Kodu | Dersin Adı | Yarıyıl | Süresi(T+U) | Kredisi | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|
TLP108 | TIBBİ MİKROBİYOLOJİ I | 2 | 4 | 3 | 6 |
DERS BİLGİLERİ |
|
---|---|
Dersin Öğretim Dili : | Türkçe |
Dersin Düzeyi | ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Veriliş Şekli | - |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi ARZU ÖZGEN |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi | |
Ders Ön Koşulu | Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
|
---|---|
Amaç: | Mikroorganizmaların insan, hayvan, diğer canlı organizma yaşamı ile olan ilişkilerini ve önemlerini belirlemek. Çevre ve çevre sağlığı üzerine etkilerini ve önemlerini açıklamak. Hastalık etkeni olan mikroorganizmaların bulaşma ve korunma yolları hakkında bilgi sahibi olmak ve yaptığı hastalıklar ile hastalık oluşturma mekanizmalarının özelliklerini incelemektir. |
İçerik: | Mikrobiyolojiye giriş ve mikroorganizmalarında sınıflandırılması, mikroorganizmaların genel özellikleri ile sterilizasyon temelleri ve yöntemleri, mikroorganizmalarda beslenme, gelişim, çoğalma mekanizmaları, mikroorganizmaların çeşitlilikleri ve mutasyonları, insan-mikroorganizma etkileşimleri ve mikroorganizma için geliştirdiğimiz immünolojik süreçler, mikroorganizma tanı yöntemleri ve bağışıklığımız temelleri ile mikroskobi ve boyama teknikleri konularını içermektedir. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
---|
Temel mikrobiyoloji materyal ve işlevlerini tanımlar. |
Mikroorganizmalar ve onların gelişmeleri, çoğalmaları, mutasyonları hakkında bilgi sahibi olur. |
Mikroskobinin esaslarını özetler. |
Bakteri, maya, küf, mantar, virüs gibi farklı mikroorganizma gruplarının farklılıklarını açıklar. |
Klinik mikrobiyal tanısal yöntemler hakkında bilgi sahibi olur. |
Mikrobiyoloji ve mikroorganizmalara bağlı hastalıklar hakkında son gelişmeleri özetler. |
Mikroskop altında bakteri, mantar, küf, maya vb. türleri ayırt edebilir. |
Mikroorganizma gruplarının genel özelliklerini bilir. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
|||
---|---|---|---|
Hafta | Ön Hazırlık | Konular | Yöntem |
1 | Kaynaklardan araştırma, okuma | Mikrobiyolojiye Giriş | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
2 | Kaynaklardan araştırma, okuma | Mikroorganizmaların Sınıflandırılması | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
3 | Kaynaklardan araştırma, okuma | Mikroorganizmaların Genel Özellikleri | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
4 | Kaynaklardan araştırma, okuma | Sterilizasyon | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
5 | Kaynaklardan araştırma, okuma | Mikroorganizmalarda Beslenme ve Gelişme Koşulları | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
6 | Kaynaklardan araştırma, okuma | Mikroorganizmalarda Çoğalma ve Gelişmenin Kontrol Altına Alınması | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
7 | Kaynaklardan araştırma, okuma | Mikrobiyal Metabolizma | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Kaynaklardan araştırma, okuma | Mikroorganizmalarda Çeşitlilik-Prokaryotik | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
10 | Kaynaklardan araştırma, okuma | Mikroorganizmalarda Çeşitlilik-Ökaryotik | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | Kaynaklardan araştırma, okuma | Mikrobiyal Genetik ve Mutasyonlar | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
12 | Kaynaklardan araştırma, okuma | İnsan-Mikroorganizma Etkileşimleri | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
13 | Kaynaklardan araştırma, okuma | İmmünolojiye Giriş | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | Kaynaklardan araştırma, okuma | Mikrobiyal Tanı Yöntemleri ve Bağışıklığın Temelleri | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
15 | Kaynaklardan araştırma, okuma | Mikroskobi ve Boyama | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
KAYNAKLAR |
---|
