TR EN

ORGANIC CHEMISTRY PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
BEY148 ORGANIC CHEMISTRY 2 2 2 2

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Instructor(s) of the Course Unit
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Organik kimyanın temel prensipleri, organik bileşiklerin adlandırılması, yapısı ve özelliklerine ilişkin bilgi ve tutum kazandırılması amaçlanmaktadır.
Contents of the Course Unit: Organik kimyaya giriş, kimyasal bağlar, molekül orbitalin tanımı ve özellikleri ile doymuş hidrokarbonlar, alkoller, eterler, aldehitler, ketonlar, karboksilik asitler, esterler, aminler ve amidlerin adlanlarılması, yapısı ve özellikleri.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Organik kimyanın temel ilkelerini açıklar.
Organik kimyada temel kimyasal bağları açıklayarak moleküler orbital teorisi ile ilişkilendirir.
Organik bileşikleri içerdikleri temel fonksiyonlu gruba göre ayırır.
Organik bileşikleri adlandırırken uluslararası kabul görmüş kuralları uygular.
Organik kimyadaki izomeri türlerini açıklar.
Organik bileşiklerin yapısını formüle eder.
Bir organik bileşiğin aromatik olabilmesi için sahip olması gereken özellikleri açıklar.
Organik bileşiklerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini açıklar.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Organik Kimyaya Giriş Anlatım, Tartışma
2 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Organik Kimyanın Temelleri, Kimyasal Bağlar Anlatım, Tartışma
3 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Organik Kimyanın Temelleri, Molekül Orbital Anlatım, Tartışma
4 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Hidrokarbonlar-Alkanların Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
5 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Hidrokarbonlar-Alkenlerin Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
6 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Hidrokarbonlar- Alkinlerin Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
7 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Alkollerin Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Eterlerin Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
10 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Aldehitlerin Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
11 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Ketonların Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
12 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Karboksilli Asitlerin Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
13 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Esterlerin Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
14 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Aminlerin Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
15 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Amitlerin Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Fessenden, R. J. (2001). Organik kimya. Güneş Tıp Kitabevi.
Solomons, G., & Fryhle, C. (2016). Organik kimya. Literatür Yayıncılık.
Küçükgüzel, G. (2017). Organik kimya: Eczacılık ve sağlık bilimleri öğrencileri için. İstanbul Tıp Kitabevi.

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Assess the knowledge of all disciplines that examine the relationship between humans, the environment and food and form the basis of Nutrition and Dietetic practice.
5
2
Define current knowledge and practices in Nutrition and Dietetics.
4

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Use up-to-date technological resources in the process of obtaining and providing information in the field of Nutrition and Dietetics.
4

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Asses general health problems related to nutrition.
2
2
Explain the Nutrition and Dietetic practices by using knowledge in this field.
2

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Apply legal and ethical principles in the use of knowledge in the field of Nutrition and Dietetics.
2

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Apply knowledge and skills in the field of Nutrition and Dietetics.
5
2
Follow the plans, policies, laws, regulations and legislations that affect the dietitian profession.
5

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the information about Nutrition and Dietetics with a critical perspective.
4

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Follow new developments in the field of Nutrition and Dietetics with sufficient foreign language knowledge.
4
2
Communicate effective verbal and written interaction between individuals.
4

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the factors affecting the food quality of the individual and society in the production-consumption chain.
0
2
Respond to clients' health, social and environmental problems.
0
3
Evaluate the nutritional status of the patients.
0
4
Interpret the clinical findings of the patients in terms of nutrition.
0
5
Plan client-specific nutritional treatments.
0

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 7 1 7
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 7 1 7
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 1 7
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 37 0 51
Total Workload of the Course Unit 51
Workload (h) / 25.5 2
ECTS Credits allocated for the Course Unit 2,0