Programın Amacı

Elektrik Programı, önlisans eğitiminin birincil odak noktası teknikerlik kariyeri olsa da, mezunlarımızın analiz, problem çözme ve gelişen sanayinin kapsam değiştiren ara eleman ihtiyacını karşılamak üzere, uygulamalı (işyeri eğitimi ve laboratuvar ortamında) teorik eğitim ile harmanlayarak yüksek kalitede insan gücü yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Müfredatımız, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda güncellenen eğitim programı ile birlikte yüksek istihdam hedeflerinin gerçekleştirilmesi planlanmıştır. Mezunlarımız, onları rekabetten ayıran güncel beceriler, yetenekler ve başarılardan oluşan bir portföy oluşturabilirler. Geliştirdikleri çekirdek disiplinler ve beceriler sayesinde, hızla ilerleyen elektrik ve enerji alanında ki uzman eleman ihtiyaçları karşılanabilecektir.

Programın Hedefi

Elektrik programı mezunu öğrencilerimiz, elektrik ve elektronik sistemlerin, cihazların, aletlerin veya ürünlerin tasarımının geliştirilmesi veya desteklenmesini içeren yoğun uygulamalı ders programını tamamladıktan sonra, kariyerlerini büyütme konusunda ve ileri derecede başarılı işlere adım atacakları, bilgi ve beceri ile mezun olmaları hedeflenmiştir. Mezunlar, teknik başarılarına dayanarak profesyonel olarak ilerlemiş ve küresel olarak rekabet edebilmek için ek teknik uzmanlık birikimine sahip olacaklardır.

Elektrik programı öğrencileri, tesisat bilgisi, kontrol sistemleri, senkron ve asenkron makinalar, yarı iletken cihazlar, PLC, bilgisayar destekli tasarım, sayısal elektronik, güç elektroniği ve yenilenebilir enerji, gibi seçmeli alanlarda uzman bilgi ve becerilere sahip olacaklardır. Mezunlarımız, sözel, yazılı iletişim ve çok disiplinli takımlarda çalışabilme yeteneği dahil olmak üzere kariyerleri boyunca yararlı olacak diğer mesleki becerilere sahip olacaklardır. Kazandıkları bilgi ve beceriler sayesinde, kamu ve özel kuruluşlarda, inşaat, enerji üretim ve iletim alanları, fabrikalar gibi elektriğe ihtiyaç duyulan bir çok alanda istihdam edebilme imkanı bulacaklardır.

Çalışma Alanları

Kamu kurum ve kuruluşlarına ait elektrik atölye ve işletmelerinde, fabrikaların elektrik atölye ve laboratuarlarında, elektrik taahhüt işi yapan firmalarda, elektrik proje bürolarında, üniversitelere bağlı yapı işleri teknik daire başkanlıklarında, hava meydanlarında, deniz liman işletmelerinde, büyük gemilerde, büyük otellerin teknik işletme birimlerinde çalışmaktadırlar.

Yatay Geçiş İle Geçilen Programlar

YGS1 taban puanı ile öğrenci alan önlisans programlarına geçiş yapabilir.

Dikey Geçiş İle Geçilen Programlar

Mezun olan öğrencilerimiz DGS sınavında başarılı olmaları durumunda ÖSYM tarafından, Elektrik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Fizik, Kontrol Mühendisliği, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği, Meteoroloji Mühendisliği, Uçak Elektrik-Elektronik, Uzay Mühendisliği, gibi bölümlere geçiş sağlayabilirler.