TR EN

INTERNATIONAL BUSINESS PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
UTY222 INTERNATIONAL BUSINESS 4 3 3 6

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : , TYY: + , EQF-LLL: , QF-EHEA:
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit
Instructor(s) of the Course Unit
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Bu dersle, öğrencilerin Uluslararası işletmecilik süreci ile ilgili tüm konuları kavraması hedeflenmiştir. Öğrencilerin küresel çevreyi ve küresel işletmelerin uluslararası stratejilerini derinlemesine analiz edebilmesini; uluslararası ticaretin temellerini geçmişe ve geleceğe dönük olarak yorumlayabilmesi, uluslararası pazarlara giriş planlarını ve yöntemlerini ve giriş engellerini öğrenmesini amaçlamaktadır.
Contents of the Course Unit: Bu dersle; öğrencilerin, uluslararası işletmeciliğin fonksiyonlarını kavramaları ve Uluslararası işletmecilik sorunlarının çözümleri üzerine bilgi sahibi olmaları amaçlanmaktadır.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Uluslararası işletmecilikte başarılı olabilmek için gerekli düşünce biçimini, bilgi havuzunu ve güncel uygulamaları tartışır.
Uluslararası işletmecilik konusundaki terminolojiyi açıklar.
Bölgesel ve uluslararası politikalar nezdinde ülkelerin ekonomik politikalarını değerlendirir.
Küreselleşme süreciyle birlikte hız kazanan lokal ve global ekonomik sorunları analiz eder.
Küresel düzeyde iş kültürünün etkilerini yorumlar.
Dış ticaretin temel kavramlarını, dış ticaret politikalarının dış ticarete etkileri, küresel ve bölgesel ticaret düzenlemelerinin dış ticarete etkilerini değerlendirir.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Kitapta ilgili bölümlerin okunması, Literatür tarama Uluslararası İşletmeciliğin Kapsamı, Tanımı, Terminolojisi ve Uluslararası Çevre Anlatım, Tartışma
2 Kitapta ilgili bölümlerin okunması, Literatür tarama Uluslararası İşletmeciliğe Hazırlık Anlatım, Tartışma
3 Kitapta ilgili bölümlerin okunması, Literatür tarama Uluslararasılaşma ve Uluslararasılaşma Aşamaları Anlatım, Tartışma
4 Kitapta ilgili bölümlerin okunması, Literatür tarama Uluslararası Pazara Giriş Yöntemleri Anlatım, Tartışma
5 Kitapta ilgili bölümlerin okunması, Literatür tarama Uluslararası Çevre, Uluslararası Organizasyonlar Anlatım, Tartışma
6 Kitapta ilgili bölümlerin okunması, Literatür tarama Uluslararası işletmecilik çevresi Anlatım, Tartışma
7 Kitapta ilgili bölümlerin okunması, Literatür tarama Ödemeler Dengesi Anlatım, Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Kitapta ilgili bölümlerin okunması, Literatür tarama Sosyo-Kültürel Güç Anlatım, Tartışma
10 Kitapta ilgili bölümlerin okunması, Literatür tarama Politik Güç Anlatım, Tartışma
11 Kitapta ilgili bölümlerin okunması, Literatür tarama Fiziksel ve Çevresel Güç Anlatım, Tartışma
12 Kitapta ilgili bölümlerin okunması, Literatür tarama İşgücü Anlatım, Tartışma
13 Kitapta ilgili bölümlerin okunması, Literatür tarama Ekonomik Güç Anlatım, Tartışma
14 Kitapta ilgili bölümlerin okunması, Literatür tarama Ekonomik Güç Anlatım, Tartışma
15 Kitapta ilgili bölümlerin okunması, Literatür tarama Genel Tekrar Anlatım, Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Wild, J. J. , Wild, K. L. (2017) Çeviri: Doç. Dr. Güler Sağlam Arı ,Uluslararası İşletmecilik Küreselleşmenin Zorlukları, Nobel Yayınevi, ANKARA.
Mirze, S. K. (2018). Uluslararası İşletmecilik ve Yönetim, Beta yayınları, İstanbul.
Can, E. (2015). Uluslararası İşletmecilik - Teori ve Uygulama, Beta yayınları, İstanbul.
Özalp, İ. (2018). Uluslararası İşletmeler ve Yönetim Stratejileri Global bir yaklaşım, Nisan Kitabevi Yayınları, Eskişehir.
Charles W. L. Hill and G. Tomas M. Hult (2018). 10th Edition, Global Business Today.
John J. Wild , Kenneth L. Wild (2015). International Business: The Challenges of Globalization (7th Edition).

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Students interpret the basic concepts, theories and approaches of international trade and logistics.
2
2
Students explain current information about the field with economics and business theories.
1

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Students analyze economic and financial data related to their field.
0
2
Students relate the information and facts in the field with other social sciences such as sociology, political science and philosophy.
1

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Students prepare the technical infrastructure and content of international trade transactions.
1
2
Students use the theoretical knowledge in his/her field to determine new strategies.
5

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Students carry out the import and export transactions by applying the customs legislation and foreign exchange legislation.
1
2
Students use the theoretical and practical knowledge in the field for academic and professional career.
5

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Students develop strategies to reach the sales and marketing targets.
5
2
Students carry out the correspondence on orders, transportation and payment with the foreign customers.
2

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Students organize participations in national and international fairs in the field.
0
2
Students prepare the documentation used in import and export transactions.
2
3
Students consider life-long learning as a principle and search on developments, changes and innovations in the field.
5

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Students manage all phases from finding the customers until delivery of orders.
1
2
Students cooperate with stakeholders in order to generate new ideas.
1

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Students implement knowledge and skills related to his / her field by taking into account his / her legal, social and ethical responsibilities.
1

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 12 3 36
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 4 10 40
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 3 11 33
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 35 0 153
Total Workload of the Course Unit 153
Workload (h) / 25.5 6
ECTS Credits allocated for the Course Unit 6,0