Code |
Name of the Course Unit |
Semester |
In-Class Hours (T+P) |
Credit |
ECTS Credit |
MIK101 |
BASIC MICROBIOLOGY |
2 |
3 |
3 |
4 |
GENERAL INFORMATION |
Language of Instruction : |
Türkçe |
Level of the Course Unit : |
ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey |
Type of the Course : |
Zorunlu |
Mode of Delivery of the Course Unit |
- |
Coordinator of the Course Unit |
Öğr.Gör. ECEM BAYKAL ALPASLAN |
Instructor(s) of the Course Unit |
|
Course Prerequisite |
No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
Objectives of the Course Unit: |
İnsanda hastalık oluşturan mikroorganizmaların genel özellikleri, insanlarla ve birbirleriyle olan ilişkileri hakkında bilgi vermektir. |
Contents of the Course Unit: |
Mikrobiyolojiye giriş, mikroorganizmaların sınıflandırılması, bakteri hücresi yapısı, mikroorganizmaların üretilmesi ve boyama yöntemleri, normal flora, mikroorganizmaların hastalık oluşturmaları, immün sistem, antibiyotikler, dezenfeksiyon, antisepsi, sterilizasyon vb. konuları içermketedir. |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
Mikroorganizmaları tanıyıp sınıflandırır. |
Bakteri hücre yapısını açıklar. |
İnsanda bulunan normal florayı ve önemini açıklar. |
Konak-mikroorganizma ilişkilerini ve bulaşma yollarını tanımlar. |
İmmün sistem hakkında bilgi sahibi olur. |
Antibiyotikler hakkında bilgi sahibi olur. |
Dezenfeksiyon, antisepsi ve sterilizasyon yöntemlerini açıklar. |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
Week |
Preparatory |
Topics(Subjects) |
Method |
1 |
Literatür tarama, bireysel araştırma. |
Mikrobiyoloji'ye Giriş ve Mikrobiyoloji'nin Tarihi |
Anlatım ve soru cevap |
2 |
Literatür tarama, bireysel araştırma. |
Mikroorganizmaların Gelişmesine Etki Eden Faktörler |
Anlatım ve soru cevap |
3 |
Literatür tarama, bireysel araştırma. |
Mikrobiyal Çeşitlilik |
Anlatım ve soru cevap |
4 |
Literatür tarama, bireysel araştırma. |
Bakteri Hücre Yapısı |
Anlatım ve soru cevap |
5 |
Literatür tarama, bireysel araştırma. |
Bakteri Genel Özellikler |
Anlatım ve soru cevap |
6 |
Literatür tarama, bireysel araştırma. |
Bakteri Metabolizması ve Çoğalması |
Anlatım ve soru cevap |
7 |
Literatür tarama, bireysel araştırma. |
Küfler ve Özellikleri |
Anlatım ve soru cevap |
8 |
- |
ARA SINAV |
- |
9 |
Literatür tarama, bireysel araştırma. |
Mayalar ve Özellikleri |
Anlatım ve soru cevap |
10 |
Literatür tarama, bireysel araştırma. |
Virüsler ve Özellikleri |
Anlatım ve soru cevap |
11 |
Literatür tarama, bireysel araştırma. |
Protozoa ve Özellikleri |
Anlatım ve soru cevap |
12 |
Literatür tarama, bireysel araştırma. |
Mikrobiyal Flora |
Anlatım ve soru cevap |
13 |
Literatür tarama, bireysel araştırma. |
Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Yöntemleri |
Anlatım ve soru cevap |
14 |
Literatür tarama, bireysel araştırma. |
Laboratuvarda Çalışma Prensipleri ve Mikroskop Kullanımı |
Anlatım ve soru cevap |
15 |
Literatür tarama, bireysel araştırma. |
Genel Tekrar |
Anlatım ve soru cevap |
16 |
- |
FİNAL |
- |
17 |
- |
FİNAL |
- |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
Patrick R. Murray, Murray Temel Tıbbi Mikrobiyoloji, (2018), Türkçe Baskı: Güneş Tıp Kitabevi |
Cynthia Nau Cornelissen, Marcia Metzgar Hobbs, (2022) Lippincott Mikrobiyoloji: Şekillerle Açıklamalı Derleme Ders Kitapları |
Paul G. Engelkirk, Janet Duben-Engelkirl, Burton Sağlık Bilimlerinde Mikrobiyoloji, (2017), İstanbul Tıp Kitabevleri |
Mustafa Arda, Temel Mikrobiyoloji, (2015), Medisan Yayınevi |
ASSESSMENT |
Assessment & Grading of In-Term Activities |
Number of Activities |
Degree of Contribution (%) |
Description |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES
KNOWLEDGE |
Theoretical |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
They have basic theoretical and practical knowledge in the field of laboratory science.
