum hazırlığı | İşletmelerde koordinasyon ve kontrol | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi ve uygulamalı grup çalışması |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Konuyla ilgili kitap bölümü okuma | Genel tekrar | Anlatım, Soru Cevap Tartışma Yöntemi |
10 | Literatür tarama ve sunum hazırlığı | Rekreatif işletmelerde Halkla ilişkiler kavramı ve gelişim süreci | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi ve uygulamalı grup çalışması |
11 | Literatür tarama ve sunum hazırlığı | Rekreatif işletmelerde insan kaynakları yönetimi | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi ve uygulamalı grup çalışması |
12 | Literatür tarama ve sunum hazırlığı | Rekreatif işletme ve organizasyonlarda pazarlama | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi ve uygulamalı grup çalışması |
13 | Konuya ilişkin örnek olay incelemesi | Rekreatif işletmelerde insan kaynakları yönetimi ve insan kaynakları yönetimi sürecinde karşılaşılan sorunlar | Anlatım Soru Cevap Tartışma Yöntemi |
14 | Konuya ilişkin örnek olay incelemesi | Rekreatif organizasyon ve işlemelerde Ar-Ge | Gözlem ve İnceleme Yöntemi |
15 | Konuyla ilgili kitap bölümü okuma | Genel Tekrar | Anlatım Soru Cevap Tartışma Yöntemi |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
---|
Ekenci, G. ve İmamoğlu, A. F. (2002). Spor İşletmeciliği. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara |
Ekenci, G. ve İmamoğlu, A. F. (2014). Spor örgütleri için işletme yönetimi. Berikan Yayınevi, Ankara |
Foster, G., O'Reilly, N. ve Dávila, A. (2016). Sports business management: Decision making around the globe. Routledge, New York |
Rosner, S. ve Shropshire, K. (Eds.). (2011). The business of sports. Jones ve Bartlett Publishers. Sudbury, US |
Beech, J. G., Beech, J., ve Chadwick, S. (Eds.). (2004). The business of sport management. Pearson Education, Londra |
ASSESSMENT |
|||
---|---|---|---|
Assessment & Grading of In-Term Activities | Number of Activities | Degree of Contribution (%) | Description |
Level of Contribution | |||||
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Identifies the concepts of recreation area
|
4 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Regarding the recreation leadership profession; discusses the organization and functioning of leisure activities with the knowledge gained in program development, planning, execution and evaluation.
|
5 | |||||
2 |
Describes the concepts of recreation and theories of physical and mental development.
|
4 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Identifies free time activities for the needs of individuals and groups, taking into account socio-demographic and socio-cultural characteristics.
|
5 | |||||
2 |
Analyzes the data of planning, implementation and results of current activities in the field of recreation using scientific research methods and techniques.
|
4 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Uses the application area, equipment, technological software, written materials and human resources efficiently in free time activities implemented to increase the quality of life of individuals and groups.
|
5 | |||||
2 |
Plans, conducts and evaluates every stage of the organizations for leisure activities and evaluates the results of the application.
|
4 | |||||
3 |
Solves the problems related to recreation area, sports science and recreation leadership profession from a critical and questioning point of view based on the literature knowledge it has.
|
4 | |||||
4 |
Chooses the appropriate free time activity for the goals to be achieved by taking into consideration the socio-demographic characteristics of the individual and/or the group also formulates the program content of the free time activity.
|
5 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Administeres scientific research, project, activity, sports and social leisure activities and solves possible problems that may be encountered in the process in collaborative group Works.
|
4 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Recognizes the importance of professional development by following scientific, technological and current developments related to recreation leadership practices.
|
5 | |||||
2 |
By adopting the principle of lifelong learning; examines the current knowledge and skills from a critical perspective in the light of scientific, technological and current developments.
|
4 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Expresses his/her knowledge and thoughts about the field in a fluent and understandable way orally and in writing.
|
4 | |||||
2 |
Use their knowledge and competencies regarding recreational leadership practices more effectively with their social life and communication skills in the sports activities, organizations and works carried out at national and international level.
|
4 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Describes and applies ethical values accepted in communal living with the profession of recreation leadership.
|
5 | |||||
2 |
Recognizes the problems related to leisure activities and the needs of the group also, analyzes the social development of the society to produce solution theories by making use of the historical development process and theoretical knowledge of the recreation area.
|
5 | |||||
3 |
Arranges original projects, organizations, and activities with sustainable social and social content specific to its field by using the personality traits with social skills required by the recreation leadership profession.
|
5 |
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
|||
---|---|---|---|
Workload for Learning & Teaching Activities |
|||
Type of the Learning Activites | Learning Activities (# of week) | Duration (hours, h) | Workload (h) |
Ders | 14 | 3 | 42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 13 | 2 | 26 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 7 | 5 | 35 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 5 | 4 | 20 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 41 | 0 | 125 |
Total Workload of the Course Unit | 125 | ||
Workload (h) / 25.5 | 4,9 | ||
ECTS Credits allocated for the Course Unit | 5,0 |