TR EN

GRADUATION PROJECT PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
GMS414 GRADUATION PROJECT 8 8 4 10

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK
Instructor(s) of the Course Unit Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Dersin amacı; öğrencilere bir konuda detaylı literatür taramasının nasıl yapıldığını öğretmek ve eğitim-öğretimi boyunca aldığı bilgileri konu kapsamında ortaya koyabilmesini sağlamaktır. Bunun yanında öğrencilerin meslekleriyle ilgili özgün bir proje hazırlayıp bu projeyi hayata geçirmelerini sağlamaktır.
Contents of the Course Unit: Bu dersin içeriği kapsamında; bölüm tarafından onaylanan bir konuda literatür araştırması yapılarak dönem sonunda bir proje hazırlatılır.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Problemlere çözüm alternatifleri geliştirir.
Literatür taraması yaparak proje konusuna uygun raporlama yapar.
Projenin baştan sona kavramsal tasarımını yapar.
Lisans eğitim ve öğretimi boyunca kazandığı bilgileri ve deneyimleri ile proje konusunu destekler.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 - Proje konusunun belirlenmesi için genel literatür taraması ve beyin fırtınası yapımı Uygulama
2 Literatür taraması Proje konusunun belirlenmesi ve proje teklif raporunun sunulması, Laboratuvar ve Mutfak Çalışması Uygulama
3 Literatür taraması Sunulan rapora göre proje konusunun kesinleştirilmesi, Laboratuvar ve Mutfak Çalışması Uygulama
4 Öğrenci ödev hazırlama İlgili konuda literatür taraması, Laboratuvar ve Mutfak Çalışması Uygulama
5 Literatür taraması İlgili konuda literatür taraması sonucu deneysel tasarımın ve deneysel prosedürün belirlenmesi, Laboratuvar ve Mutfak Çalışması Uygulama
6 Literatür taraması Çalışmaların yürütülmesi, Laboratuvar ve Mutfak Çalışması Uygulama
7 Literatür taraması Çalışma verilerin değerlendirilmesi Uygulama
8 - ARA SINAV -
9 Literatür taraması Proje ilerleme raporu, ara değerlendirme Uygulama
10 Literatür taraması Projede oluşabilecek eksiklerin saptanması ve olası önlemlerin belirlenmesi, veriler ışığında yeni tasarımların yapılması, Laboratuvar ve Mutfak Çalışması Uygulama
11 Literatür taraması Probleme yönelik hesaplama, simülasyon yapılmaya başlanması, Laboratuvar ve Mutfak Çalışması Uygulama
12 Öğrenci ödev hazırlama Problemle ilgili çözümlerin olgunlaştırılması, Laboratuvar ve Mutfak Çalışması Uygulama
13 Öğrenci ödev hazırlama Gerekli hesaplamaların yapılması, teknik rapor yazımı, Laboratuvar ve Mutfak Çalışması Uygulama
14 Öğrenci ödev hazırlama Yapılan araştırma ve simulasyonlara dayanarak sistem bileşenleri ile birlikte kavramsal tasarımı sonuçlandırmak, Laboratuvar ve Mutfak Çalışması Uygulama
15 Literatür taraması Proje kavramsal tasarım raporu ve sunumu Tadım, Sunum
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tez Yazım Kılavuzu.
Yazım Kuralları (APA 6. Sürüm), Bilge Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi.

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description Examination Method
DÖNEM SONU- Sınavı (Final) 1 100
TOPLAM 1 100
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to define the working areas and responsibilities of all staff working in the food and beverage sector by considering the occupational safety rules
4

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to know the science behind cooking.
0

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to develop healthy, natural, additive-free, original food formulas by understanding the the chemical reactions underlying the cooking process as well as being aware of the effects of various cooking processes on structural, sensory and chemical attributes of food.
5

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to use their knowledge and skills related to gastronomy in the sector by evaluating cultural background of Turkish and World Cuisines
5
2
Will be able to create individual menus using the principle of healthy eating plate.
5

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to prepare projects within the framework of ethical values by following international developments related to gastronomy discipline.
5

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to adapt easily to developments in information and communication Technologies by using life-long learning skills in business or academic life.
5

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to interpret different approaches in interdisciplinary studies or business life by comparing them.
4
2
Will be able to tell the ethical implications of their decisions and actions according to different cultural, social, humanitarian and political perspectives.
3

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to calculate the cost of an accommodation establishment by creating a financial plan.
3
2
Will be able to explain the chemistry of food by using the knowledge of molecular gastronomy.
3
3
Will be able to demonstrate responsible behavior for global environmental issues through their professional career according to sustainability criteria.
4

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 8 112
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 13 6 78
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 7 5 35
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 4 28
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 43 0 255
Total Workload of the Course Unit 255
Workload (h) / 25.5 10
ECTS Credits allocated for the Course Unit 10,0