Bozkaya E (2002). Tıbbi Mikrobiyoloji I, İstanbul:Nobel Tıp Kitabevleri. |
Küçükbasmacı Ö, Aygün G, Kuşkucu MA (2019). Sağlık Bilimleri için Mikrobiyoloji, Ankara: Nobel Tıp Kitabevleri. |
Patrick R. Murray, Murray Temel Tıbbi Mikrobiyoloji, (2018), Türkçe Baskı: Güneş Tıp Kitabevi |
Fitzgerald C, Nachamkin I (2015).Campylobacter and Arcobacter. In: Manual of Clinical Microbiology. Volume 1. 11th ed. Washington: ASM Press. |
Kısa Ö. (2014) Sağlık Bilimlerinde Mikrobiyoloji. İstanbul:Nobel Tıp Kitabevi. |
Çeşitli internet kaynakları ve makaleler. |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
|||
---|---|---|---|
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi | Etkinlik Sayısı | Katkı Yüzdesi | Açıklama |
(0) Etkisiz | (1) En Düşük | (2) Düşük | (3) Orta | (4) İyi | (5) Çok İyi |
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kuramsal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı alanında, temel düzeyde kuramsal bilgilere sahiptir.
|
5 | |||||
2 |
Alanı ile ilgili uygulamalar için gerekli yöntem, teknik hizmet ve teknolojileri belirleyerek etkin bir şekilde kullanabilir.
|
5 | |||||
3 |
Alan dışı dersler hakkında bilgi sahibi olur.
|
0 |
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Olgusal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanır.
|
5 |
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bilişsel | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Alanı ile ilgili uygulamalar için gerekli olan modern teknikleri, araçları ve bilişim teknolojilerini seçebilir.
|
5 | |||||
2 |
Alanı ile ilgili teşhise yönelik verilerin eldesi ve muhafazası ile ilgili bilgi ve beceriye sahip olabilir.
|
5 |
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Uygulamalı | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Alanı ile ilgili uygulamalar için gerekli olan modern teknikleri, araçları ve bilişim teknolojilerini seçebilir.
|
5 | |||||
2 |
Alanı ile ilgili uygulamalar için gerekli olan modern teknikleri, araçları ve bilişim teknolojilerini kullanabilir.
|
5 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Alanında bireysel çalışma yapabilir.
|
5 | |||||
2 |
Alanı ile ilgili uygulamalarda öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözüm üretebilir.
|
5 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Öğrenme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincini kazanır.
|
5 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
İletişim ve Sosyal Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Meslektaşlar, hekimler ve hastalar ile etik çerçevede etkin bir iletişim kurar.
|
2 | |||||
2 |
Kamu ve özel sektör kuruluşlarındaki alanı ile ilgili süreçleri yerinde inceler.
|
2 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Alana Özgü Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Testler için hastadan materyal alma, saklama ve transfer konusunda yeterli beceriyi gösterir.
|
5 | |||||
2 |
Tıbbi laboratuvarda malzemeleri tekniklerine uygun biçimde kullanır.
|
5 | |||||
3 |
Tıbbi laboratuvarda malzemeleri tekniklerine uygun biçimde bakımını yapar.
|
5 | |||||
4 |
Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar kullanabilme becerisi kazanır.
|
1 | |||||
5 |
İş hukuku ve iş güvenliği, çevre koruma bilgisi ve kalite bilincine sahip olur.
|
4 |
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
|||
---|---|---|---|
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü | |||
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri | Etkinlik(hafta sayısı) | Süresi(saat sayısı) | Toplam İş Yükü |
Ders | 14 | 4 | 56 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 14 | 5 | 70 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 1 | 10 | 10 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 1 | 10 | 10 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 32 | 0 | 148 |
Genel Toplam | 148 | ||
Toplam İş Yükü / 25.5 | 5,8 | ||
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi | 6,0 |