TR EN

Genel Bilgiler

Programın Amacı

Bu programın amacı;

Geleneksel medya ve özellikle yeni medya ortamlarında çalışacak, özelde haber konusunda, genelde medyaya program üretiminde uzmanlık becerilerine sahip bireyler yetiştirmektir.

 

Programın Hedefi

Bu dersin sonunda:

1.Bilimsel araştırma yöntemlerine uygun medya sektörünün her alanında araştırma yapmasını bilen,

2. Holistik düşünen,

3. Olayları büyük gören,

4. Haber yaparken etik değerleri göz önünde bulunduran,

5. Eleştirel düşünceye sahip,haber analizleri yapabilen

6. Profesyonel haberciliğin gerektirdiğ niteliklere sahip uzmanlar yetiştirmektir.

Kariyer Olanakları

Bu programı tamamlayan öğrenciler;

1. Haber muhabiri olabilir

2. Haber program yapımcısı ve yönetmeni olabilir

3. Araştırmacı gazeteci olabilir.

4. Yeni medya ortamlarında haber yazımı, veri gazeteciliği konusunda uzmanlaşabilir

5. Geleneksel medyanın haber programlarında uzmanlaşabilir

6. Program yapım, yönetimi ile ilgili uzmanlık gerektiren alanlarda kariyer sahibi olabilir

7. Medya üzerinde araştırmalar yapabilir.

 

 

Bölümün Geleceği

Teknolojinin hızla geliştiği dünya düzeninde, medya bundan en çok etkilenen alanların başında gelmekte, aynı zamanda belirleyici bir rol üstlenmektedir. Karakteristik özellikleri ile geleneksel medyadan ayrışan yeni medya her ne kadar kendi kurallarını koymakta ise de, geleneksel medya ile etkileşimini sürdürmektedir. Değişimin her zamankinden hızlı olduğu, sürekli olarak yeni iletişim teknolojileri ve uygulamalarının hayata geçtiği bu sistem içerisinde haberci, gazeteci, editör veya akademisyen olarak üretimlerde bulunmanın önemi, buna duyulan ihtiyaçla aynı oranda artacaktır.

Kimler Seçmeli

Yeni Medya İletişim ve Habercilik Programı, çeşitli medya kuruluşlarında gazeteci, haberci, editör veya muhabir olarak çalışmak isteyen ve hayatını akademide öğretim elemanı olarak sürdürüp etik, bağımsız ve literatüre katkı niteliği taşıyan araştırmalar yapmak isteyen kişiler için uygun bir tercih olabilir.

Çalışma Alanları

Özel ya da kamusal, yurt içinde ya da yurt dişinda radyo-televizyon örgütlerinde program yapimcisi, program yönetmeni, muhabir, editör, yayin yönetmeni , araştirmaci gazeteci olarak çalışabilir. Yeni medya ortamlarında sayısal gazetecilik, veri gazeteciliği yapabilir. Ayni zamanda üniversitede, araştirmaci, akademisyen olarak çalişabilir

Yatay Geçiş İle Geçilen Programlar

Bu programa; İletişim ile ilgili eğitim yapan enstitülerin iletişim ile ilgili ana bilim dalı programlarından  geçiş yapılabilir.

Dikey Geçiş İle Geçilen Programlar

Bu programa:

Yeni Medya, iletişim ve Habercilik alt yapısını oluşturan bilimsel hazırlık derslerini tamamlamak koşuluyla sosyal bilimler alanından öğrenciler dikey geçiş yapabilir. (sosyoloji, psikoloji, siyaset bilim, İşletme, İktisat, kamu yönetimi)