TR EN

TOPLUMDA BESLENME DURUMUNUN SAPTANMASI DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
BEY347 TOPLUMDA BESLENME DURUMUNUN SAPTANMASI 5 2 2 4

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Öğr.Gör. MÜNEVVER GAYE AYBEY
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Toplum beslenmesi, toplum sağlığı diyetisyeni kavramları ve bireysel ve toplumsal düzeyde ihtiyaçları belirleme, besin tüketim durumunu izleme ve değerlendirmeye ilişkin bilgi, beceri ve tutumların kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik: Toplum beslenmesi, beslenme durumunu saptama yöntemleri, yetişkin, yaşlı ve çocuklarda antropometrik ölçümler, vücut bileşiminin laboratuvar yöntemleri ile saptanması, klinik bulgular, biyofizik ve biyokimyasal testler, besin tüketim araştırmaları, beslenme durumunu tarama araçlar ve diyet kalite indeksleri, bilgisayar tabanlı uygulamalar ile diyetin enerji ve besin ögesi içeriğinin hesaplanması, sağlıklı besin seçimi, ulusal ve uluslararası besin ve beslenme politikaları.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Toplum beslenmesi ve toplum sağlığı diyetisyeni kavramlarını tanımlar.
Toplumda beslenme durumunu saptama yöntemlerini kullanır ve beslenme durumunu ölçer.
Çocuk, yetişkin ve yaşlılarda vücut bileşimini ölçer ve referans değerlerle karşılaştırır.
Psikososyal, klinik ve biyokimyasal testleri kullanır ve beslenme durumunu ölçer.
Besin tüketimini saptama yöntemlerini takip eder.
Besin tüketimi analiz programlarını ve yapay zeka programlarını kullanarak besin tüketimini ölçer.
Farklı diyet kayıt yöntemleri aracılığıyla besin tüketimini ölçer ve ulusal/uluslararası referanslara göre analiz eder.
Beslenme durumunu tarama testlerini keşfeder ve güvenli tarama testlerini seçer.
Diyet kalite indekslerini kullanarak beslenme durumunu ölçer.
Ulusal, hane halkı ve bireysel düzeyde besin tüketim durumunun değerlendirilmesini birbirinden ayırt eder ve yöntemlerini açıklar.
Beslenme araştırmaları için anket formu hazırlayarak elde ettiği sonuçları değerlendirir.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Toplumda Beslenme Durumunun Saptanması Giriş Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
2 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Toplum Beslenmesi ve Toplumda Beslenme Durumunu Saptama Yöntemleri Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
3 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Antropometrik Ölçümler (Yetişkin) Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
4 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Antropometrik Ölçümler (Çocuk) ve WHO ANTHRO Programı Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
5 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Antropometrik Ölçüm Uygulamaları Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
6 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Psikososyal ve Klinik Değerlendirme Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
7 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Biyokimyasal Yöntemler Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Besin Tüketiminin Saptanması Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
10 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Besin Tüketimi Analiz Programları ve Yapay Zeka Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
11 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Yetişkinlerde Beslenme Durumu Tarama Testleri Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
12 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Çocuklarda Beslenme Durumu Tarama Testleri Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
13 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Diyet Kalite İndeksleri Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
14 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Sağlık Araştırmaları ve Beslenme Durumunun Saptanması Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
15 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Beslenme Durumunun Saptanması Uygulamaları Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Baysal, A., ve ark. (2018). Beslenme durumunun saptanması. In Diyet el kitabı (10. baskı). Hatiboğlu Yayınları.
Baysal, A., Aksoy, M., & Besler, T. (2011). Diyet el kitabı. Hatiboğlu Yayınları.
Pekcan, G. (2008). Beslenme durumunun saptanması. T.C. Sağlık Bakanlığı Yayınları.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar. Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar
4
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar
4
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Tıbbi ve fen bilimlerini baz alarak Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri tanımlar.
4
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme Ve Diyetetik alanında bilgilerini kullanır.
4
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
5
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
5
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktararak alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir
5
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
5

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 1 14
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 4 2 8
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 14 2 28
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 14 2 28
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 62 0 108
Genel Toplam 108
Toplam İş Yükü / 25.5 4,2
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 4,0