|
|
|
|
|
4 |
|
2 |
They have a minimum technical infrastructure in basic mathematics and science subjects.
|
|
|
|
|
4 |
|
3 |
They acquire the ability to effectively collect data through efficient sampling, experiments, and analysis, and to interpret and evaluate the obtained data.
|
|
|
|
3 |
|
|
4 |
They are aware of the fundamental concepts related to quality assurance and quality management systems, and they can conduct work in accordance with the importance of the quality control process within total quality management.
|
0 |
|
|
|
|
|
KNOWLEDGE |
Factual |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
They have knowledge of ethical principles and rules related to their field.
|
|
|
|
3 |
|
|
SKILLS |
Cognitive |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
They possess the capability to generate original ideas that can respond to the demands and advancements in the laboratory sector, as well as the ability to conduct research and development (R&D) activities.
|
|
|
|
3 |
|
|
SKILLS |
Practical |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
They interpret and evaluate data using the basic level of knowledge and skills acquired in their field, identify problems, analyze them, and participate/take responsibility in planned activities for solving them.
|
|
|
|
|
4 |
|
OCCUPATIONAL |
Autonomy & Responsibility |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
They have the ability to work independently.
|
|
|
|
|
4 |
|
OCCUPATIONAL |
Learning to Learn |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
They acquire an awareness of the necessity of lifelong learning and gain an understanding of keeping up with developments in science and technology, as well as continually renewing themselves.
|
|
|
|
|
|
5 |
OCCUPATIONAL |
Communication & Social |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
They are respectful towards historical values and possess social responsibility awareness.
|
0 |
|
|
|
|
|
2 |
They understand the necessity of teamwork and engage in team collaboration when needed.
|
0 |
|
|
|
|
|
OCCUPATIONAL |
Occupational and/or Vocational |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
They are knowledgeable about laboratory technology and proficiently utilize laboratory instruments and equipment in an appropriate and effective manner.
|
|
|
|
|
4 |
|
2 |
They can conduct analyses of food, water, plants, soil, chemicals, microbiological samples, and medical materials.
|
|
|
|
|
4 |
|
3 |
They have sufficient awareness regarding individual and public health, environmental protection, and occupational safety.
|
|
|
2 |
|
|
|
4 |
They act in accordance with laws, regulations, legislation, and professional ethical standards regarding their duties, rights, and responsibilities as an individual.
|
0 |
|
|
|
|
|
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
Workload for Learning & Teaching Activities |
Type of the Learning Activites |
Learning Activities (# of week) |
Duration (hours, h) |
Workload (h) |
Ders |
14 |
3 |
42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme |
14 |
3 |
42 |
Arazi Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Grup Çalışması / Ödevi |
0 |
0 |
0 |
Laboratuvar |
0 |
0 |
0 |
Okuma |
0 |
0 |
0 |
Ödev |
0 |
0 |
0 |
Proje Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
Seminer |
0 |
0 |
0 |
Staj |
0 |
0 |
0 |
Teknik Gezi |
0 |
0 |
0 |
Web Tab. Öğrenme |
0 |
0 |
0 |
Uygulama |
0 |
0 |
0 |
Yerinde Uygulama |
0 |
0 |
0 |
Mesleki Faaliyet |
0 |
0 |
0 |
Sosyal Faaliyet |
0 |
0 |
0 |
Tez Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
Alan Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Rapor Yazma |
0 |
0 |
0 |
Final Sınavı |
1 |
1 |
1 |
Final Sınavı Hazırlığı |
1 |
7 |
7 |
Ara Sınav |
1 |
1 |
1 |
Ara Sınav Hazırlığı |
1 |
7 |
7 |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
Kısa Sınav Hazırlığı |
0 |
0 |
0 |
TOPLAM |
32 |
0 |
100 |
|
Total Workload of the Course Unit |
100 |
|
|
Workload (h) / 25.5 |
3,9 |
|
|
ECTS Credits allocated for the Course Unit |
4,0 |
|