TR EN

GASTRONOMIC APPLICATIONS I PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
GSY227 GASTRONOMIC APPLICATIONS I 3 6 3 6

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : , TYY: + , EQF-LLL: , QF-EHEA:
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit
Instructor(s) of the Course Unit Öğr.Gör. ERKAN KIYICIOĞLU
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Bu dersin amacı, temel mutfak becerileri ve çeşitli yiyecek gruplarının hazırlanış süreçleri hakkında uygulamalı bilgi ve beceri kazandırmaktır.
Contents of the Course Unit: Bu dersin içeriği ve doğrama ve pişirme yöntemleri, et, balık ve tavuk suları, çorbalar, soslar ve sos türevleridir.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Standart reçeteleri uygular.
Temel doğrama ve pişirme tekniklerini listeler.
Temel sos ve stokları içerik, renk ve kıvamına göre kategorize eder.
Malzemelerin özelliklerine göre doğru pişirme tekniğini seçer.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Tarif Araştırma, Kaynak İnceleme Temel sos yapımları, özellikleri ve kullanım şekilleri Uygulama
2 Tarif Araştırma, Kaynak İnceleme Temel soslardan türeyen soslar ve özellikleri Uygulama
3 Tarif Araştırma, Kaynak İnceleme Temel sos yapımları, özellikleri ve kullanım şekilleri Uygulama
4 Tarif Araştırma, Kaynak İnceleme Temel soslardan türeyen soslar ve özellikleri Uygulama
5 Tarif Araştırma, Kaynak İnceleme Temel çorba yapımları ve özellikleri Uygulama
6 Tarif Araştırma, Kaynak İnceleme Bitkisel ve hayvansal yağların özellikleri, mutfaktaki kullanım alanları ve işlenmesi Uygulama
7 Tarif Araştırma, Kaynak İnceleme Kkırmızı etin tanımı, özellikleri ve yapısı Uygulama
8 - ARA SINAV -
9 Tarif Araştırma, Kaynak İnceleme Kırmızı etin bölümleri,kullanımları ve pişirlmesi Uygulama
10 Tarif Araştırma, Kaynak İnceleme Süt ve süt ürünleri Uygulama
11 Tarif Araştırma, Kaynak İnceleme Yumurtanın özellikleri, pişirme teknikleri ve mutfaktaki kullanım alanları Uygulama
12 Tarif Araştırma, Kaynak İnceleme Kanatlı kümes hayvanlarının yapısı - işlenmesi - pişirilmesi Uygulama
13 Tarif Araştırma, Kaynak İnceleme Balıkların yapısı - işlenmesi - pişirilmesi Uygulama
14 Tarif Araştırma, Kaynak İnceleme Kabuklu deniz ürünlerinin yapısı işlenmesi ve pişirilmesi Uygulama
15 Tarif Araştırma, Kaynak İnceleme Sakatat tanımı-bölünmesi ve işlenmesi/pişirilmesi Uygulama
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Pişirme Yöntemleri (2015), Dr. Öğr. Üys. A. Aylin Alsaffar, Öğr. Gör. Z. Begüm Kalyoncu.

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can define basic concepts about gastronomy.
2
2
Can interpret basic concepts, study areas and approaches related to the field.
0

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can relate the information and facts about the field to the social sciences such as Law, Sociology, Philosophy and Economy.
0
2
Can compare national and international cuisines in terms of similarities and differences.
2

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can analyze the eating and drinking art, the related systems and structures.
2
2
Can prepare technical infrastructure and contents of the culinary activies.
2

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can apply theoretical knowledge about food science into the field of gastronomy.
1
2
Can collaborate with the shareholders to present new challenging ideas and products for the market.
1
3
Can integrate basic cooking techniques and product preparation principles into today's technology.
1
4
Can plan the work schedule and workflow in food and beverage enterprises.
2

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can calculate costing in the food and beverage facilities.
0
2
Can carry out management theories, recruitment and evaluation processes effectively in the food and beverage business.
1
3
Can organize national and international competitions and fairs.
1

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can examine developments, changes and innovations in the field by acceptng lifelong learning as a principle.
1
2
Can find planning, executioning and editing mistakes systematicly related to his field.
2

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can express his/her ideas verbally and orally by using presentation and communication techniques.
0
2
Can organize all gastronomy-related activities.
1

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can interpret ethical values and legal regulations according to the codexes.
0
2
Can design communial and social pojects using historical, cultural and geographical values.
1
3
Can perform scientific researche and study using knowledge and skills related to his field.
0

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 4 56
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 4 56
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 4 4
Final Sınavı Hazırlığı 7 2 14
Ara Sınav 1 4 4
Ara Sınav Hazırlığı 7 2 14
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 44 0 148
Total Workload of the Course Unit 148
Workload (h) / 25.5 5,8
ECTS Credits allocated for the Course Unit 6,0