TR EN

General Information

Aim of the Program

Önlisans eğitiminin birincil odak noktası teknikerlik kariyeri olsa da, Elektrik Programı; mezunlarının analiz, problem çözme becerilerini geliştirmeyi ve gelişen sanayinin kapsam değiştiren ara eleman ihtiyacını karşılamak üzere uygulamalı eğitimi (işyeri eğitimi ve laboratuvar ortamında) teorik eğitim ile harmanlayarak yüksek kalitede insan gücü yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Program müfredatında, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda güncellenen eğitim programı ile yüksek istihdam hedeflerinin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Mezunlarımız, onları rekabetten ayıran güncel beceriler, yetenekler ve başarılardan oluşan bir portföy oluşturabilirler. Geliştirdikleri çekirdek disiplinler ve beceriler sayesinde, hızla ilerleyen elektrik ve enerji alanındaki uzman eleman ihtiyaçları karşılanabilecektir.

 

Target of the Program

Elektrik Programı mezunu öğrencilerimizin; elektrik ve elektronik sistemlerinin, cihazların, aletlerin veya ürünlerin tasarımının geliştirilmesi veya desteklenmesini içeren yoğun uygulamalı ders programını tamamladıktan sonra, kariyerlerini büyütme ve ileri derecede başarılı işlere adım atmaları hususlarında, bilgi ve beceri ile mezun olmaları hedeflenmiştir. Mezunlarımız, teknik başarılarına dayanarak profesyonel olarak ilerleyecek ve küresel olarak rekabet edebilmek için ek teknik uzmanlık birikimine sahip olacaklardır.

 

Career Opportunities

Elektrik programı öğrencileri, tesisat bilgisi, kontrol sistemleri, senkron ve asenkron makineler, yarı iletken cihazlar, PLC, bilgisayar destekli tasarım, sayısal elektronik, güç elektroniği ve yenilenebilir enerji, gibi seçmeli alanlarda uzman bilgi ve becerilere sahip olacaklardır. Mezunlarımız, sözel, yazılı iletişim ve çok disiplinli takımlarda çalışabilme yeteneği dahil olmak üzere kariyerleri boyunca yararlı olacak diğer mesleki becerilere sahip olacaklardır. Kazandıkları bilgi ve beceriler sayesinde, kamu ve özel kuruluşlarda, inşaat, enerji üretim ve iletim alanları, fabrikalar gibi elektriğe ihtiyaç duyulan bir çok alanda istihdam edebilme imkanı bulacaklardır.

 

Future of the Department

Gelişen dünyada enerji ihtiyacı da günbegün artmaktadır. Elektrikli cihazların günlük hayatımızdaki kullanımı yaygınlaşmaktadır. Bu ihtiyaçları karşılamaya yönelik nitelikli eleman ihtiyacı da artmaktadır. Ayrıca çağın gerektirdiği dijitalleşme sonucunda otomasyonun da yaygınlaşmasıyla elektrik programının önemi daha da artmıştır. Programın verdiği ünvan gelecek senelerde de ihtiyaçları karşılamaya devam edecektir.

Who Should Choose

Teknolojiye meraklı, elektrik-elektronik cihazlara ilgili, analitik düşünebilme yeteneğine sahip olan, robotik teknolojisine ilgi duyan kişiler bu programı tercih edebilir.

Working Places

Kamu kurum ve kuruluşlarına ait elektrik atölye ve işletmelerinde, fabrikaların elektrik atölye ve laboratuarlarında, elektrik taahhüt işi yapan firmalarda, elektrik proje bürolarında, üniversitelere bağlı yapı işleri teknik daire başkanlıklarında, hava meydanlarında, deniz liman işletmelerinde, büyük gemilerde, büyük otellerin teknik işletme birimlerinde çalışmaktadırlar.

Programmes allowing Horizontal Transfer

TYT puanı ile öğrenci alan önlisans programlarına geçiş yapabilir.

Programmes allowing Vertical Transfer

Mezun olan öğrencilerimiz; Dikey Geçiş Sınavı (DGS)’nda başarılı olmaları halinde aşağıdaki bölümlere dikey geçiş sağlayabilirler:

  • Elektrik Mühendisliği
  • Elektrik-Elektronik Mühendisliği
  • Elektronik Mühendisliği
  • Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
  • Endüstri Mühendisliği
  • Enerji Sistemleri Mühendisliği
  • Fizik
  • Kontrol Mühendisliği
  • Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği
  • Meteoroloji Mühendisliği
  • Uçak Elektrik-Elektronik
  • Uzay Mühendisliği