TÜRKİYE HAKKINDA
Başkenti Ankara olan Türkiye Cumhuriyeti, Avrupa ve Asya kıtalarında toprakları bulunan bir ülkedir; Akdeniz, Karedeniz, Marmara ve Ege Denizleri ile çevrilidir. Yunanistan, Bulgaristan, Gürcistan, Azerbaycan, İran, Irak ve Suriye komşu ülkeleridir. 81 ili bulunan Türkiye; Akdeniz, Doğu Anadolu, Ege, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu, Karadeniz ve Marmara olmak üzere 7 bölgeye ayrılmıştır. Ülkenin resmi dili Türkçedir.
Türkiye, demokratik, laik, merkeziyetçi ve anayasal bir cumhuriyettir. Avrupa Konseyi, NATO, OECD, OSCE ve G-20 gibi uluslararası örgütlere üyeliği bulunan Türkiye, Batı dünyası ile entegre olmuş durumdadır. Türkiye Avrupa Ekonomik Topluluğu’nun imtiyazlı ortağı (1963) ve Gümrük Birliği üyesidir. 2005 yılında Avrupa Birliği ile tam üyelik görüşmelerine başlamış olan Türkiye müzakerelere devam etmektedir. Orta Doğu bölgesi ve Orta Asya’daki Türk devletleri ile de kültürel, politik, ekonomik ve endüstriyel ilişkiler geliştirmiş olan Türkiye, Türk Konseyi, Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Ekonomik İşbirliği Örgütü’ne üyedir.
Temel Bilgiler;
BAŞKENT: Ankara
EN BÜYÜK ŞEHİR: İstanbul
RESMİ DİLLER: Türkçe
NÜFUS: 79,510,384
YÜZÖLÇÜMÜ: 783,562 km2
PARA BİRİMİ: Türk Lirası (TRY)
INTERNET TLD: .tr
TELEFON KODU: +90
ZAMAN DİLİMİ: Doğu Avrupa (UTC+2)
İSTANBUL HAKKINDA
Türkiye’nin en kalabalık, iktisadi ve kültürel bakımdan en önemli şehri olan İstanbul dünyanın en eski şehirlerinden birisi olarak bilinmektedir. Roma ve Doğu Roma İmparatorlukları, Latin İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu’na ev sahipliği yapmış olan İstanbul yüzyıllar boyunca Byzantion, Augusta Antonina, Nova Roma, Konstantinopolis, Konstantiniyye, İstambol ve en sonunda İstanbul isimlerini almıştır. 8500 yıllık yerleşim tarihine sahip olan İstanbul yüzyıllar boyunca farklı medeniyet ve kültürlere ev sahipliği yapmış ve insanların uyum içinde bir arada yaşadığı kozmopolit yapısını korumuştur.
Kıtalararası bir şehir olan İstanbul’un Avrupa kıtasındaki toprakları Avrupa yakası veya Rumeli yakası olarak adlandırılırken Asya kıtasındaki toprakları Asya yakası veya Anadolu yakası olarak adlandırılmakladır. 39 ilçesi bulunan İstanbul’un 25 ilçesi Avrupa yakasında, 14 ilçesi ise Anadolu yakasında yer almaktadır. İstanbul’un toplam nüfusu 14.804.116’dir.
Ilıman bir iklime sahip olan İstanbul’da yazlar sıcak ve nemli, kışlar ise soğuk, yağmurlu ve bazen karlı geçmektedir. Yaz dönemi ortalama sıcaklık 18-28 derece arasında değişir; en sıcak aylar Temmuz-Ağustos’tur. Kış döneminde hissedilen rüzgar ile birlikte sıcaklık 2-9 derecelere düşebilmektedir; en soğuk aylar Ocak-Şubat’tır. Genel olarak İstanbul’un ortalama hava sıcaklığı 13,7 derecedir.
Pek çok tarihi eserin bulunduğu ve bu nedenle turistler tarafından çok tercih edilen bir şehir olan İstanbul’a 2010 Avrupa Kültür Başkenti ünvanı verilmiştir.
İstanbul’da görülmesi önerilen yerler;
Dolmabahçe Sarayı
Topkapı Sarayı
Yıldız Sarayı
Galata Kulesi
Taksim Meydanı
Sultanahmet Cami ve Meydanı
Gülhane Parkı
Yerebatan Sarnıcı
Rumeli Hisarı
Anadolu Hisarı
Ayasofya
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Kız Kulesi
Süleymaniye Camiye
Haliç
Emirgan Korusu
İstanbul Boğazı
Miniatürk Müzesi
Fatih 1453
Beylerbeyi Sarayı
Eyüp Sultan Cami
Pierre Loti Tepesi
Rahmi Koç Müzesi
İstanbul Sea Life Akvaryum
Oyuncak Müzesi
Mihrimah Sultan Camii
Masumiyet Müzesi
Havacılık Müzesi
Adalar
Vize Yükümlülüğü
Öğrenciler Türkiye’ye gelmeden önce kendi ülkelerindeki Türk Konsolosluğu’ndan öğrenci vizesi almak zorundadır. Öğrenci vizesi Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra alınamamakta ve yerine turist vizesi geçerli olmamaktadır. Gelen öğrencilere, dönem başlamadan en az 2 ay önce vize için başvuru yapmaları önerilir. İstisnalar, sadece Türkiye’de diplomatik vize sahibi herhangi birinin yasal olarak bakmakla yükümlü olduğu kişiler veya çalışma izni olanlardır.
