Code |
Name of the Course Unit |
Semester |
In-Class Hours (T+P) |
Credit |
ECTS Credit |
IBY213 |
PRODUCTION MANAGEMENT |
3 |
3 |
3 |
6 |
GENERAL INFORMATION |
Language of Instruction : |
Türkçe |
Level of the Course Unit : |
LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Type of the Course : |
Zorunlu |
Mode of Delivery of the Course Unit |
- |
Coordinator of the Course Unit |
Prof.Dr. ORHAN İŞCAN |
Instructor(s) of the Course Unit |
|
Course Prerequisite |
No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
Objectives of the Course Unit: |
Öğrencilerin üretim yönetimine ilişkin temel kavramları tanıması( Üretim işlemleri, verimlilik, ürün dizaynı, küresel ortamda işlemler stratejisi, toplam kalite yönetimi, iş süreç stratejisi, kuruluş yeri, iş yeri yerleşim düzenleri, envanter yönetimi vb..) ve gelişim süreçlerini kavraması amaçlanmaktadır. |
Contents of the Course Unit: |
Bu ders; üretim sistemleri ve ürün tasarımı, kuruluş yeri seçimi, işletme büyüklüğü, iş yeri düzeni, iş analizleri, üretim planlaması, stok yönetimi ve kalite kontrolü gibi konular içermektedir. |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
Etkin stok politikaları belirler. |
Basit tahmin tekniklerini kullanarak, etkin şekilde talep tahmini yapar. |
Üretim planları ile kapasite planları arasında ilişkileri yorumlar. |
Farklı üretim hedefleri için üretim planlama yöntemleri geliştirir. |
Üretim stratejilerini uygular. |
Verimliliğin arttırılmasında kritik değişkenleri belirler. |
İnsan kaynakları ve iş dizaynı ile ilgili kavramları rekabet ortamı ile ilişkilendirerek açıklar. |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
Week |
Preparatory |
Topics(Subjects) |
Method |
1 |
- |
Giriş - Üretim Yönetiminin Temel Kavramları |
Anlatım |
2 |
Literatür Taraması |
Üretim Sistemleri |
Anlatım |
3 |
Literatür Taraması |
Kuruluş Yeri Seçimi ve Değerleme Yöntemleri |
Anlatım |
4 |
Literatür Taraması |
İşyeri Düzenleme |
Anlatım |
5 |
Literatür Taraması |
Mamul Dizaynı |
Anlatım |
6 |
Literatür Taraması |
Talep Tahmini |
Anlatım |
7 |
Literatür Taraması |
Kapasite Planlaması |
Anlatım, |
8 |
- |
ARA SINAV |
- |
9 |
Literatür Taraması |
Tamir-Bakım Planlaması ve Organizasyonu |
Anlatım, Uygulama |
10 |
Literatür Taraması |
İş Analizi |
Anlatım, Tartışma |
11 |
Literatür Taraması |
Stok Kontrolü |
Anlatım, Tartışma |
12 |
Literatür Taraması |
Üretim Planlaması ve Kontrol |
Anlatım, Tartışma |
13 |
Literatür Taraması |
Toplam Kalite Yönetimi |
Tartışma |
14 |
Literatür Taraması |
Yalın Üretim Sistemleri |
Tartışma |
15 |
Literatür Taraması |
Ürün Geliştirme ve Üretim Süreci Seçimi |
Anlatım, Tartışma |
16 |
- |
FİNAL |
- |
17 |
- |
FİNAL |
- |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
Yamak, O. (2007), Üretim Yönetimi , Yargı yayınevi, İstanbul |
Heizer, J., Render, B. Çeviri: Tuzkaya, U. (2017). Üretim Yönetimi Sürdürülebilirlik ve Tedarik Zinciri Yönetimi, Palme Yayıncılık. |
Gideon H. (2001), Handbook of Production Management Methods, Elsevier Science. |
ASSESSMENT |
Assessment & Grading of In-Term Activities |
Number of Activities |
Degree of Contribution (%) |
Description |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES
KNOWLEDGE |
Theoretical |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Interpret the basic concepts, theories and approaches of business information management, programming and management information systems.
|
|
|
|
|
|
5 |
2 |
Explain concepts related to field by associating them with information systems and programming languages.
|
|
|
|
|
|
5 |
KNOWLEDGE |
Factual |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Explain current information about the field with information and communication theories.
|
|
|
|
|
4 |
|
2 |
Relate the information and facts about his/her field with other areas of social sciences.
|
|
|
|
|
4 |
|
SKILLS |
Cognitive |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Prepare the technical infrastructure and content of information management in businesses.
|
|
|
|
|
4 |
|
2 |
Integrate the theoretical knowledge about the field into today's technology
|
|
|
|
|
4 |
|
SKILLS |
Practical |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Apply the programming languages for the functioning of business.
|
|
|
|
|
4 |
|
2 |
Interpret the theoretical and practical information they obtained in their field.
|
|
|
|
|
4 |
|
OCCUPATIONAL |
Autonomy & Responsibility |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Fulfill his/her duties and responsibilities related to the solution of problems arising in enterprises.
|
|
|
|
|
|
5 |
2 |
Conducts projects related with his/her field.
|
|
|
|
|
|
5 |
OCCUPATIONAL |
Learning to Learn |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Integrate the technical information and approaches about his/her field to business management information processes.
|
|
|
|
|
4 |
|
2 |
Research on scientific, sectoral developments and innovations related to the field with lifelong learning as a principle.
|
|
|
|
|
4 |
|
OCCUPATIONAL |
Communication & Social |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Cooperates with stakeholders in order to generate new ideas.
|
|
|
|
|
|
5 |
2 |
Organize projects and activities for the social environment with social responsibility consciousness and to be able to apply those.
|
|
|
|
|
|
5 |
OCCUPATIONAL |
Occupational and/or Vocational |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Students will be able to apply knowledge and skills related to his / her field by taking into account his legal, social and ethical responsibilities.
|
|
|
|
|
|
5 |
2 |
Write programs by using the programming languages related with his/her field.
|
|
|
|
|
|
5 |
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
Workload for Learning & Teaching Activities |
Type of the Learning Activites |
Learning Activities (# of week) |
Duration (hours, h) |
Workload (h) |
Ders |
14 |
3 |
42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme |
13 |
3 |
39 |
Arazi Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Grup Çalışması / Ödevi |
0 |
0 |
0 |
Laboratuvar |
0 |
0 |
0 |
Okuma |
0 |
0 |
0 |
Ödev |
0 |
0 |
0 |
Proje Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
Seminer |
0 |
0 |
0 |
Staj |
0 |
0 |
0 |
Teknik Gezi |
0 |
0 |
0 |
Web Tab. Öğrenme |
0 |
0 |
0 |
Uygulama |
0 |
0 |
0 |
Yerinde Uygulama |
0 |
0 |
0 |
Mesleki Faaliyet |
0 |
0 |
0 |
Sosyal Faaliyet |
0 |
0 |
0 |
Tez Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
Alan Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Rapor Yazma |
0 |
0 |
0 |
Final Sınavı |
1 |
1 |
1 |
Final Sınavı Hazırlığı |
6 |
5 |
30 |
Ara Sınav |
1 |
1 |
1 |
Ara Sınav Hazırlığı |
7 |
6 |
42 |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
Kısa Sınav Hazırlığı |
0 |
0 |
0 |
TOPLAM |
42 |
0 |
155 |
|
Total Workload of the Course Unit |
155 |
|
|
Workload (h) / 25.5 |
6,1 |
|
|
ECTS Credits allocated for the Course Unit |
6,0 |
|