TR EN

COMMUNITY NUTRITIONAL ASSESSMENT PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
BEY347 COMMUNITY NUTRITIONAL ASSESSMENT 5 2 2 4

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Instructor(s) of the Course Unit Öğr.Gör. MÜNEVVER GAYE AYBEY
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Toplum beslenmesini ve beslenme durumunun saptanması yöntemlerini öğrenme, açıklama ve bu yöntemleri hasta ve sağlıklı bireylerin beslenme durumunun saptanmasında uygulamaya ilişkin bilgilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Contents of the Course Unit: Toplum beslenmesi, beslenme durumunun saptanması yöntemleri, beslenme durumunu tarama testleri ulusal ve uluslararası besin ve beslenme politikaları.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Toplumda beslenme durumunun saptanmasının önemini açıklar.
Toplum beslenmesi ve toplumda beslenme durumunu saptama yöntemlerini anlatır.
Yetişkinlerde antropometrik ölçümleri açıklar.
Yetişkinlerde antropometrik ölçümlerin pratik uygulamasını gösterir.
Çocuklarda antropometrik ölçümleri açıklar.
Klinik bulgular ve biyokimyasal testleri tanımlar ve önemini açıklar.
Biyofizik testleri tanımlar ve önemini açıklar.
Besin tüketim saptama yöntemlerini açıklar.
Sağlık araştırmaları ve diyet kalite indekslerini anlatır.
BEBİS programını tanımlar.
Malnütrisyon, beslenme durumunu tarama testleri ve değerlendirmesini açıklar.
Malnütrisyon, beslenme durumunu tarama testleri ve değerlendirmesinin pratikte kullanımını gösterir.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Toplumda Beslenme Durumunun Saptanması Giriş Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
2 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Toplum Beslenmesi ve Toplumda Beslenme Durumunu Saptama Yöntemleri Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
3 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Antropometrik Ölçümler (Yetişkin) Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
4 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Antropometrik Ölçümler (Yetişkin Uygulama) Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
5 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Antropometrik Ölçümler (Çocuk) ve WHO ANTHRO Programı Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
6 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Klinik Bulgular ve Biyokimyasal Testler Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
7 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Biyofizik Testler Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Besin Tüketim Saptama Yöntemleri-I Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
10 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Besin Tüketim Saptama Yöntemleri-II Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
11 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Sağlık Araştırmaları ve Diyet Kalite İndeksleri Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
12 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma BEBİS Programı Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
13 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Malnütrisyon, Beslenme Durumunu Tarama Testleri ve Değerlendirmesi I Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
14 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Malnütrisyon, Beslenme Durumunu Tarama Testleri ve Değerlendirmesi II Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
15 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Malnütrisyon, Beslenme Durumunu Tarama Testleri ve Değerlendirmesi Uygulama Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Baysal, A. ve ark. (2018), Beslenme Durumunun Saptanması, Diyet El Kitabı, 10. Baskı
Baysal A, Aksoy M, Besler T., (2011), Diyet El Kitabı, Hatiboğlu Yayınları, Ankara.
Pekcan G. (2008). Beslenme Durumunun Saptanması, T.C. Sağlık Bakanlığı, Ankara.

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Define the theoretical and practical concepts which comprise the required basic professional knowledge related to medicine and science.
4

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Requires the level of nutrition and dietetics, medical and related science and technology defines the concepts of theoretical and applied knowledge-based.
4

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Describe the advanced level of knowledge and skills in the fields of nutrition and dietetics based on medical and natural sciences,
4

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Recognize advanced level of theoretical and practical knowledge related to nutrients and nutrition, dietetics, community nutrition and institutional food service systems
4

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Take responsibility both as a team member and individually in order to provide that unforeseen complex activities faced in the practices in his/her field are carried out.
5

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the advanced knowledge and skills s/he has acquired in his/her field with a critical approach.
5

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Share his/her ideas and solution proposals for problems related to the issues in his/her field with professionals and non-professionals with the support of qualitative and quantitative data.
5

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Discharge the responsibilities, duties and obligations in accordance with the rules and regulations of professional ethics related to nutrition and dietetics
5

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 14 3 42
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 14 2 28
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 44 0 100
Total Workload of the Course Unit 100
Workload (h) / 25.5 3,9
ECTS Credits allocated for the Course Unit 4,0