Code | Name of the Course Unit | Semester | In-Class Hours (T+P) | Credit | ECTS Credit |
---|---|---|---|---|---|
TLP108 | MEDICAL MICROBIOLOGY I | 2 | 4 | 3 | 6 |
GENERAL INFORMATION |
|
---|---|
Language of Instruction : | Türkçe |
Level of the Course Unit : | ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey |
Type of the Course : | Zorunlu |
Mode of Delivery of the Course Unit | - |
Coordinator of the Course Unit | Dr.Öğr.Üyesi ARZU ÖZGEN |
Instructor(s) of the Course Unit | Öğr.Gör. ÇAĞDAŞ ADIÖREN |
Course Prerequisite | No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
|
---|---|
Objectives of the Course Unit: | Mikroorganizmaların insan, hayvan, diğer canlı organizma yaşamı ile olan ilişkilerini ve önemlerini belirlemek. Çevre ve çevre sağlığı üzerine etkilerini ve önemlerini açıklamak. Hastalık etkeni olan mikroorganizmaların bulaşma ve korunma yolları hakkında bilgi sahibi olmak ve yaptığı hastalıklar ile hastalık oluşturma mekanizmalarının özelliklerini incelemektir. |
Contents of the Course Unit: | Mikrobiyolojiye giriş ve mikroorganizmalarında sınıflandırılması, mikroorganizmaların genel özellikleri ile sterilizasyon temelleri ve yöntemleri, mikroorganizmalarda beslenme, gelişim, çoğalma mekanizmaları, mikroorganizmaların çeşitlilikleri ve mutasyonları, insan-mikroorganizma etkileşimleri ve mikroorganizma için geliştirdiğimiz immünolojik süreçler, mikroorganizma tanı yöntemleri ve bağışıklığımız temelleri ile mikroskobi ve boyama teknikleri konularını içermektedir. |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
---|
Temel mikrobiyoloji materyal ve işlevlerini tanımlar. |
Mikroorganizmalar ve onların gelişmeleri, çoğalmaları, mutasyonları hakkında bilgi sahibi olur. |
Mikroskobinin esaslarını özetler. |
Bakteri, maya, küf, mantar, virüs gibi farklı mikroorganizma gruplarının farklılıklarını açıklar. |
Klinik mikrobiyal tanısal yöntemler hakkında bilgi sahibi olur. |
Mikrobiyoloji ve mikroorganizmalara bağlı hastalıklar hakkında son gelişmeleri özetler. |
Mikroskop altında bakteri, mantar, küf, maya vb. türleri ayırt edebilir. |
Mikroorganizma gruplarının genel özelliklerini bilir. |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
|||
---|---|---|---|
Week | Preparatory | Topics(Subjects) | Method |
1 | Kaynaklardan araştırma, okuma | Mikrobiyolojiye Giriş | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
2 | Kaynaklardan araştırma, okuma | Mikroorganizmaların Sınıflandırılması | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
3 | Kaynaklardan araştırma, okuma | Mikroorganizmaların Genel Özellikleri | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
4 | Kaynaklardan araştırma, okuma | Sterilizasyon | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
5 | Kaynaklardan araştırma, okuma | Mikroorganizmalarda Beslenme ve Gelişme Koşulları | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
6 | Kaynaklardan araştırma, okuma | Mikroorganizmalarda Çoğalma ve Gelişmenin Kontrol Altına Alınması | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
7 | Kaynaklardan araştırma, okuma | Mikrobiyal Metabolizma | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Kaynaklardan araştırma, okuma | Mikroorganizmalarda Çeşitlilik-1 | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
10 | Kaynaklardan araştırma, okuma | Mikroorganizmalarda Çeşitlilik-2 | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | Kaynaklardan araştırma, okuma | Mikrobiyal Genetik ve Mutasyonlar | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
12 | Kaynaklardan araştırma, okuma | İnsan-Mikroorganizma Etkileşimleri | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
13 | Kaynaklardan araştırma, okuma | İmmünolojiye Giriş | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | Kaynaklardan araştırma, okuma | Mikrobiyal Tanı Yöntemleri ve Bağışıklığın Temelleri | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
15 | Kaynaklardan araştırma, okuma | Mikroskobi ve Boyama | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
---|
Bozkaya E (2002). Tıbbi Mikrobiyoloji I, İstanbul:Nobel Tıp Kitabevleri. |
Küçükbasmacı Ö, Aygün G, Kuşkucu MA (2019). Sağlık Bilimleri için Mikrobiyoloji, Ankara: Nobel Tıp Kitabevleri. |
Patrick R. Murray, Murray Temel Tıbbi Mikrobiyoloji, (2018), Türkçe Baskı: Güneş Tıp Kitabevi |
Fitzgerald C, Nachamkin I (2015).Campylobacter and Arcobacter. In: Manual of Clinical Microbiology. Volume 1. 11th ed. Washington: ASM Press. |
Kısa Ö. (2014) Sağlık Bilimlerinde Mikrobiyoloji. İstanbul:Nobel Tıp Kitabevi. |
Çeşitli internet kaynakları ve makaleler. |
ASSESSMENT |
|||
---|---|---|---|
Assessment & Grading of In-Term Activities | Number of Activities | Degree of Contribution (%) | Description |
Level of Contribution | |||||
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
To have adequate infrastructure issues; acquire theoretical and practical knowledge in these areas.
|
4 | |||||
2 |
Required for applications related to the field of methods, techniques and technologies by identifying the services to use effectively.
|
3 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Basic knowledge and skills acquired in the field, using the ability to interpret and evaluate data, identify problems, analyze the evidence-based solutions to have the ability to develop.
|
4 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Required for applications related to the field of modern techniques, tools and informatics technologies to choose and to have knowledge to use it effectively.
|
4 | |||||
2 |
Related to the field of diagnostic data obtained and maintained with the relevant knowledge and skills to have.
|
4 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Required for applications related to the field of modern techniques, tools and informatics technologies to be able to select and use effectively.
|
4 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
To have ability to do individual work.
|
3 | |||||
2 |
Applications related to the field of providing solutions when faced with unforeseen situations.
|
3 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Aware of the necessity of lifelong learning; follow developments in science and technology and continuous self-renewal gain awareness.
|
3 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Colleagues, physicians and patients communicate effectively with the ethical framework.
|
3 | |||||
2 |
Public and private sector organizations by examining the processes related to their field skills to practice.
|
3 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Taking material from the patient for testing, storage and transfer shows sufficient skills.
|
4 | |||||
2 |
Medical laboratory techniques in the materials used and maintained in accordance with the does.
|
5 | |||||
3 |
Required by the field to gain a basic level of computer skills.
|
2 | |||||
4 |
Labor law and occupational safety, environmental protection and quality of information to be conscious.
|
2 |
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
|||
---|---|---|---|
Workload for Learning & Teaching Activities |
|||
Type of the Learning Activites | Learning Activities (# of week) | Duration (hours, h) | Workload (h) |
Ders | 14 | 4 | 56 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 14 | 5 | 70 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 1 | 10 | 10 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 1 | 10 | 10 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 32 | 0 | 148 |
Total Workload of the Course Unit | 148 | ||
Workload (h) / 25.5 | 5,8 | ||
ECTS Credits allocated for the Course Unit | 6,0 |