Code | Name of the Course Unit | Semester | In-Class Hours (T+P) | Credit | ECTS Credit |
---|---|---|---|---|---|
TUR103 | GENERAL TOURISM | 1 | 3 | 3 | 6 |
GENERAL INFORMATION |
|
---|---|
Language of Instruction : | Türkçe |
Level of the Course Unit : | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Type of the Course : | Zorunlu |
Mode of Delivery of the Course Unit | - |
Coordinator of the Course Unit | Dr.Öğr.Üyesi RAMAZAN İNAN |
Instructor(s) of the Course Unit | Dr.Öğr.Üyesi ÖZNUR ÇETİNKAYA |
Course Prerequisite | No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
|
---|---|
Objectives of the Course Unit: | Dersin amacı, turizm endüstrisinin temel kapsam ve ilkelerine giriş yapmaktır. |
Contents of the Course Unit: | Turizm ve Turizm ile İlgili Kavramlar, Turizmin Günümüze Kadar Gelişim Süreci, Uluslararası Turizm Hareketleri, Turizm Çeşitleri, Turizmin Ekonomik, Sosyal ve Çevre Etkileri, Ulusal ve Uluslararası Turizm Kuruluşları, Turizm Bakanlığı, Turizm Örgütleri, Dünya Turizm Örgütü vb. Turizm Sektörünün Temel Sorunları |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
---|
Turizm ve turistin ne olduğunu, turizm terminolojisini ve kavramlarını tanımlar |
Turizmin sosyal, ekonomik ve çevre üzerindeki temel etkilerini açıklar |
Turizm çeşitlerini sıralar |
Turist seyahatlerini ve bir seyahat hedefini seçmelerini teşvik eden faktörleri açıklar |
Ulusal ve Uluslararası turizm hareketleri hakkında yorum yapar |
Turizmin temel sorunlarını tartışır. |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
|||
---|---|---|---|
Week | Preparatory | Topics(Subjects) | Method |
1 | Literatür taraması, sunum | Turizm ve Turist Kavramı | Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi |
2 | Literatür taraması, sunum | Turizmin Tarihsel Gelişimi | Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi |
3 | Literatür taraması, sunum | Turizmin Gelişmesine Etki Eden Faktörler | Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi |
4 | Literatür taraması, sunum | Turizmin Diğer Bilimlerle İlişkisi | Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi |
5 | Literatür taraması, sunum | Turizm Çeşitleri | Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi |
6 | Literatür taraması, sunum | Turizmin Ekonomik, Sosyal ve Fiziksel Çevre Etkileri | Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi |
7 | Literatür taraması, sunum | Turizmi Etkileyen Faktörler | Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Literatür taraması, sunum | Türkiye’de Turizm, Turizm Arzı, Turizm Talebi | Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi |
10 | Literatür taraması, sunum | Uluslararası Turizm ve Uluslararası Turizm Örgütleri | Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi |
11 | Literatür taraması, sunum | Turizm Politikaları, Turizmin Ekonomideki Yeri ve Önemi | Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi |
12 | Literatür taraması, sunum | Turizm sektöründeki sorunlar | Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi |
13 | Literatür taraması, sunum | Uluslararası Turizm Hareketleri | Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi |
14 | Literatür taraması, sunum | Geleceğe Yönelik Eğilimler | Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi |
15 | Literatür taraması, sunum | Genel Tekrar | Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
---|
Usta, Ö. (2010) Turizm Genel ve Yapısal Yaklaşım, Detay Yayıncılık, Ankara. |
Kozak N., M. A. Kozak, M. Kozak(2017) Genel Turizm İlkeler ve Kavramlar, Detay Yayıncılık, Ankara. |
Demir M. (2017) Genel Turizm, Detay Yayıncılık, Ankara. |
UNWTO eLibrary, https://www.e-unwto.org/ |
Robert W. Mclntosh - Charles R. Goeldner (1995)Tourism Principles, Practices, Philosophies, John Wiley & Sons, Inc. New York. |
ASSESSMENT |
|||
---|---|---|---|
Assessment & Grading of In-Term Activities | Number of Activities | Degree of Contribution (%) | Description |
Level of Contribution | |||||
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Describe the basic characteristics of the tourism industry and the basic concepts related to the Tourism Guidance profession and relate those with the characteristics of tourism businesses
|
5 | |||||
2 |
Discusses the structure, operation and importance of tourism industry in country development and relates with tourism business
|
5 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Explains and interprets culture, history, religion, art, geography way of thinking and way of life the various civilizations who lived in Turkey.
|
3 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Plans a tour program considering the travel purpose, the type and the characteristics of the touristic region in accordance with the theoretical knowledge gained in the field of Tourism Guidance and discusses the functioning.
|
1 | |||||
2 |
Underlines the importance of professional development by following scientific and current developments in the fields of tourism, art and archeology, and acts defensive attitude and behavior towards the necessity of lifelong learning.
|
2 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Analyzes numerical and statistical data and results in accordance with ethical values for current practices in the field of tourism .
|
3 | |||||
2 |
Knows and applies the legal regulations related to tourism field, tourist guidance professional law and professional organizations.
|
2 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
By taking leadership role in tour groups; administers the tour program and solves possible problems during the tour.
|
0 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Uses the skills of explaining and presenting Turkey's and other regions natural and cultural assets that have, ancient city, ruins and historical artefacts and architectural art, culture, cuisine, folklore, flora and fauna features of regions etc.
|
1 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Shows the communication skill and presentation skill effectively in written and verbal and expresse his / her professional knowledge accurately and effectively.
|
1 | |||||
2 |
Shows reading, writing, comprehension, speaking and writing skills in English and in a second foreign language (Arabic, Russian, Chinese).)
|
0 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Uses knowledge and competences related to preparation, implementation and supervision of a tour.
|
1 | |||||
2 |
By using the personality traits that have social skills required by the Tourism Guidance profession; arranges projects, organizations and activities with sustainable, societal and social content specific to the field.
|
1 | |||||
3 |
Shows a sensitive attitude towards the negative effects of tourism on the physical and social environment, acts with the consciousness of preserving abstract and concrete cultural assets
|
1 |
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
|||
---|---|---|---|
Workload for Learning & Teaching Activities |
|||
Type of the Learning Activites | Learning Activities (# of week) | Duration (hours, h) | Workload (h) |
Ders | 14 | 3 | 42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 14 | 2 | 28 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı Hazırlığı | 5 | 8 | 40 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 5 | 8 | 40 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 40 | 0 | 153 |
Total Workload of the Course Unit | 153 | ||
Workload (h) / 25.5 | 6 | ||
ECTS Credits allocated for the Course Unit | 6,0 |