TR EN

LITERATURE REVIEW II PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
BEY152E LITERATURE REVIEW II 2 3 3 3

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : İngilizce
Level of the Course Unit : LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Instructor(s) of the Course Unit
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerini tanımlama, bilimsel rapor yazmaya yönelik bilgi kazandırılması amaçlanmaktadır.
Contents of the Course Unit: Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri, Bilimsel Araştırma Yolları, Bilimsel Araştırmanın Temel İlkeleri.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Bilimsel araştırma alanında kullanılan terimleri açıklar.
Bilimin ve bilimsel araştırmanın niteliklerini açıklar.
Bilimsel araştırmanın bölümlerini ve araştırmadaki işlevlerini açıklar.
Bilimsel yöntemi ve bilimsel araştırmada kullanılan yöntemleri inceler.
Bilimsel bir makaleyi öğrenilen bilimsel kriterlere uygunluk açısından açıklar.
Bilimsel araştırma problemini örnekler.
Bilimsel bir problemi bilimsel yöntemlere göre çözer.
Bilimsel bir araştırmayı, bilimsel rapor yazma kurallarına uygun olarak açıklar.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Bilimsel araştırmada temel kavramlar Anlatım
2 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Bilimsel araştırmanın temelleri Anlatım
3 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Literatür araştırma şekilleri Anlatım, Tartışma
4 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Problemi tanımlama Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
5 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Örnekleme yöntemleri Anlatım, Tartışma
6 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Veri toplama araçları Anlatım, Tartışma
7 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Ölçek türleri Anlatım
8 - ARA SINAV -
9 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Ölçek Türleri Anlatım, Tartışma
10 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Nicel araştırmalar Anlatım, Beyin Fırtınası
11 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Nitel araştırmalar Anlatım, Beyin Fırtınası
12 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Raporlaştırma Anlatım
13 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Proje: Araştırma Önerisi Hazırlama Anlatım
14 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Proje: Araştırma Önerisi Hazırlama Anlatım, Tartışma
15 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Proje: Araştırma Önerisi Hazırlama Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Abbott, B. B., Borders, K. S. (2011). Research Design and Methods a Process Approach. 8. Ed. McGraws Hill.
Çepni, S. (2007). Araştırma Proje Çalışmalarına Giriş. Celepler Matbaacılık, Trabzon.
Karasar, N. (1999), Bilimsel Araştırma Yöntemi, Nobel Yayın Dağıtım, 9. Basım, Ankara.
Büyüköztürk, Ş.; Kılıç, E.; Akgün, Ö.E.; Karadeniz, Ş.
Medavar, P. B. (1994). Genç Bilim Adamına Öğütler. Tübitak yayınları
Day, R. A. (2004). Bilimsel Makale Nasıl Yazılır, Nasıl Yayımlanır? Tübitak Yayınları.
Çınkır, Ş. (Çeviren) (2014). Tez Nasıl Yazılır? Anı Yayıncılık., Ankara.

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Assess the knowledge of all disciplines that examine the relationship between humans, the environment and food and form the basis of nutrition and dietetic practice.
4
2
Define current knowledge and practices in the field of Nutrition and Dietetics.
4

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Use up-to-date technological resources in the process of obtaining and providing information in the field of Nutrition and Dietetics.
4

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Assess general health problems related to nutrition.
2
2
Explain the Nutrition and Dietetics practices by using knowledge in this field.
2

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Apply legal and ethical principles in the use of knowledge in the field of Nutrition and Dietetics.
2

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Apply knowledge and skills in the field of Nutrition and Dietetics.
3
2
Follow the plans, policies, laws, regulations and legislations that affect the dietitian profession.
3

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the knowledge about Nutrition and Dietetics with a critical perspective.
4

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Follow new developments in the field of Nutrition and Dietetics with sufficient foreign language knowledge.
4
2
Communicate effective verbal and written interaction between individuals.
5

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the factors affecting the food quality of the individual and society in the production-consumption chain.
3
2
Respond to patients' health, social and environmental problems.
4
3
Evaluate the nutritional status of the patients.
0
4
Interpret the clinical findings of the patients in terms of nutrition.
0
5
Plan patients-specific nutritional treatments.
0

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 2 28
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 3 2 6
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 3 1 3
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 36 0 81
Total Workload of the Course Unit 81
Workload (h) / 25.5 3,2
ECTS Credits allocated for the Course Unit 3,0