TR EN

CUISINE APPLICATIONS II PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
GMS212 CUISINE APPLICATIONS II 4 6 3 9

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK
Instructor(s) of the Course Unit Öğr.Gör. İBRAHİM LEVENT DEMİRÇAKMAK
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Bu dersin amacı temel pişirme tekniklerinin uygulanması ile mutfak hazırlıkları ve reçetelerin zamanlama açısından etkin kullanımının sağlanarak temel bazı yiyeceklerin hazırlanması ve sunulmasının öğretilmesidir.
Contents of the Course Unit: Bu dersin içeriği pişirme teknikleri, sıcak ya da soğuk servis edilen yiyeceklerin hazırlanması ve garnitürleri kapsamaktadır.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Standart reçeteyi uygular.
Gerekli bilgileri analiz eder.
Kullanılan malzemenin özelliğine göre doğru pişirme tekniğini seçer.
Pişirme tekniklerinin özelliklerini açıklar.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Kitap okuma Boiling pişirme, mutfak uygulama Uygulama, Anlatım
2 Kitap okuma Grilling pişirme, mutfak uygulama Uygulama, Anlatım
3 Kitap okuma Et kesim teknikleri, mutfak uygulama Uygulama, Anlatım
4 Reçete Okuma Frying pişirme, mutfak uygulama Uygulama, Anlatım
5 Literatür araştırması Kuru pişirme teknikleri, mutfak uygulama Uygulama, Anlatım
6 Literatür araştırması Buharda pişirme teknikleri, mutfak uygulama Uygulama, Anlatım
7 Reçete Okuma Sulu pişirme teknikleri, mutfak uygulama, mutfak uygulama Uygulama, Anlatım
8 - ARA SINAV -
9 Kitap okuma Ders tekrarı Uygulama, Anlatım
10 Kitap okuma Fırında pişirme teknikleri, mutfak uygulama Uygulama, Anlatım
11 Kitap okuma Kağıtta ve tuzda pişirme teknikleri, mutfak uygulama Uygulama, Anlatım
12 Reçete Okuma Soğuk servis edilen yemekler, mutfak uygulama Uygulama, Anlatım
13 Reçete Okuma Sıcak servis edilen yemekler, mutfak uygulama Uygulama, Anlatım
14 Reçete Okuma Garnitürler, mutfak uygulama Uygulama, Anlatım
15 Kitap okuma Ders tekrarı, mutfak uygulama Uygulama, Anlatım
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Tüter, C., (1993). Açıklamalı Yemek Kitabı Volume 1, İnkılap, İstanbul.
Tüter, C., (2005). Açıklamalı Yemek Kitabı Volume 2, İnkılap, İstanbul.
Akar Şahingöz, S. ve Süren, T. (2024). Mutfak Uygulamaları. Detay Yayıncılık, Ankara.

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description Examination Method
DÖNEM SONU- Sınavı (Final) 1 100
TOPLAM 1 100
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to define the working areas and responsibilities of all staff working in the food and beverage sector by considering the occupational safety rules
3

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to know the science behind cooking.
0

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to develop healthy, natural, additive-free, original food formulas by understanding the the chemical reactions underlying the cooking process as well as being aware of the effects of various cooking processes on structural, sensory and chemical attributes of food.
2

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to use their knowledge and skills related to gastronomy in the sector by evaluating cultural background of Turkish and World Cuisines
5
2
Will be able to create individual menus using the principle of healthy eating plate.
3

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to prepare projects within the framework of ethical values by following international developments related to gastronomy discipline.
0

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to adapt easily to developments in information and communication Technologies by using life-long learning skills in business or academic life.
2

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to interpret different approaches in interdisciplinary studies or business life by comparing them.
2
2
Will be able to tell the ethical implications of their decisions and actions according to different cultural, social, humanitarian and political perspectives.
0

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to calculate the cost of an accommodation establishment by creating a financial plan.
0
2
Will be able to explain the chemistry of food by using the knowledge of molecular gastronomy.
2
3
Will be able to demonstrate responsible behavior for global environmental issues through their professional career according to sustainability criteria.
0

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 6 84
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 5 70
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 2 2
Final Sınavı Hazırlığı 9 5 45
Ara Sınav 1 2 2
Ara Sınav Hazırlığı 7 4 28
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 46 0 231
Total Workload of the Course Unit 231
Workload (h) / 25.5 9,1
ECTS Credits allocated for the Course Unit 9,0