Uluslararası ticaretin artarak küreselleşmesi, ortak pazara girme çabaları kara-hava-deniz yolları ulaşımında ve şirketlere sağlanan lojistik hizmetlerinde artışa neden olmuştur. Bu konuda hizmet veren şirketlerin hizmet kalitelerini ve standartlarını yükseltmeleri kaçınılmazdır. Lojistik, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere, ham maddenin başlangıç noktasından, ürünün tüketildiği son noktaya kadar ürün ve hizmetlerin ve bunlarla ilgili her türlü bilgi akışının verimli olarak planlanması, yürütülmesi ve denetlenmesidir. Tüm bu özelliklerin sağlanması için de nitelikli orta ve üst düzey elemanlara ihtiyaç vardır. Bu bölümün amacı da, lojistik ve taşımacılık sektörü ile üretici ve ticari işletmelerin lojistik konularının yönetimi için insan gücü yetiştirmektir.
Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Bölümü, özel sektörün şiddetle gereksinim duyduğu, yetkinlik sahibi, büyük düşünen, analiz ve sentez kabiliyeti güçlü, yabancı dilde iletişim kurabilen, vizyonu geniş, ulusal ve uluslararası alanda çalışabilecek uygulamaya dönük nitelikli insan gücünü yetiştirmeyi; ulusal ve uluslararası alanda öğrencilere staj imkanları sağlamayı, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümündeki akademik personel ile öğrencileri kültürel ve endüstriyel kuruluşlarla geliştirilecek araştırma çalışmaları ile bütünleştirmeyi amaçlamaktadır.
Global sermaye hareketlerinin yoğunlaştığı ve Türkiye’nin uluslararası ticari arenada önemli bir aktör olarak yükselişe geçtiği son yıllarda, gerek uluslararası ticaret gerekse lojistik sektörlerinin donanımlı profesyonellere duyduğu ihtiyaç her zamankinden fazladır. Bu bağlamda Bölümümüz öğrencileri uluslararası ticaret ve lojistiğin ekonomik, hukuki, siyasi ve kültürel yönlerini değerlendirme ve uygulama yeterliliği edindikleri eğitimlerinin ardından, tüm şirketlerin dış ticaret, finans ve lojistik departmanlarında iş bulabilecek olmakla birlikte özellikle ithalat ve ihracat firmaları, gümrük müşavirlikleri ve bankaların kambiyo departmanları ile sayıları giderek artan lojistik firmalarında gelecek vaat eden uzman/yönetici basamaklarında ve saygın meslekî pozisyonlarda istihdam edilebileceklerdir. Diğer taraftan, konusunda uzman olarak mezun olacak öğrencilerimiz, kamu sektöründe kanunların kendilerine tanıdığı tüm meslek sınavlarına girme olanağına da kavuşacak ve kariyer hedeflerini bu alanda da sürdürme imkanını bulacaklardır.
Firmalar lojistik alt yapısı olmadan ilerleyemezler. Lojistik bir firmanın adeta can damarıdır ve gelişerek varlığını sürdürecektir. Örneğin COVID-19 pandemisinde en çok göze çarpan sektör kargo sektörü olmuştur. Özellikle izolasyon olan günlerde ve temasın minimize edildiği dönemde evden sipariş vermenin çok büyük bir ihtiyaç olduğu ortaya çıkmıştır. İşte tam burada lojistiğin önemi bir kez daha vurgulanmıştır. Depolardan müşterilere ulaşımın kusursuz olması iyi bir lojistik alt yapısı ile sağlanabilir. Dolayısıyla lojistik kavramı gelecekte de gelişerek devam edecektir.
Liman ve gümrük gibi yerlerde ve uluslararası firmalarda bir kariyer düşünenler uluslararası lojistik bölümünü seçebilirler.
Yüksek lisans mezunlari, ulusal ya da uluslararasi lojistik ve taşimacilik kuruluşlarinin planlama, pazarlama, satiş, lojistik, yönetim, muhasebe, haberleşme, gümrük gibi bölümlerinde ve “Tedarik Zinciri” yönetimini gerçekleştiren kuruluşlarin ilgili departmanlarinda çalişabilirler. Bu nedenle, mezunlar için geniş bir çalişma ve iş imkani bulunmaktadir.