Code | Name of the Course Unit | Semester | In-Class Hours (T+P) | Credit | ECTS Credit |
---|---|---|---|---|---|
UTY222 | INTERNATIONAL BUSINESS | 4 | 3 | 3 | 6 |
GENERAL INFORMATION |
|
---|---|
Language of Instruction : | Türkçe |
Level of the Course Unit : | , TYY: + , EQF-LLL: , QF-EHEA: |
Type of the Course : | Zorunlu |
Mode of Delivery of the Course Unit | - |
Coordinator of the Course Unit | |
Instructor(s) of the Course Unit | |
Course Prerequisite | No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
|
---|---|
Objectives of the Course Unit: | Bu dersle, öğrencilerin Uluslararası işletmecilik süreci ile ilgili tüm konuları kavraması hedeflenmiştir. Öğrencilerin küresel çevreyi ve küresel işletmelerin uluslararası stratejilerini derinlemesine analiz edebilmesini; uluslararası ticaretin temellerini geçmişe ve geleceğe dönük olarak yorumlayabilmesi, uluslararası pazarlara giriş planlarını ve yöntemlerini ve giriş engellerini öğrenmesini amaçlamaktadır. |
Contents of the Course Unit: | Bu dersle; öğrencilerin, uluslararası işletmeciliğin fonksiyonlarını kavramaları ve Uluslararası işletmecilik sorunlarının çözümleri üzerine bilgi sahibi olmaları amaçlanmaktadır. |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
---|
Uluslararası işletmecilikte başarılı olabilmek için gerekli düşünce biçimini, bilgi havuzunu ve güncel uygulamaları tartışır. |
Uluslararası işletmecilik konusundaki terminolojiyi açıklar. |
Bölgesel ve uluslararası politikalar nezdinde ülkelerin ekonomik politikalarını değerlendirir. |
Küreselleşme süreciyle birlikte hız kazanan lokal ve global ekonomik sorunları analiz eder. |
Küresel düzeyde iş kültürünün etkilerini yorumlar. |
Dış ticaretin temel kavramlarını, dış ticaret politikalarının dış ticarete etkileri, küresel ve bölgesel ticaret düzenlemelerinin dış ticarete etkilerini değerlendirir. |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
|||
---|---|---|---|
Week | Preparatory | Topics(Subjects) | Method |
1 | Kitapta ilgili bölümlerin okunması, Literatür tarama | Uluslararası İşletmeciliğin Kapsamı, Tanımı, Terminolojisi ve Uluslararası Çevre | Anlatım, Tartışma |
2 | Kitapta ilgili bölümlerin okunması, Literatür tarama | Uluslararası İşletmeciliğe Hazırlık | Anlatım, Tartışma |
3 | Kitapta ilgili bölümlerin okunması, Literatür tarama | Uluslararasılaşma ve Uluslararasılaşma Aşamaları | Anlatım, Tartışma |
4 | Kitapta ilgili bölümlerin okunması, Literatür tarama | Uluslararası Pazara Giriş Yöntemleri | Anlatım, Tartışma |
5 | Kitapta ilgili bölümlerin okunması, Literatür tarama | Uluslararası Çevre, Uluslararası Organizasyonlar | Anlatım, Tartışma |
6 | Kitapta ilgili bölümlerin okunması, Literatür tarama | Uluslararası işletmecilik çevresi | Anlatım, Tartışma |
7 | Kitapta ilgili bölümlerin okunması, Literatür tarama | Ödemeler Dengesi | Anlatım, Tartışma |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Kitapta ilgili bölümlerin okunması, Literatür tarama | Sosyo-Kültürel Güç | Anlatım, Tartışma |
10 | Kitapta ilgili bölümlerin okunması, Literatür tarama | Politik Güç | Anlatım, Tartışma |
11 | Kitapta ilgili bölümlerin okunması, Literatür tarama | Fiziksel ve Çevresel Güç | Anlatım, Tartışma |
12 | Kitapta ilgili bölümlerin okunması, Literatür tarama | İşgücü | Anlatım, Tartışma |
13 | Kitapta ilgili bölümlerin okunması, Literatür tarama | Ekonomik Güç | Anlatım, Tartışma |
14 | Kitapta ilgili bölümlerin okunması, Literatür tarama | Ekonomik Güç | Anlatım, Tartışma |
15 | Kitapta ilgili bölümlerin okunması, Literatür tarama | Genel Tekrar | Anlatım, Tartışma |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
---|
Wild, J. J. , Wild, K. L. (2017) Çeviri: Doç. Dr. Güler Sağlam Arı ,Uluslararası İşletmecilik Küreselleşmenin Zorlukları, Nobel Yayınevi, ANKARA. |
Mirze, S. K. (2018). Uluslararası İşletmecilik ve Yönetim, Beta yayınları, İstanbul. |
Can, E. (2015). Uluslararası İşletmecilik - Teori ve Uygulama, Beta yayınları, İstanbul. |
Özalp, İ. (2018). Uluslararası İşletmeler ve Yönetim Stratejileri Global bir yaklaşım, Nisan Kitabevi Yayınları, Eskişehir. |
Charles W. L. Hill and G. Tomas M. Hult (2018). 10th Edition, Global Business Today. |
John J. Wild , Kenneth L. Wild (2015). International Business: The Challenges of Globalization (7th Edition). |
ASSESSMENT |
|||
---|---|---|---|
Assessment & Grading of In-Term Activities | Number of Activities | Degree of Contribution (%) | Description |
Level of Contribution | |||||
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Students interpret the basic concepts, theories and approaches of international trade and logistics.
|
2 | |||||
2 |
Students explain current information about the field with economics and business theories.
|
1 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Students analyze economic and financial data related to their field.
|
0 | |||||
2 |
Students relate the information and facts in the field with other social sciences such as sociology, political science and philosophy.
|
1 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Students prepare the technical infrastructure and content of international trade transactions.
|
1 | |||||
2 |
Students use the theoretical knowledge in his/her field to determine new strategies.
|
5 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Students carry out the import and export transactions by applying the customs legislation and foreign exchange legislation.
|
1 | |||||
2 |
Students use the theoretical and practical knowledge in the field for academic and professional career.
|
5 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Students develop strategies to reach the sales and marketing targets.
|
5 | |||||
2 |
Students carry out the correspondence on orders, transportation and payment with the foreign customers.
|
2 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Students organize participations in national and international fairs in the field.
|
0 | |||||
2 |
Students prepare the documentation used in import and export transactions.
|
2 | |||||
3 |
Students consider life-long learning as a principle and search on developments, changes and innovations in the field.
|
5 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Students manage all phases from finding the customers until delivery of orders.
|
1 | |||||
2 |
Students cooperate with stakeholders in order to generate new ideas.
|
1 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Students implement knowledge and skills related to his / her field by taking into account his / her legal, social and ethical responsibilities.
|
1 |
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
|||
---|---|---|---|
Workload for Learning & Teaching Activities |
|||
Type of the Learning Activites | Learning Activities (# of week) | Duration (hours, h) | Workload (h) |
Ders | 14 | 3 | 42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 12 | 3 | 36 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 4 | 10 | 40 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 3 | 11 | 33 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 35 | 0 | 153 |
Total Workload of the Course Unit | 153 | ||
Workload (h) / 25.5 | 6 | ||
ECTS Credits allocated for the Course Unit | 6,0 |