TR EN

INTRODUCTION TO GASTRONOMY PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
GAS115 INTRODUCTION TO GASTRONOMY 1 3 3 6

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : İngilizce
Level of the Course Unit : , TYY: + , EQF-LLL: , QF-EHEA:
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit
Instructor(s) of the Course Unit
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Bu dersin amacı öğrencilerin gastronomi tanımı ve gastronomi dalının diğer alanlarla etkileşimi hakkında temel fikir sahibi olmalarını sağlamaktır.
Contents of the Course Unit: Bu dersin içeriği gastronominin tanımı, temel kavramları, tarihçesi, mutfak ekipman ve aletleri, mutfak akımları, mutfakta hijyen ve iş akışıdır.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Gastronomi ve gastronomi ile ilgili terimleri tanımlar.
Tarihsel açıdan gastronomiyi ve gastronomik kültürleri yorumlar.
Temel mutfak ekipman ve aletlerini sınıflandırır.
Mutfaktaki temel hijyen prensiplerini açıklar.
Mutfak akımlarını listeler.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Kitap okuma Gastronominin Temel Kuramları Kültürel Ve Tarihsel Perspektifte Değerlendirme Ders anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Kitap okuma Lezzet Fizyolojisine Bilimsel Yaklaşımlar Ders anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Kitap okuma Kültürel Lezzet Algılarını Etkileyen Faktörler Ders anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Öğrenci ödev hazırlama Çağdaş Mutfak Akımları Ve Yapılanmaları Ders anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Kitap okuma Yiyecek İçecek İşletmelerine Genel Bakış /Organizasyon Yapıları Ve İşleyişleri Ders anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Literatür taraması Mutfak Planlamaları Ve Bölümleri - Çeşitleri Ders anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Literatür taraması Mutfak Planlamaları Ve İş Organizasyonları Ders anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Kitap okuma Mutfak Planlamaları Ve İş Güvenliği Ders anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Kitap okuma Mutfak Ekipmanları Ve Aletleri Ders anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Kitap okuma Gıda Satın Alma Ve Depolama Ders anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Öğrenci ödev hazırlama Teknik Şartname Ve Tarif Okuma/ Yazma Ders anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Öğrenci ödev hazırlama Mutfak İçi Gıda Hijyeni Ve Yönetimi Ders anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Öğrenci ödev hazırlama Mutfak Hesaplamaları - Mutfak içi Ölçü Cihazları Ders anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Kitap okuma Mutfak Hesaplamaları - Mutfak içi Ölçü Kullanımı Ve Çeşitleri Ders anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

This, H., DeBevoise, M. (2008). Molecular Gastronomy. Exploring the Science of Flavor. ABD: Columbia University Press.
Adria, F. (2009). Modern Gastronomy: A to Z. New York: Taylor & Francis Group.
Ivanović, S., Galičić, V. (2008). Gastronomy as a science in the tourism and hospitality industry. 19th Biennial International Congress Tourism and Hospitality Industry.
Pollan, M. (2007). Carnivore’s Dilemma, Bloomsbury.
Brillat-Savarin, J.A. (2009). The Physiology of Taste. Merchant Books.

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Define basic concepts about gastronomy.
2
2
Interpret the basic concepts, areas and approaches related to the field.
4

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Relate the information and facts about the field to the fields of social sciences such as Law, Sociology, Philosophy and Economy.
2
2
Compare national and international cuisines in terms of similarities and differences.
4

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Categorize food hygiene and safety into accepted standards and practices.
4
2
Prepare the technical infrastructure and contents of kitchen activities.
4

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Apply theoretical knowledge about food science into the field of gastronomy.
4
2
Collaborate with shareholders in the field to bring new ideas, products to the market.
4
3
Integrate basic kitchen techniques and product preparation principles into today's technology.
1
4
Plan the work schedule and workflow in food and beverage enterprises.
1

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
They calculate costs in the food and beverage field.
1
2
They carry out management theories, recruitment and evaluation processes effectively in food and beverage business.
3
3
They organizes participation to national and international competitions and fairs in its field.
1

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Examine developments, changes and innovations in the field by accepting the lifelong learning as a principle.
4
2
Find planning, executioning and editing mistakes systematicly related to his field.
4

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
They express their ideas using presentation and communication techniques in deliberate and verbal ways.
4
2
They organize activities related to the field.
1

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
They interpret ethical values and legal regulations related to their profession in the direction of the substances in the legislation.
3
2
Design social and social projects in his / her field using historical, cultural and geographical riches.
2
3
Perform scientific researches using knowledge and skills related to his field.
2

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 3 42
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 6 6 36
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 6 5 30
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 42 0 152
Total Workload of the Course Unit 152
Workload (h) / 25.5 6
ECTS Credits allocated for the Course Unit 6,0