TR EN

TARIM İLAÇLARI VE ANALİZİ PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
LTP208 TARIM İLAÇLARI VE ANALİZİ 4 4 3 3

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Öğr.Gör. ECEM BAYKAL ALPASLAN
Instructor(s) of the Course Unit
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Bu ders ile, tarım ilaçlarının, kullanımları, gruplandırılması etkinliği, sağlığa etkileri fiziksel ve kimyasal analiz yöntemleri hakkında bilgi edindirmek amaçlanmaktadır.
Contents of the Course Unit: Bu ders, tarım ilaçlarnın kullanılması, gruplandırılması, etkinliği, insan hayvan ve çevre üzerindeki etkileri, tarım ilacı kalıntılarının fiziksel ve kimyasal analizleri, gıda ve yemlerde tarım ilacı kalıntısı analizlerini içermektedir.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Tarım ilaçlarını tanımlar.
Tarım ilaçlarının kullanım alanlarını örnekler.
Tarım ilaçlarının etkinliğini sınıflandırır.
Tarım ilaçlarının yarar ve zararlarını sıralar.
Tarım ilacı kalıntılarının çevre, insan ve hayvan sağlığına etkisini belirtir.
Tarım ilacı kalıntı analizlerini listeler.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Literatür tarama, bireysel araştırma. Tarım ilaçları Anlatım, soru - cevap, uygulama.
2 Literatür tarama, bireysel araştırma. Tarım ilaçlarının kullanımları Anlatım, soru - cevap, uygulama.
3 Literatür tarama, bireysel araştırma. Tarım ilaçlarının gruplandırılması Anlatım, soru - cevap, uygulama.
4 Literatür tarama, bireysel araştırma. Tarım ilaçlarının etkilediği zararlı ve hastalık etmenleri Anlatım, soru - cevap, uygulama.
5 Literatür tarama, bireysel araştırma. Tarım ilaçlarının etkinliği Anlatım, soru - cevap, uygulama.
6 Literatür tarama, bireysel araştırma. Tarım ilaçlarının yarar ve zararları Anlatım, soru - cevap, uygulama.
7 Literatür tarama, bireysel araştırma. Tarım ilaçlarının insan ve hayvan sağlığına etkileri Anlatım, soru - cevap, uygulama.
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama, bireysel araştırma. Tarım ilaçlarının çevreye etkileri Anlatım, soru - cevap, uygulama.
10 Literatür tarama, bireysel araştırma. Tarım ilacı kalıntıları Anlatım, soru - cevap, uygulama.
11 Literatür tarama, bireysel araştırma. Tarım ilacı kalıntılarının analiz yöntemleri Anlatım, soru - cevap, uygulama.
12 Literatür tarama, bireysel araştırma. Tarım ilacı kalıntılarının fiziksel analiz yöntemleri Anlatım, soru - cevap, uygulama.
13 Literatür tarama, bireysel araştırma. Tarım ilacı kalıntılarının kimyasal analiz yöntemleri Anlatım, soru - cevap, uygulama.
14 Literatür tarama, bireysel araştırma. Gıdalarda tarım ilacı kalıntı analizleri Anlatım, soru - cevap, uygulama.
15 Literatür tarama, bireysel araştırma. Yemlerde tarım ilacı kalıntı analizleri Anlatım, soru - cevap, uygulama.
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Tiryaki, O. (2011). Pestisit kalıntı analizlerinde kalite kontrol (QC) ve kalite güvencesi (QA). Nobel Akademik Yayıncılık. Ankara.
Tadeo, J. L. (Ed.). (2019). Analysis of pesticides in food and environmental samples. CRC Press.
Edwards, C. A. (Ed.). (2013). Environmental pollution by pesticides (Vol. 3). Springer Science & Business Media.

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
They have basic theoretical and practical knowledge in the field of laboratory science.
5
2
They have a minimum technical infrastructure in basic mathematics and science subjects.
3
3
They acquire the ability to effectively collect data through efficient sampling, experiments, and analysis, and to interpret and evaluate the obtained data.
5
4
They are aware of the fundamental concepts related to quality assurance and quality management systems, and they can conduct work in accordance with the importance of the quality control process within total quality management.
2

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
They have knowledge of ethical principles and rules related to their field.
3

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
They possess the capability to generate original ideas that can respond to the demands and advancements in the laboratory sector, as well as the ability to conduct research and development (R&D) activities.
3

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
They interpret and evaluate data using the basic level of knowledge and skills acquired in their field, identify problems, analyze them, and participate/take responsibility in planned activities for solving them.
4

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
They have the ability to work independently.
5

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
They acquire an awareness of the necessity of lifelong learning and gain an understanding of keeping up with developments in science and technology, as well as continually renewing themselves.
3

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
They are respectful towards historical values and possess social responsibility awareness.
0
2
They understand the necessity of teamwork and engage in team collaboration when needed.
1

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
They are knowledgeable about laboratory technology and proficiently utilize laboratory instruments and equipment in an appropriate and effective manner.
5
2
They can conduct analyses of food, water, plants, soil, chemicals, microbiological samples, and medical materials.
5
3
They have sufficient awareness regarding individual and public health, environmental protection, and occupational safety.
3
4
They act in accordance with laws, regulations, legislation, and professional ethical standards regarding their duties, rights, and responsibilities as an individual.
2

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 4 56
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 14 1 14
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 1 1 1
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 1 1 1
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 32 0 74
Total Workload of the Course Unit 74
Workload (h) / 25.5 2,9
ECTS Credits allocated for the Course Unit 3,0