TR EN

FOOD AND BEVERAGE MANAGEMENT PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
GAS230 FOOD AND BEVERAGE MANAGEMENT 4 3 3 6

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : İngilizce
Level of the Course Unit : LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi NEVRUZ BERNA TATLISU
Instructor(s) of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi REHAB AHMED MOHAMED ELGAMIL
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Bu dersin amacı, öğrencileri Yiyecek-İçecek işletmelerinin iş akışını ve işletme yönetiminin fonksiyonlarını açıklayabilir hale getirmektir.
Contents of the Course Unit: Bu dersin içeriği Yiyecek-İçecek işletmeleri ve temel kavramlar ile Yiyecek-İçecek işletmelerindeki yönetim, üretim, servis, güvenlik ve pazarlama fonksiyonlarıdır.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Öğrenciler yiyecek-içecek endüstrisi hakkında açıklama yapar.
Öğrenciler yiyecek-içecek işletmelerindeki iş akışlarını tanımlar.
Öğrenciler yiyecek-içecek işletmelerinin yönetim fonksiyonlarını sınıflandırır.
Yiyecek-içecek endüstrisi ile ilgili gelişmeleri değerlendirir.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Kitap okuma Yiyecek-İçecek endüstrisi Ders anlatım, Tartışma, Soru-cevap
2 Kitap okuma Yiyecek-İçecek işletmelerinde yönetim Ders anlatım, Tartışma, Soru-cevap
3 Kitap okuma Beslenme Ders anlatım, Tartışma, Soru-cevap
4 Öğrenci ödev hazırlama Mönü planlama Ders anlatım, Tartışma, Soru-cevap
5 Kitap okuma Satın alma, depolama Ders anlatım, Tartışma, Soru-cevap
6 Literatür taraması Yiyecek-İçecek işletmelerinde üretim Ders anlatım, Tartışma, Soru-cevap
7 Literatür taraması Yiyecek-İçecek işletmelerinde organizasyon yapısı Ders anlatım, Tartışma, Soru-cevap
8 - ARA SINAV -
9 Kitap okuma Ders tekrarı Ders anlatım, Tartışma, Soru-cevap
10 Kitap okuma Servis Ders anlatım, Tartışma, Soru-cevap
11 Kitap okuma Maliyet hesaplamaları Ders anlatım, Tartışma, Soru-cevap
12 Öğrenci ödev hazırlama Sanitasyon ve güvenlik Ders anlatım, Tartışma, Soru-cevap
13 Öğrenci ödev hazırlama Yiyecek-İçecek hizmetlerinin pazarlanması Ders anlatım, Tartışma, Soru-cevap
14 Öğrenci ödev hazırlama İnsan kaynakları yönetimi Ders anlatım, Tartışma, Soru-cevap
15 Kitap okuma Ders tekrarı Ders anlatım, Tartışma, Soru-cevap
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Türksoy, A., (2015). Yiyecek-İçecek Hizmetleri Yönetimi, Detay, Ankara.
BC Cook Articulation Committee and The BC Cook Articulation Committee, Basic Kitchen and Food Service Management. BCCampus.

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description Examination Method
Ara Sınav (Vize) 1 40
Ödev Değerlendirme 1 10
DÖNEM SONU- Sınavı (Final) 1 50
TOPLAM 3 100
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Define basic concepts about gastronomy.
3
2
Interpret the basic concepts, areas and approaches related to the field.
2

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Relate the information and facts about the field to the fields of social sciences such as Law, Sociology, Philosophy and Economy.
3
2
Compare national and international cuisines in terms of similarities and differences.
1

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Categorize food hygiene and safety into accepted standards and practices.
5
2
Prepare the technical infrastructure and contents of kitchen activities.
4

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Apply theoretical knowledge about food science into the field of gastronomy.
2
2
Collaborate with shareholders in the field to bring new ideas, products to the market.
1
3
Integrate basic kitchen techniques and product preparation principles into today's technology.
2
4
Plan the work schedule and workflow in food and beverage enterprises.
5

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
They calculate costs in the food and beverage field.
5
2
They carry out management theories, recruitment and evaluation processes effectively in food and beverage business.
5
3
They organizes participation to national and international competitions and fairs in its field.
1

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Examine developments, changes and innovations in the field by accepting the lifelong learning as a principle.
3
2
Find planning, executioning and editing mistakes systematicly related to his field.
4

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
They express their ideas using presentation and communication techniques in deliberate and verbal ways.
1
2
They organize activities related to the field.
3

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
They interpret ethical values and legal regulations related to their profession in the direction of the substances in the legislation.
3
2
Design social and social projects in his / her field using historical, cultural and geographical riches.
2
3
Perform scientific researches using knowledge and skills related to his field.
2

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 2 28
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 7 6 42
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 6 6 36
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 43 0 150
Total Workload of the Course Unit 150
Workload (h) / 25.5 5,9
ECTS Credits allocated for the Course Unit 6,0