Code | Name of the Course Unit | Semester | In-Class Hours (T+P) | Credit | ECTS Credit |
---|---|---|---|---|---|
BEY146 | PRINCIPLES AND PRACTICES OF NUTRITION II | 2 | 6 | 4 | 6 |
GENERAL INFORMATION |
|
---|---|
Language of Instruction : | Türkçe |
Level of the Course Unit : | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Type of the Course : | Zorunlu |
Mode of Delivery of the Course Unit | - |
Coordinator of the Course Unit | Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM |
Instructor(s) of the Course Unit | |
Course Prerequisite | No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
|
---|---|
Objectives of the Course Unit: | Yağların sindirimi ve emilimi, vitaminlerin ve minerallerin sindirimi, yapısı, metabolizması ve gereksinimleri, besinlerin hazırlanma ve pişirme teknikleri ile enerji gereksinimlerinin hesaplanmasına ilişkin bilgi, tutum ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Contents of the Course Unit: | Yağların, vitaminlerin ve minerallerin özellikleri, sınıflandırılması, kaynakları, gereksinimleri, yağların sindirimi ve emilimi, vitaminlerin ve minerallerin emilimi, besin grupları (yağlı tohumlar, meyve ve sebze) ve laboratuvar uygulamaları, uygun hazırlama, pişirme ve depolama yöntemleri, besin muhafaza teknikleri, enerji metabolizması ve hesaplanması, su ve elektrolit metabolizması. |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
---|
Yağların genel özelliklerini, sindirim ve emilim süreçlerini ve vücut fonksiyonları açısından önemini açıklar |
Vitaminlerin ve minarellerin genel özelliklerini,sınıflandırmasını, emilim süreçlerini ve vücut fonksiyonları açısından önemini açıklar. |
Yağların, vitaminlerin ve minarellerin kaynaklarını gösterir ve gereksinimlerini hesaplar. |
Yağların hazırlama ve pişirme tekniklerini takip eder ve oluşan kimyasal değişiklikleri keşfeder. |
Meyve ve sebzelerin ve yağlı tohumların hazırlama ve pişirme tekniklerini takip ederek kimyasal reaksiyonlarını açıklar. |
Vitamin ve mineral kaybını önleyecek hazırlama, pişirme ve ölçüm tekniklerini uygular ve takip eder. |
Farklı besin muhafaza yöntemlerini takip ederek beslenme ilkelerine uygun saklama stratejileri kullanır |
Direkt/indirekt kalori hesaplama yöntemlerini ve PAL (fiziksel aktivite düzeyi) kullanarak enerji gereksinmesini ölçer. |
Su ve elektrolitlerin vücuttaki görevlerini tanımlayarak gereksinimlerini hesaplar. |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
|||
---|---|---|---|
Week | Preparatory | Topics(Subjects) | Method |
1 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Yağlar: Genel özellikler, Sınıflama, Kimyasal özellikler, Görevleri, Elzem yağ asitleri | Anlatım, Tartışma |
2 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Yağlar: Emilim, Sindirim, Gereksinim, Kaynakları LAB: Yağlar | Anlatım, Tartışma |
3 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Yağda Eriyen Vitaminler: Genel özellikler, Kimyasal özellikler, Görevleri, Emilim, Sindirim, Gereksinim, Kaynaklar | Uygulama |
4 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Suda Eriyen Vitaminler (B1-6): Genel özellikler, Kimyasal özellikler, Görevleri, Emilim, Sindirim, Gereksinim, Kaynaklar | Anlatım, Tartışma |
5 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Suda Eriyen Vitaminler (B9-12,C vitamini): Genel özellikler, Kimyasal özellikler, Görevleri, Emilim, Sindirim, Gereksinim, Kaynaklar | Anlatım, Tartışma |
6 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Makro Mineraller (Ca, P, Na): Genel özellikler, Kimyasal özellikler, Görevleri, Emilim, Sindirim, Gereksinim, Kaynak | Anlatım, Tartışma |
7 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Makro Mineraller (K, Cl, Mg, S): Genel özellikler, Kimyasal özellikler, Görevleri, Emilim, Sindirim, Gereksinim, Kaynak | Anlatım, Tartışma |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Mikro Mineraller (Fe, I, Zn, Se): Genel özellikler, Kimyasal özellikler, Görevleri, Emilim, Sindirim, Gereksinim, Kaynak | Anlatım, Tartışma |
