TR EN

MENU PLANNING AND COST CONTROL PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
GSY225 MENU PLANNING AND COST CONTROL 3 3 3 6

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : , TYY: + , EQF-LLL: , QF-EHEA:
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit
Instructor(s) of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi MUZAFFER ÇAKMAK
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Bu dersin amacı öğrencilerin; menüler kavramını, maliyetini, maliyet kontrolü tanımı ve depolama, teslim alma, satın alma, fiyatlandırmaları hakkında temel olarak fikir sahibi olmalarını sağlamaktır.
Contents of the Course Unit: Menünün tanımı, sınıflandırılması, menü çeşitleri, satın alma, teslim alma, depolama, fiyatlandırma, tutundurma, maliyet ve satış analizleri hakkında iş akışını kapsamaktadır.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Yiyecek-içecek işletmelerinin menü maliyeti ile ilgili terimleri tanımlar
Menü çeşitlerine göre maliyeti hesaplar
İşletmelerin menü maliyetleri hakkında rapor hazırlar
Mutfakta menü maliyet kontrolüne yönelik iş akışı takibi uygular
Satın alma, teslim alma, depolama prensiplerini açıklar
Mutfakta kayıp, kaçak, fireleri ve usulsüzlükleri, etik ihlallerini listeleyerek aktarır

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Kitap Okuma, Literatür İncelemesi Menü ve Menü Planlama Kavramları Uygulamalı anlatım
2 Kitap Okuma, Literatür İncelemesi Menü Sınıflandırılması ve Menü Çeşitleri Uygulamalı anlatım
3 Kitap Okuma, Literatür İncelemesi Menü Planlama Süreci ve Geliştirmenin Amaçları Uygulamalı anlatım
4 Kitap Okuma, Literatür İncelemesi Klasik Menü ve Modern Menü Uygulamalı anlatım
5 Kitap Okuma, Literatür İncelemesi Menü ile ilgili Biçimsel Çalışmalar Uygulamalı anlatım
6 Kitap Okuma, Literatür İncelemesi Menü Fiyatlandırma Uygulamalı anlatım
7 Kitap Okuma, Literatür İncelemesi Menülerde Doğruluk Uygulamalı anlatım
8 - ARA SINAV -
9 Kitap Okuma, Literatür İncelemesi Maliyet Kavramı, Maliyet Belirleme Unsurları, Menüde Tedarik Yöntemleri Uygulamalı anlatım
10 Kitap Okuma, Literatür İncelemesi İşletme Tiplerine Göre Menü Planlaması Uygulamalı anlatım
11 Kitap Okuma, Literatür İncelemesi Yiyecek İçecek Maliyet Kontrol Süreci Uygulamalı anlatım
12 Kitap Okuma, Literatür İncelemesi Maliyet ve Satışların Analizi Uygulamalı anlatım
13 Kitap Okuma, Literatür İncelemesi Menü Analiz Yöntemleri Uygulamalı anlatım
14 Kitap Okuma, Literatür İncelemesi Menü Tutundurma Uygulamalı anlatım
15 Kitap Okuma, Literatür İncelemesi Menü Pazarlama Stratejileri ve Kurulumları Uygulamalı anlatım
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Bekar, A. ve Kılıç, B. (2017). Yiyecek İçecek İşletmelerinde Menü Planlama Kavramlar ve Uygulamalar, Ankara: Beta Basım.
Şengül, S. ve Kurnaz, A. (2021). Mutfak Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.
Sarıışık, M. (2017). Tüm Yönleriyle Gastronomi Bilimi, Ankara: Detay Yayıncılık.
Şengül, S. (2020). Yiyecek ve İçecek Servisi-Klasik ve Modern Yaklaşım, Ankara: Detay Yayıncılık.

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can define basic concepts about gastronomy.
1
2
Can interpret basic concepts, study areas and approaches related to the field.
1

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can relate the information and facts about the field to the social sciences such as Law, Sociology, Philosophy and Economy.
1
2
Can compare national and international cuisines in terms of similarities and differences.
1

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can analyze the eating and drinking art, the related systems and structures.
2
2
Can prepare technical infrastructure and contents of the culinary activies.
2

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can apply theoretical knowledge about food science into the field of gastronomy.
0
2
Can collaborate with the shareholders to present new challenging ideas and products for the market.
0
3
Can integrate basic cooking techniques and product preparation principles into today's technology.
0
4
Can plan the work schedule and workflow in food and beverage enterprises.
2

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can calculate costing in the food and beverage facilities.
3
2
Can carry out management theories, recruitment and evaluation processes effectively in the food and beverage business.
0
3
Can organize national and international competitions and fairs.
0

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can examine developments, changes and innovations in the field by acceptng lifelong learning as a principle.
0
2
Can find planning, executioning and editing mistakes systematicly related to his field.
3

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can express his/her ideas verbally and orally by using presentation and communication techniques.
0
2
Can organize all gastronomy-related activities.
0

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can interpret ethical values and legal regulations according to the codexes.
0
2
Can design communial and social pojects using historical, cultural and geographical values.
0
3
Can perform scientific researche and study using knowledge and skills related to his field.
0

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 10 2 20
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 8 3 24
Final Sınavı Hazırlığı 14 3 42
Ara Sınav 10 2 20
Ara Sınav Hazırlığı 5 1 5
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 61 0 153
Total Workload of the Course Unit 153
Workload (h) / 25.5 6
ECTS Credits allocated for the Course Unit 6,0