TR EN

SERVICE TECHNIQUES AND PROFESSIONAL ETIQUETTE PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
GSY223 SERVICE TECHNIQUES AND PROFESSIONAL ETIQUETTE 3 3 3 6

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi NEVRUZ BERNA TATLISU
Instructor(s) of the Course Unit Öğr.Gör. KEMAL ŞAHANLIK
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Bu dersin amacı öğrencileri temel servis prensipleri hakkında donanımlı hale getirerek klasik ve modern usüllerde servis yapma yeterliklerini geliştirmektir.
Contents of the Course Unit: Bu dersin içeriği konukları karşılama ve eşlik etme, menü kartı takdim etme, sipariş alma, hesap takdim etme, farklı usül ve konseptlerde servis becerisi geliştirmektir.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Öğrenciler servis türleri arasındaki farkları ayırt eder.
Servis esnasında yaşanabilecek beklenmeyen olaylar karşısında eyleme geçer.
Görgü kurallarının tanımını yapar.
İletişim ile beden dilinin ilişkisini açıklar.
Sofra protokol kurallarını sıralar.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Kitap Okuma Yiyecek içecek organizasyonlarının zorluğu, uygulanacak servis usulünün belirlenmesi Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması
2 Kitap Okuma Serviste kullanılacak araçlar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Literatür Araştırması Dünya servisleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması
4 Güncel Sektör Araştırması Fransız, İngiliz, Rus servisleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması
5 Kitap Okuma Karma servis, çorba servisi Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Kitap Okuma Hamur işlerinin servisi ve ramazan sofrası Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Kitap Okuma Peynir, salata, flambe, istiridye servisi Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Kitap Okuma Ziyafetlerde protokol ve servis düzenleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Kitap Okuma Konuk tipleri ve davranışları Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Makale Okuma Misafir ağırlama teknikleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Araştırma Peçete katlama Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması
13 Kitap Okuma Yiyecek içecek servisi Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Kitap Okuma Hijyen, sanitasyon ve çöpler Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Kitap Okuma Bar servis teknikleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Alptekin, S., (2006). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi Ve İşletmeciliği, Detay, Ankara.
Alptekin, S., (2009). Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Servis Teknikleri ve Uygulamaları, Detay, Ankara.
JOTAGS, Süreli Yayın (Dergi).

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Define basic concepts about gastronomy.
3
2
Interpret the basic concepts, areas and approaches related to the field.
2

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Relate the information and facts about the field to the fields of social sciences such as Law, Sociology, Philosophy and Economy.
2
2
Compare national and international cuisines in terms of similarities and differences.
4

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Categorize food hygiene and safety into accepted standards and practices.
4
2
Prepare the technical infrastructure and contents of kitchen activities.
2

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Apply theoretical knowledge about food science into the field of gastronomy.
1
2
Collaborate with shareholders in the field to bring new ideas, products to the market.
0
3
Integrate basic kitchen techniques and product preparation principles into today's technology.
3
4
Plan the work schedule and workflow in food and beverage enterprises.
2

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Calculate costs in the food and beverage field.
2
2
Carry out management theories, recruitment and evaluation processes effectively in food and beverage business.
2
3
Organizes participation to national and international competitions and fairs in its field.
0

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Examine developments, changes and innovations in the field by accepting the lifelong learning as a principle.
0
2
Find planning, executioning and editing mistakes systematicly related to his field.
2

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Express their ideas using presentation and communication techniques in deliberate and verbal ways.
2
2
Organize activities related to the field.
0

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Interpret ethical values and legal regulations related to their profession in the direction of the substances in the legislation.
1
2
Design social and social projects in his / her field using historical, cultural and geographical riches.
0
3
Perform scientific researches using knowledge and skills related to his field.
0

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 4 56
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 4 56
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 4 4
Final Sınavı Hazırlığı 10 2 20
Ara Sınav 1 3 3
Ara Sınav Hazırlığı 7 2 14
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 47 0 153
Total Workload of the Course Unit 153
Workload (h) / 25.5 6
ECTS Credits allocated for the Course Unit 6,0