TR EN

General Information

Aim of the Program

Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi alanında, ülkemizin yurt dışındaki otomotiv üreticileri ile rekabet edecek konuma ulaşabilmesi için önemli sayıda yetişmiş insan kaynağına ihtiyacı vardır. Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi programı ile üniversitemiz, Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi alanında bilgi ve donanım sahibi firmalarla her zaman iletişimde kalarak programın altyapısını güçlendirmeyi hedeflemektedir. Bu doğrultuda ülkemizin katma değeri yüksek üretimde öncü aktörlerden biri olması temel gayemizdir.

Günümüz teknolojisi hızla gelişmektedir. Bugün tüm dünyada en çok ilgi gören teknolojilerden biri olan Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi, sahip olduğu geniş etki alanı ve diğer sektörlere olan etkileşimi ile modern ekonominin gelişmesinde  geniş ve önemli bir yere sahiptir. Bu kapsamda programın amacı, sektörün büyüyen bu alanı için yeterli teorik bilgi ve beceriye sahip kalifiye insan yetiştirmektir.

Target of the Program

Enerji verimliliğini artırmayı, özgün donanımlı araç tasarlamayı, çevre ve gürültü kirliliğini en aza indirmeyi hedefleyen Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi bölümünü, başarıyla tamamlayan öğrenciler ise Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi teknikeri unvanına sahip olacaklardır.

Career Opportunities

Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi programından mezun olan öğrencilerimiz; 2 yıllık öğrenimleri boyunca aldıkları dersler ve yapılan stajlarla alanı ile ilgili bilgi ve becerilerle donatılacaklardır. Başta kamu olmak üzere Hibrid ve Elektrikli Taşıt üretimi yapan otomotiv fabrikalarında, hava araçlarında, raylı sistemlerde ve savunma sanayi bünyesinde her türlü bakım-onarım, üretim ve tasarım yapan birçok fabrikada iş bulabilme olanağına sahiptir. Ayrıca günümüzde yaygınlaşmaya başlayan Hibrid ve Elektrikli taşıtlarda kullanılan batarya üretimi yapan tesislerde de iş bulabilme imkânlarına sahip olacaklardır.

Future of the Department

Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi, hızla gelişen tüm taşıt sektörlerinin ihtiyaçları doğrultusunda doğmuş bir bölümdür. Bununla birlikte uzun yıllardır elektrikli ve hibridli taşıtlar üzerine kapsamlı çalışmalar yürütülmektedir. Günümüzde ise gerek ülkemiz gerekse birçok ülke, büyük çaplı bir değişime giderek, tüm yatırımlarını Hibrid ve Elektrikli taşıtlara geçiş yapmak için  kullanmaktadır. Bu kapsamda geleceğe yön verip güncel teknolojinin takibiyle geleceğin mesleği olma yolunda emin adımlarla hızla ilerlemektedir.

Who Should Choose

Tasarım ve yenilikçi düşünce ile güncel teknolojiyi takip eden, meraklı, “gelişime“ açık, küreselleşen dünyayı takip eden, bunun yanı sıra mevcut yakıtların yerini temiz enerjiye bırakan tüm dönüşümlere ve değişimlere açık öğrenciler rahatlıkla seçebilmektedir.

Working Places

Bu programın mezunları otomotiv, otomotiv elektrik ve elektroniği, batarya üretimi, şarj sistemleri ve üretim sonrası her türlü bakım ve onarım alanlarında çalışma olanaklarına sahiplerdir. Verilen eğitimle kendi servis ve atölyelerini kurabilirler.

Programmes allowing Horizontal Transfer

Yatay Geçiş yapmak için üç farklı yol mevcuttur. Öğrenci, kayıtlı olduğu üniversitedi aynı düzeyde olan diğer bir programa geçiş yapmak isterse kurum içi yatay geçiş yöntemini, aynı düzeyde farklı bir üniversiteye geçiş yapmak isterse kurumlar arası yatay geçiş yöntemini, ÖSYM puanı ile yatay geçiş yapmak için ise merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş yöntemini kullanarak geçiş yapması mümkündür.

 

Programmes allowing Vertical Transfer

Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi programından mezun olan öğrencilerimiz DGS' de başarılı oldukları takdirde ÖSYM tarafından, Elektrik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Kontrol Ve Otomasyon Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği ve Otomotiv Mühendisliği gibi bölümlere geçiş yapabilmektedirler.