TR EN

General Information

Aim of the Program

Biyomedikal cihaz teknolojisi programının amacı, tıpta ve biyolojik bilimlerde kullanılan alet ve cihazların montajı, kullanımı, bakım ve onarımı alanında çalışacak elemanları yetiştirmektir.

Target of the Program

Biyomedikal cihaz teknolojisi programını bitirenlere "Biyomedikal Cihaz Teknikeri" ünvanı verilir. Program; Tıpta ve biyolojik alanlarda kullanılan alet ve cihazların bakım ve onarımında görev alan Biyomedikal cihaz teknikeri yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Career Opportunities

Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Programı mezunları, devlet ve özel hastanelerde tıbbi cihazların işletme, bakım ve onarımından sorumlu tekniker olarak görev alabilirler. Ayrıca, tıbbi cihazların tasarımı ve üretimi ve yeni teknolojilerin geliştirilmesinde önemli roller üstlenebilirler. Kalp pilleri, yapay organlar, diyaliz makineleri gibi ileri teknolojili medikal cihazların tasarım ve üretim süreçlerinde görev alabilir; ameliyat ve yoğun bakım sırasında hasta izleme sistemlerinin tasarımı ve kurulumu gibi kritik sorumlulukları üstlenebilirler. Sensör tasarımı, klinik karar destek sistemleri, yapay zeka çözümleri ve tıbbi görüntüleme sistemlerinin (ultrason, manyetik rezonans, röntgen vb.) geliştirilmesi alanlarında da çalışma imkânına sahiptirler. Aynı zamanda, fizyolojik sistemlerin (dolaşım, sindirim, solunum vb.) sayısal analiz ve modelleme süreçlerinde de yer alabilirler. Geniş bir yelpazede çalışma fırsatlarına sahip olan mezunlarımız, hem kamu hem de özel sektörde çeşitli pozisyonlarda istihdam edilebilirler.

Future of the Department

Sağlık ve mühendislik sektörleri gün geçtikçe gelişmektedir. Sağlık sektörünün insan hayat kalitesini artırmaya yönelik çalışmalarının mühendislik yaklaşımlar ile güçlendirilmesi gerektiği çok açıktır. Bu amaçla insan sağlığına yönelik araştırma ve geliştirme çalışmaları önemli ölçüde ivme kazanmış, elde edilen ilgi çekici ve merak uyandırıcı sonuçlar araştırmacıların her geçen gün yeni ve farklı hedeflere yönelmelerine neden olmuştur. Haliyle, tıp doktorlarının ve mühendislik hizmetlerinin bu işbirliğine uyum sağlamak durumunda olmaları kaçınılmazdır. Bu amaç kapsamında biyomedikal cihazların kurulumu, bakımı montajı ve kalibrasyonu ile ilgilenecek teknik eğitim almış sağlık personellerine her daim ihtiyaç duyulacaktır.

 

Who Should Choose

Cihazların çalışma prensibine ilgi duyan, Çözüm odaklı, analitik düşünme becerisine sahip, teknolojik gelişmeleri takip eden, elektronik ve mekaniğe el yatkınlığı olan ve bu alanda yeteneklerini geliştirmek isteyen adaylar için uygun bir tercihtir.

 

Working Places

Biyomedikal cihaz teknikerleri, resmi ve özel hastanelerde, tıbbi cihaz teknik servislerde dispanserlerde ve laboratuvarlarda görev alabilirler.

Programmes allowing Horizontal Transfer

TYT  puanı ile öğrenci alan ön lisans programlarına yatay geçiş yapabilirler.

Programmes allowing Vertical Transfer

Biyomedikal Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği ve Makine Mühendisliği bölümlerine dikey geçiş yapabilirler.