Code | Name of the Course Unit | Semester | In-Class Hours (T+P) | Credit | ECTS Credit |
---|---|---|---|---|---|
BEY148 | ORGANIC CHEMISTRY | 2 | 2 | 2 | 2 |
GENERAL INFORMATION |
|
---|---|
Language of Instruction : | Türkçe |
Level of the Course Unit : | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Type of the Course : | Zorunlu |
Mode of Delivery of the Course Unit | - |
Coordinator of the Course Unit | Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM |
Instructor(s) of the Course Unit | |
Course Prerequisite | No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
|
---|---|
Objectives of the Course Unit: | Organik kimyanın temel prensipleri, organik bileşiklerin adlandırılması, yapısı ve özelliklerine ilişkin bilgi ve tutum kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Contents of the Course Unit: | Organik kimyaya giriş, kimyasal bağlar, molekül orbitalin tanımı ve özellikleri ile doymuş hidrokarbonlar, alkoller, eterler, aldehitler, ketonlar, karboksilik asitler, esterler, aminler ve amidlerin adlanlarılması, yapısı ve özellikleri. |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
---|
Organik kimyanın temel ilkelerini açıklar. |
Organik kimyada temel kimyasal bağları açıklayarak moleküler orbital teorisi ile ilişkilendirir. |
Organik bileşikleri içerdikleri temel fonksiyonlu gruba göre ayırır. |
Organik bileşikleri adlandırırken uluslararası kabul görmüş kuralları uygular. |
Organik kimyadaki izomeri türlerini açıklar. |
Organik bileşiklerin yapısını formüle eder. |
Bir organik bileşiğin aromatik olabilmesi için sahip olması gereken özellikleri açıklar. |
Organik bileşiklerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini açıklar. |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
|||
---|---|---|---|
Week | Preparatory | Topics(Subjects) | Method |
1 | Literatür tarama, Web tabanı inceleme | Organik Kimyaya Giriş | Anlatım, Tartışma |
2 | Literatür tarama, Web tabanı inceleme | Organik Kimyanın Temelleri, Kimyasal Bağlar | Anlatım, Tartışma |
3 | Literatür tarama, Web tabanı inceleme | Organik Kimyanın Temelleri, Molekül Orbital | Anlatım, Tartışma |
4 | Literatür tarama, Web tabanı inceleme | Hidrokarbonlar-Alkanların Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri | Anlatım, Tartışma |
5 | Literatür tarama, Web tabanı inceleme | Hidrokarbonlar-Alkenlerin Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri | Anlatım, Tartışma |
6 | Literatür tarama, Web tabanı inceleme | Hidrokarbonlar- Alkinlerin Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri | Anlatım, Tartışma |
7 | Literatür tarama, Web tabanı inceleme | Alkollerin Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri | Anlatım, Tartışma |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Literatür tarama, Web tabanı inceleme | Eterlerin Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri | Anlatım, Tartışma |
10 | Literatür tarama, Web tabanı inceleme | Aldehitlerin Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri | Anlatım, Tartışma |
11 | Literatür tarama, Web tabanı inceleme | Ketonların Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri | Anlatım, Tartışma |
12 | Literatür tarama, Web tabanı inceleme | Karboksilli Asitlerin Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri | Anlatım, Tartışma |
13 | Literatür tarama, Web tabanı inceleme | Esterlerin Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri | Anlatım, Tartışma |
14 | Literatür tarama, Web tabanı inceleme | Aminlerin Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri | Anlatım, Tartışma |
15 | Literatür tarama, Web tabanı inceleme | Amitlerin Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri | Anlatım, Tartışma |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
---|
Fessenden, R. J. (2001). Organik kimya. Güneş Tıp Kitabevi. |
Solomons, G., & Fryhle, C. (2016). Organik kimya. Literatür Yayıncılık. |
Küçükgüzel, G. (2017). Organik kimya: Eczacılık ve sağlık bilimleri öğrencileri için. İstanbul Tıp Kitabevi. |
ASSESSMENT |
|||
---|---|---|---|
Assessment & Grading of In-Term Activities | Number of Activities | Degree of Contribution (%) | Description |
Level of Contribution | |||||
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Assess the knowledge of all disciplines that examine the relationship between humans, the environment and food and form the basis of Nutrition and Dietetic practice.
|
5 | |||||
2 |
Define current knowledge and practices in Nutrition and Dietetics.
|
4 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Use up-to-date technological resources in the process of obtaining and providing information in the field of Nutrition and Dietetics.
|
4 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Asses general health problems related to nutrition.
|
2 | |||||
2 |
Explain the Nutrition and Dietetic practices by using knowledge in this field.
|
2 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Apply legal and ethical principles in the use of knowledge in the field of Nutrition and Dietetics.
|
2 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Apply knowledge and skills in the field of Nutrition and Dietetics.
|
5 | |||||
2 |
Follow the plans, policies, laws, regulations and legislations that affect the dietitian profession.
|
5 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Evaluate the information about Nutrition and Dietetics with a critical perspective.
|
4 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Follow new developments in the field of Nutrition and Dietetics with sufficient foreign language knowledge.
|
4 | |||||
2 |
Communicate effective verbal and written interaction between individuals.
|
4 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Evaluate the factors affecting the food quality of the individual and society in the production-consumption chain.
|
0 | |||||
2 |
Respond to clients' health, social and environmental problems.
|
0 | |||||
3 |
Evaluate the nutritional status of the patients.
|
0 | |||||
4 |
Interpret the clinical findings of the patients in terms of nutrition.
|
0 | |||||
5 |
Plan client-specific nutritional treatments.
|
0 |
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
|||
---|---|---|---|
Workload for Learning & Teaching Activities |
|||
Type of the Learning Activites | Learning Activities (# of week) | Duration (hours, h) | Workload (h) |
Ders | 14 | 2 | 28 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 7 | 1 | 7 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 7 | 1 | 7 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 7 | 1 | 7 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 37 | 0 | 51 |
Total Workload of the Course Unit | 51 | ||
Workload (h) / 25.5 | 2 | ||
ECTS Credits allocated for the Course Unit | 2,0 |