TR EN

MEDICAL ANALYSIS TECHNIQUES PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
LTP204 MEDICAL ANALYSIS TECHNIQUES 4 2 2 2

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Öğr.Gör. ECEM BAYKAL ALPASLAN
Instructor(s) of the Course Unit
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Bu ders ile; tıbbi analiz teknikleri, kullanım yararları ve riskleri ile ilgili genel bilgilerin verilerek bunların analizlerinin öğretilmesi amaçlanmaktadır.
Contents of the Course Unit: Bu ders; tıbbi analizin tanımı, klinik laboratuvarlarda kalite kavramları, klinik laboratuvar süreçleri ve hata kaynakları, örneklerin analize hazırlanması, enzim analizleri, kan ve kan ürünleri, kan bağışı, hematolojik analizler, idrar analizleri, vücut sıvılarının analizleri, immunoassay (IA) teknikleri, nükleik asit ekstraksiyon teknikleri, polimeraz zincir reaksiyonları (PCR), blotlama teknikleri, histoloji ve patoloji laboratuvar tekniklerini içermektedir.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Hasta güvenliği, hasta memnuniyeti ve çalışan memnuniyeti için klinik laboratuvar kalite standartlarına göre çalışmalarını yürütür.
Analiz test sonuçlarına yansıyacak hata unsurlarını yorumlar.
Klinik laboratuvara gelen numuneleri kabul/red kriterleri adı altında bazı kriterlere göre seçer.
Hastalıklar üzerinde etkili olabileceği düşünülen enzim ölçümlerini yürütür.
Kandaki şekilli elemanların sayısı, yapısı ve fonksiyonlarını sıralar.
Antijen - antikor ilişkisi ile moleküllerin varlığını veya konsantrasyonlarını ölçer.
Organizmayı oluşturan hücre, doku ve organların yapısını optik cihazlar yardımı ile yorumlar.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Literatür tarama, bireysel araştırma. Tıbbi analizin tanımı Anlatım, soru - cevap.
2 Literatür tarama, bireysel araştırma. Klinik laboratuvarlarda kalite kavramları Anlatım, soru - cevap.
3 Literatür tarama, bireysel araştırma. Klinik laboratuvar süreçleri ve hata kaynakları Anlatım, soru - cevap.
4 Literatür tarama, bireysel araştırma. Örneklerin analize hazırlanması Anlatım, soru - cevap.
5 Literatür tarama, bireysel araştırma. Enzim analizleri Anlatım, soru - cevap.
6 Literatür tarama, bireysel araştırma. Kan ve kan ürünleri, kan bağışı Anlatım, soru - cevap.
7 Literatür tarama, bireysel araştırma. Hematolojik analizler Anlatım, soru - cevap.
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama, bireysel araştırma. İdrar analizleri Anlatım, soru - cevap.
10 Literatür tarama, bireysel araştırma. Vücut sıvılarının analizleri Anlatım, soru - cevap.
11 Literatür tarama, bireysel araştırma. İmmunoassay (IA) teknikleri Anlatım, soru - cevap.
12 Literatür tarama, bireysel araştırma. Nükleik asit ekstraksiyon teknikleri Anlatım, soru - cevap.
13 Literatür tarama, bireysel araştırma. Polimeraz zincir reaksiyonları (PCR) Anlatım, soru - cevap.
14 Literatür tarama, bireysel araştırma. Blotlama teknikleri Anlatım, soru - cevap.
15 Literatür tarama, bireysel araştırma. Histoloji ve patoloji laboratuvar teknikleri Anlatım, soru - cevap.
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Görmüş, U. (Ed.). (2018). Laboratuvar Dünyası Klinik Laboratuvar Uygulamaları (2. Baskı). İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri.
Gürdol, F. (Ed.). (2019). Tıbbi Biyokimya (4. Baskı). İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri.
Öğüt, S. (2016). Sağlık Bilimleri İçin Biyokimya. Ankara: Kongre Kitabevi.
Konukoğlu, D. (Ed.). (2018). Sorularla Konu Anlatımlı Biyokimya (2. Baskı). İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri.
Dey, N. (2019). Classification Techniques for Medical Image Analysis and Computer Aided Diagnosis. Cambridge: Academic Press.

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
They have basic theoretical and practical knowledge in the field of laboratory science.
5
2
They have a minimum technical infrastructure in basic mathematics and science subjects.
0
3
They acquire the ability to effectively collect data through efficient sampling, experiments, and analysis, and to interpret and evaluate the obtained data.
5
4
They are aware of the fundamental concepts related to quality assurance and quality management systems, and they can conduct work in accordance with the importance of the quality control process within total quality management.
5

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
They have knowledge of ethical principles and rules related to their field.
3

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
They possess the capability to generate original ideas that can respond to the demands and advancements in the laboratory sector, as well as the ability to conduct research and development (R&D) activities.
5

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
They interpret and evaluate data using the basic level of knowledge and skills acquired in their field, identify problems, analyze them, and participate/take responsibility in planned activities for solving them.
5

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
They have the ability to work independently.
4

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
They acquire an awareness of the necessity of lifelong learning and gain an understanding of keeping up with developments in science and technology, as well as continually renewing themselves.
5

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
They are respectful towards historical values and possess social responsibility awareness.
0
2
They understand the necessity of teamwork and engage in team collaboration when needed.
4

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
They are knowledgeable about laboratory technology and proficiently utilize laboratory instruments and equipment in an appropriate and effective manner.
5
2
They can conduct analyses of food, water, plants, soil, chemicals, microbiological samples, and medical materials.
5
3
They have sufficient awareness regarding individual and public health, environmental protection, and occupational safety.
5
4
They act in accordance with laws, regulations, legislation, and professional ethical standards regarding their duties, rights, and responsibilities as an individual.
5

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 4 2 8
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 5 2 10
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 1 1 1
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 1 1 1
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 27 0 50
Total Workload of the Course Unit 50
Workload (h) / 25.5 2
ECTS Credits allocated for the Course Unit 2,0