TR EN

GRADUATION THESIS PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
BEY444 GRADUATION THESIS 8 6 3 4

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Instructor(s) of the Course Unit
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Beslenme ve diyetetik alanına yönelik araştırma planlama, literatür tarama, hipotez geliştirme, veri toplama ve analiz etme, elde edilen verileri bilimsel bir bakış açısıyla yorumlama ve bitirme tezi hazırlamaya yönelik bilgi, beceri ve tutumların kazandırılması amaçlanmaktadır.
Contents of the Course Unit: Bitirme tezi hazırlama ilkeleri ve planlama aşamaları, literatür araştırması ve araştırma konusunun belirlenmesi, amaç, hipotez, materyal ve yöntemin belirlenmesi, verilerin toplanması ve analizi sonuçlar, tartışma ve referansların yazılması, rapor halinde sunulması.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Beslenme ve diyetetik ile ilişkili konularda araştırma planı hazırlar.
Literatür tarama yöntemlerini takip ederek mesleki alandaki araştırmaları okur.
Bitirme tezi için araştırma hipotezi ve araştırma sorularını biçimlendirir.
Anlaşılır ve etkili bir araştırma konusu önerir ve bitirme tezini düzenler.
Veri toplama ve analizi yöntemlerinin güçlü ve zayıf yönlerini ayırt eder.
Veri toplama yöntemlerini analiz ederek teze uygun veri toplama araçlarını kullanır.
Uygun istatistiksel yöntemleri kullanarak verileri analiz eder.
Araştırma raporları ve makaleler üzerine çalışır.
Verilerinin yorumlanmasında literatür ışığında çıkarım yapar.
Bitirme tezini bilimsel araştırma ve yazım kurallarına uygun şekilde raporlar.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Bireysel Araştırma, Literatür Taraması, Web Tabanlı Araştırma Oryantasyon Sunum/Anlatım, tartışma
2 Bireysel Araştırma, Literatür Taraması, Web Tabanlı Araştırma Konu Seçimine Yönelik Araştırma, Literatür Taraması Tez Konusunun Kararlaştırılması ve Çerçevesinin Oluşturulması Sunum/Anlatım, tartışma
3 Bireysel Araştırma, Literatür Taraması, Web Tabanlı Araştırma Çalışmanın İşlem Basamaklarının ve Araştırma Yönteminin Belirlenmesi Sunum/Anlatım, tartışma
4 Bireysel Araştırma, Literatür Taraması, Web Tabanlı Araştırma Tez Yazım Kuralları ve Örnek Şablonlar Sunum/Anlatım, tartışma
5 Bireysel Araştırma, Literatür Taraması, Web Tabanlı Araştırma Literatür Taraması ve İlgili Makalelerin İncelemesi Sunum/Anlatım, tartışma
6 Bireysel Araştırma, Literatür Taraması, Web Tabanlı Araştırma Literatür Taraması ve İlgili Makalelerin İncelemesi Sunum/Anlatım, tartışma
7 Bireysel Araştırma, Literatür Taraması, Web Tabanlı Araştırma Veri Toplama Araçlarının Geliştirilmesi, Gerekli Formların Hazırlanması Sunum/Anlatım, tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Bireysel Araştırma, Literatür Taraması, Web Tabanlı Araştırma Giriş ve İçindekiler Yazımı Sunum/Anlatım, tartışma
10 Bireysel Araştırma, Literatür Taraması, Web Tabanlı Araştırma Verilerin Analizi ve Tez Yazımı Sunum/Anlatım, tartışma
11 Bireysel Araştırma, Literatür Taraması, Web Tabanlı Araştırma Bulguların Derlenmesi ve Tez Yazımı Sunum/Anlatım, tartışma
12 Bireysel Araştırma, Literatür Taraması, Web Tabanlı Araştırma Tartışma ve Sonuç Bölümlerinin Hazırlanması ve Tez Yazımı Sunum/Anlatım, tartışma
13 Bireysel Araştırma, Literatür Taraması, Web Tabanlı Araştırma Tez Yazımı Sunum/Anlatım, tartışma
14 Bireysel Araştırma, Literatür Taraması, Web Tabanlı Araştırma Tez Yazımı Sunum/Anlatım, tartışma
15 Bireysel Araştırma, Literatür Taraması, Web Tabanlı Araştırma Tez Yazımı Sunum/Anlatım, tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

İstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü. (2024). Lisansüstü tez / dönem projesi yazım kılavuzu. İstanbul.

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Assess the knowledge of all disciplines that examine the relationship between humans, the environment and food and form the basis of Nutrition and Dietetic practice.
5
2
Define current knowledge and practices in Nutrition and Dietetics.
5

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Use up-to-date technological resources in the process of obtaining and providing information in the field of Nutrition and Dietetics.
5

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Asses general health problems related to nutrition.
4
2
Explain the Nutrition and Dietetic practices by using knowledge in this field.
4

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Apply legal and ethical principles in the use of knowledge in the field of Nutrition and Dietetics.
4

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Apply knowledge and skills in the field of Nutrition and Dietetics.
5
2
Follow the plans, policies, laws, regulations and legislations that affect the dietitian profession.
1

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the information about Nutrition and Dietetics with a critical perspective.
5

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Follow new developments in the field of Nutrition and Dietetics with sufficient foreign language knowledge.
5
2
Communicate effective verbal and written interaction between individuals.
4

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the factors affecting the food quality of the individual and society in the production-consumption chain.
3
2
Respond to clients' health, social and environmental problems.
0
3
Evaluate the nutritional status of the patients.
0
4
Interpret the clinical findings of the patients in terms of nutrition.
0
5
Plan client-specific nutritional treatments.
0

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 6 84
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 14 1 14
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 1 7
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 37 0 107
Total Workload of the Course Unit 107
Workload (h) / 25.5 4,2
ECTS Credits allocated for the Course Unit 4,0