TR EN

SEMINAR PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
BEY443 SEMINAR 7 2 1 2

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Instructor(s) of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Mesleki konularda araştırma yapma, kaynakları inceleme, sunum becerilerini geliştirme ve elde edilen verileri eleştirel bir şekilde değerlendirmeye yönelik bilgi, tutum ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Contents of the Course Unit: Kaynak tarama ve sunum teknikleri, seminer konularının belirlenmesi, mesleki konulara ilişkin kapsamlı kaynak taraması yapılması, ana başlıkların belirlenmesi, hazırlanan sunum ve raporların sınıf ortamında detaylı bir şekilde sunulması ve raporun derinlemesine tartışılması.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Beslenme ve diyetetik alanına uygun seminer konusu seçer.
Seminer konusuna uygun kaynakları seçer ve okur.
Proje yazım kurallarını takip eder ve proje üzerinde çalışır.
Kanıta dayalı sağlık çalışmalarının nasıl yapılacağını açıklar.
Son bilimsel çalışmaları takip eder.
Konuya genel bir bakış sağlayan, ilgili son bilimsel çalışmaları raporlar.
Araştırma sonuçlarını kullanarak etkili bir bilimsel sunum hazırlar ve sınıf arkadaşları ile paylaşır.
Araştırma konusu ile ilgili yorumları inceler ve tepki verir.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Bireysel Araştırma, Literatür Taraması, Web Tabanlı Araştırma Oryantasyon, Etkili Seminer Yazımı ve Sunumu Anlatım, Tartışma, Sunum
2 Bireysel Araştırma, Literatür Taraması, Web Tabanlı Araştırma Literatür Taraması ve Konu Belirleme Anlatım, Tartışma, Sunum
3 Bireysel Araştırma, Literatür Taraması, Web Tabanlı Araştırma Öğrenci Seminer Sunumları Anlatım, Tartışma, Sunum
4 Bireysel Araştırma, Literatür Taraması, Web Tabanlı Araştırma Öğrenci Seminer Sunumları Anlatım, Tartışma, Sunum
5 Bireysel Araştırma, Literatür Taraması, Web Tabanlı Araştırma Öğrenci Seminer Sunumları Anlatım, Tartışma, Sunum
6 Bireysel Araştırma, Literatür Taraması, Web Tabanlı Araştırma Öğrenci Seminer Sunumları Anlatım, Tartışma, Sunum
7 Bireysel Araştırma, Literatür Taraması, Web Tabanlı Araştırma Öğrenci Seminer Sunumları Anlatım, Tartışma, Sunum
8 - ARA SINAV -
9 Bireysel Araştırma, Literatür Taraması, Web Tabanlı Araştırma Öğrenci Seminer Sunumları Anlatım, Tartışma, Sunum
10 Bireysel Araştırma, Literatür Taraması, Web Tabanlı Araştırma Öğrenci Seminer Sunumları Anlatım, Tartışma, Sunum
11 Bireysel Araştırma, Literatür Taraması, Web Tabanlı Araştırma Öğrenci Seminer Sunumları Anlatım, Tartışma, Sunum
12 Bireysel Araştırma, Literatür Taraması, Web Tabanlı Araştırma Öğrenci Seminer Sunumları Anlatım, Tartışma, Sunum
13 Bireysel Araştırma, Literatür Taraması, Web Tabanlı Araştırma Öğrenci Seminer Sunumları Anlatım, Tartışma, Sunum
14 Bireysel Araştırma, Literatür Taraması, Web Tabanlı Araştırma Öğrenci Seminer Sunumları Anlatım, Tartışma, Sunum
15 Bireysel Araştırma, Literatür Taraması, Web Tabanlı Araştırma Öğrenci Seminer Sunumları Anlatım, Tartışma, Sunum
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Glasman-Deal, H. (2009). Science research writing for non-native speakers of English: A guide for non-native speakers of English. World Scientific Publishing Company. ProQuest Ebook Central.
Bailey, S. (2017). Academic writing: A handbook for international students. Taylor & Francis Group.
Kıncal, R. (2017). Bilimsel araştırma yöntemleri. Nobel Yayınları.
East Carolina University. (2010). APA style guide (6th ed.).

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Assess the knowledge of all disciplines that examine the relationship between humans, the environment and food and form the basis of Nutrition and Dietetic practice.
5
2
Define current knowledge and practices in Nutrition and Dietetics.
4

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Use up-to-date technological resources in the process of obtaining and providing information in the field of Nutrition and Dietetics.
5

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Asses general health problems related to nutrition.
4
2
Explain the Nutrition and Dietetic practices by using knowledge in this field.
5

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Apply legal and ethical principles in the use of knowledge in the field of Nutrition and Dietetics.
4

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Apply knowledge and skills in the field of Nutrition and Dietetics.
5
2
Follow the plans, policies, laws, regulations and legislations that affect the dietitian profession.
4

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the information about Nutrition and Dietetics with a critical perspective.
5

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Follow new developments in the field of Nutrition and Dietetics with sufficient foreign language knowledge.
4
2
Communicate effective verbal and written interaction between individuals.
5

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the factors affecting the food quality of the individual and society in the production-consumption chain.
4
2
Respond to clients' health, social and environmental problems.
5
3
Evaluate the nutritional status of the patients.
4
4
Interpret the clinical findings of the patients in terms of nutrition.
5
5
Plan client-specific nutritional treatments.
4

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 7 2 14
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 14 1 14
Ara Sınav 0 0 0
Ara Sınav Hazırlığı 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 36 0 57
Total Workload of the Course Unit 57
Workload (h) / 25.5 2,2
ECTS Credits allocated for the Course Unit 2,0