10 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Mikro Mineraller (F, Cu, Cr, Mg, Mb, Co, Si, B, Ni, Ar, Vn, Ağır metaller): Genel özellikler, Kimyasal özellikler, Görevleri, Emilim, Sindirim, Gereksinim, Kaynak | Anlatım, Tartışma |
11 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Meyveler ve Sebzeler: Genel özellikler, Görevleri, Polifenoller, Kaynaklar, Satın alma, Depolama, Pişirme LAB: Meyve ve Sebzeler | Uygulama |
12 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Besin Muhafaza Yöntemleri: Konserve, UHT, Turşu, Reçel, Işınlama, Mikroplastikler, Endokrin Bozucular LAB: Besin Muhafaza Yöntemleri | Uygulama |
13 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Enerji Metabolizması: Direkt/indirect hesaplama – PAL UYG: Hesaplama | Uygulama |
14 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Su ve Elektrolit Metabolizması | Anlatım, Tartışma |
15 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Su ve Elektrolit Metabolizması | Anlatım, Tartışma |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
---|
Baysal, A. (2017). Beslenme. Hatipoğlu Yayınevi. |
T.C. Sağlık Bakanlığı. (2017). Türkiye beslenme rehberi TÜBER 2017 |
İnanç, N. (2022). Beslenme ilkeleri I. Hedef Yayıncılık. |
T.C. Sağlık Bakanlığı. (2022). Türkiye beslenme rehberi TÜBER 2022 (Yayın No: 1031). Sağlık Bakanlığı Yayınları. |
ASSESSMENT |
|||
---|---|---|---|
Assessment & Grading of In-Term Activities | Number of Activities | Degree of Contribution (%) | Description |
Level of Contribution | |||||
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Assess the knowledge of all disciplines that examine the relationship between humans, the environment and food and form the basis of Nutrition and Dietetic practice.
|
5 | |||||
2 |
Define current knowledge and practices in Nutrition and Dietetics.
|
5 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Use up-to-date technological resources in the process of obtaining and providing information in the field of Nutrition and Dietetics.
|
2 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Asses general health problems related to nutrition.
|
3 | |||||
2 |
Explain the Nutrition and Dietetic practices by using knowledge in this field.
|
5 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Apply legal and ethical principles in the use of knowledge in the field of Nutrition and Dietetics.
|
5 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Apply knowledge and skills in the field of Nutrition and Dietetics.
|
5 | |||||
2 |
Follow the plans, policies, laws, regulations and legislations that affect the dietitian profession.
|
3 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Evaluate the information about Nutrition and Dietetics with a critical perspective.
|
4 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Follow new developments in the field of Nutrition and Dietetics with sufficient foreign language knowledge.
|
4 | |||||
2 |
Communicate effective verbal and written interaction between individuals.
|
3 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Evaluate the factors affecting the food quality of the individual and society in the production-consumption chain.
|
5 | |||||
2 |
Respond to clients' health, social and environmental problems.
|
2 | |||||
3 |
Evaluate the nutritional status of the patients.
|
4 | |||||
4 |
Interpret the clinical findings of the patients in terms of nutrition.
|
4 | |||||
5 |
Plan client-specific nutritional treatments.
|
1 |
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
|||
---|---|---|---|
Workload for Learning & Teaching Activities |
|||
Type of the Learning Activites | Learning Activities (# of week) | Duration (hours, h) | Workload (h) |
Ders | 14 | 2 | 28 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 14 | 1 | 14 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 14 | 4 | 56 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 2 | 2 | 4 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 7 | 2 | 14 |
Kısa Sınav | 1 | 1 | 1 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 68 | 0 | 147 |
Total Workload of the Course Unit | 147 | ||
Workload (h) / 25.5 | 5,8 | ||
ECTS Credits allocated for the Course Unit | 6,0 |