TR EN

General Information

Aim of the Program

Dil ve Konuşma Terapisi lisans programı iletişim, dil, konuşma, ses ve yutma bozukluklarını belirleyebilen, önleyici ve tedavi edici yaklaşımları uygulayabilen, mesleki ve etik değerleri gözeten, teknolojik gelişmeleri etkin şekilde kullanabilen mezunlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

 

Target of the Program

Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü, halkı bilgilendirmeyi ve bilinçlendirmeyi, bilime katkıda bulunmayı, interdisipliner ve multidisipliner yaklaşımla çağdaş bir şekilde çalışmayı hedeflemektedir.

Career Opportunities

Mezunlar; Dil ve Konuşma Terapisti ünvanı alarak özel klinik ve rehabilitasyon merkezlerinde, halk sağlığı merkezlerinde, araştırma enstitüleri veya üniversitelerde, işitme engelliler okullarında ve okul öncesi eğitim programlarında görev yapabilirler. Lisans eğitiminin ardından yüksek lisans ve doktora programlarını tamamlayabilirler.

Future of the Department

Günümüzde özellikle teknolojinin de gelişmesiyle beraber çeşitli gelişim basamaklarını henüz tamamlamamış bebek ve küçük çocukların ekran maruziyeti, pandemi sürecinde sosyal iletişimin zayıflaması vd. nedenlerle toplumda dil ve konuşma bozukluklarının artma eğiliminde olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Ayrıca Dil ve Konuşma Terapisi mesleğinin alt alanları olan akıcılık bozuklukları ve terapisi, ses bozuklukları ve terapisi, yutma bozuklukları ve terapisi, gelişimsel veya edinilmiş dil bozuklukları ve terapisi uzmanlığı ihtiyaçları da her geçen gün artmaktadır. Dil ve Konuşma Terapisi; yeni gelişmekte olan, ancak birçok alanda duyulan ihtiyaç doğrultusunda, geleceğin meslekleri arasında yerini alan popüler bir meslek olması beklenmektedir.

Who Should Choose

Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü, insan ilişkileri, iletişim becerileri kuvvetli, güler yüzlü, sabırlı, öğretme ve ikna etme kabiliyeti yüksek, empati kurabilen, anlayışlı, eleştirel düşünebilen adaylar için uygun bir tercih olabilir.

Working Places

Lisans programından mezun olup dil ve konuşma terapisti unvanına sahip mezunların görev yapabileceği birimler: Üniversitelerin Tıp Fakültesi Hastaneleri, Devlet Hastaneleri, Özel Hastaneler, Askeri hastaneler, Sağlık Ocağı, Yaşlı bakımevleri, Rehabilitasyon merkezleri, Resmî ve özel eğitim merkezleri, Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Merkezleri, Üniversiteler ve Özel kliniklerdir.

 

Programmes allowing Horizontal Transfer

Programa kayıtlı öğrenciler sağlık bilimleri bölümleri arasında yatay geçiş yapabilirler.