Vize kuralları sıkça değişebildiğinden, öğrencilerin kendi ülkelerindeki en yakın Türk Büyükelçiliği veya Konsolosluğu ile iletişime geçerek güncellenmiş gerekli evrakları öğrenmeleri önerilir.
Oturma İzni
Türkiye’de 90 günün üzerinde kalacak olan yabancı uyruklu vatandaşlar, oturma izni başvurusunda bulunmalıdır. Oturma izni başvuruları ve sure uzatma işlemleri Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi tarafından gerçekleştirilmektedir. Başvuru sahipleri, başvuruda bulunabilmek için online randevu sistemine kayıt olmalıdır.
ULAŞIM
İstanbul Gelişim Üniversitesi, Beylikdüzü D-100 karayolu istikametinde konumlandırılmıştır. İstanbul’un her iki yakası için geliştirilmiş ulaşım kolaylığı ile öğrenciler rahatlıkla kampüs alanına gelebilirler. Metrobüs durağına yakın olmasının yanı sıra metrobüs ve fakültelerimiz arasında üniversitemizin anlaşmalı olduğu özel bir servis şirketi ile ring servislerimiz bulunmaktadır.
Özel araçlarıyla kampüse gelen öğrenciler üniversitenin otoparkını ücretsiz olarak kullanabilir.
Metrobüs
Metrobüs 50 km hıza sahip olan otobüs transit güzergahıdır. 45 durağa sahip olan metrobüs hattı Avcılar, Zincirlikuyu, Boğaziçi Köprüsü ve Söğütlüçeşme ana duraklarını birbirine bağlamaktadır. Metrobüs hattının ilk bölümü 2007 yılında açılmıştır. İnşaatı 2 yıl süren metrobüs hattı bugün günde 800.000’den fazla yolcu taşımaktadır. Türk yetkililer benzer sistemlerin geliştirilmesi konusunda Pakistan ve Lahor’a yardımcı olmaktadır.
Otobüs
İstanbul’da 2 otobüs türü bulunmaktadır; Belediye’ye ait İETT Otobüsleri ile Özel Halk Otobüsleri. İETT otobüsleri kırmızı, beyaz veya yeşil renkteyken, Özel Halk Otobüsleri mavi veya yeşil olup çevre dostu motorlar kullanmaktadır.
Dolmuş
Dolmuş, maksimum 8 yolcunun bulunduğu, büyük taksi versiyonlarıdır. Belirlenmiş güzergâhlarda gündüz ve gece vardiyaları olarak çalışırlar. Her bir yolcu, normal bir taksiye ödenmesi gereken ücretin 1/8’ini öder. Bu nedenle araçlar, bütün koltuklar dolduktan sonra kalkmaktadır.
İstanbul Kart Nedir?
İstanbul Kart, İstanbul’daki tüm toplu taşıma araçlarında kullanılan elektronik bir karttır. İstanbul Kart, 2010 yılında kadar kullanımda olan Akbil’in yerini almıştır.
İstanbul Kart, üzerinde ‘Akbil’ veya ‘Akbil Dolum Noktası’ yazan kulübelerden temin edilebilir. Duraklarda bulunan makinelerden veya ilgili dolum noktalarında, kartlara para yüklemesi yapılabilmektedir. . Ulaşım merkezlerinin çoğunda bu makineler bulunmaktadır; makineler sadece kağıt para kabul etmekte ve para üstü vermemektedir.
Ödeme Şekli
İETT otobüslerini kullanabilmek için akbil (İstanbul Kart) veya bilet sahibi olmak gereklidir. Biletler; ana otobüs duraklarında bulunan beyaz kabinlerden temin edilebilir. Bu biletler özel otobüsler için geçerli değildir; bu otobüslerde akbil kullanılabilmekte veya nakit ödeme yapılabilmektedir.
Çalışma ve Güzergah
Otobüslerin ve minibüslerin çoğu sabah 06:00’dan gece 23:00’e kadar çalışmaktadır. Taksim Meydanı gibi ana otobüs duraklarının bulunduğu yerler farklı güzergahlara veya hatlara sahip olabilmektedir. Hangi otobüsün hangi güzergahı kullandığını öğrenmek için İETT websitesi ziyaret edilebilir.