TR EN

INTRODUCTION TO POLITICAL SCIENCE PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
SBU109 INTRODUCTION TO POLITICAL SCIENCE 1 3 3 4

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : , TYY: + , EQF-LLL: , QF-EHEA:
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit
Instructor(s) of the Course Unit
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Dersin amacı, siyasal bilimlerle ilgili genel kavramları bağımsız düşüncenin gelişimi için öğretmek ve öğrencilere Siyaset Bilimi hakkında temel bilgileri aktarmaktır.
Contents of the Course Unit: Dersin içeriği, siyaset, iktidar, meşruiyet ve otorite gibi kavramların anlamı; modern devletin doğuşu; milliyetçilik; çağdaş siyasal ideolojiler; demokrasi ve otoriteryanizm gibi farklı rejim türleri; siyasal partiler ve çıkar gruplarıdır.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Siyaset biliminin ana düşünce, teori ve yaklaşımlarını doğru bir şekilde listeler.
Siyaset biliminin temel kavramlarını tanımlar.
Siyaset bilimi ve alt disiplinlerine yön veren yöntem ve konuya dair bilimsel gelişmeleri hatırlayıp aktarır.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Okuma ve kaynak tarama Siyaset Bilimine Giriş, derste işlenecek temel kavramlar ve dersin içeriğiyle ilgili ön bilgi. Anlatım tartışma
2 Okuma ve kaynak tarama Siyaset nedir? Siyasetin farklı tanımları. Siyaset biliminin tanımlanması ve temel yaklaşımlar. Kavram-Model-Teori-Paradigma gibi kavramların tanımı ve siyaset bilimi ile ilişkisi. Anlatım tartışma
3 Okuma ve kaynak tarama Devlet nedir? Farklı devlet tanımlamaları. Devletin Temel Ögeleri. Devletin görevi. Anlatım tartışma
4 Okuma ve kaynak tarama Siyasal İktidar Anlatım tartışma
5 Okuma ve kaynak tarama Siyasal İktidarın Meşruluk Temelleri Anlatım tartışma
6 Okuma ve kaynak tarama Sosyal Tabakalaşma ve Siyasal İktidar Anlatım tartışma
7 Okuma ve kaynak tarama Yönetenler ve Yönetilenler Ayrımı Anlatım tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Okuma ve kaynak tarama Siyasal Katılma Anlatım tartışma
10 Okuma ve kaynak tarama Kamuoyu Anlatım tartışma
11 Okuma ve kaynak tarama Siyasal Partiler Anlatım tartışma
12 Okuma ve kaynak tarama Siyasal Parti Sistemleri Anlatım tartışma
13 Okuma ve kaynak tarama Baskı Grupları Anlatım tartışma
14 Okuma ve kaynak tarama Siyasal İdeolojiler: Liberalizm, Muhafazakarlık, Sosyalizm Anlatım tartışma
15 Okuma ve kaynak tarama Siyasal İdeolojiler: Liberalizm, Muhafazakarlık, Sosyalizm Anlatım tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Kapani, M. (2017). Politika Bilimine Giriş. Ankara: BB101 Yayınları.
Heywood, A. (2013). Siyaset. İstanbul: Adres Yayınları.
Öztekin, A. (2016). Siyaset Bilimine Giriş. 10. Baskı. Ankara: Siyasal Kitabevi.
Taşkın, Y. (2014). Siyaset: Kavramlar, Kurumlar, Süreçler. 1. Baskı. İstanbul: İletişim Yayınları.

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can define basic concepts about gastronomy.
0
2
Can interpret basic concepts, study areas and approaches related to the field.
0

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can relate the information and facts about the field to the social sciences such as Law, Sociology, Philosophy and Economy.
1
2
Can compare national and international cuisines in terms of similarities and differences.
0

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can analyze the eating and drinking art, the related systems and structures.
0
2
Can prepare technical infrastructure and contents of the culinary activies.
0

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can apply theoretical knowledge about food science into the field of gastronomy.
0
2
Can collaborate with the shareholders to present new challenging ideas and products for the market.
0
3
Can integrate basic cooking techniques and product preparation principles into today's technology.
0
4
Can plan the work schedule and workflow in food and beverage enterprises.
0

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can calculate costing in the food and beverage facilities.
0
2
Can carry out management theories, recruitment and evaluation processes effectively in the food and beverage business.
0
3
Can organize national and international competitions and fairs.
0

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can examine developments, changes and innovations in the field by acceptng lifelong learning as a principle.
1
2
Can find planning, executioning and editing mistakes systematicly related to his field.
0

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can express his/her ideas verbally and orally by using presentation and communication techniques.
0
2
Can organize all gastronomy-related activities.
0

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can interpret ethical values and legal regulations according to the codexes.
0
2
Can design communial and social pojects using historical, cultural and geographical values.
0
3
Can perform scientific researche and study using knowledge and skills related to his field.
0

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 11 2 22
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 7 3 21
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 5 3 15
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 39 0 102
Total Workload of the Course Unit 102
Workload (h) / 25.5 4
ECTS Credits allocated for the Course Unit 4,0