TR EN

BAKERY PRODUCTS AND CHOCOLATE ART PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
GMS216 BAKERY PRODUCTS AND CHOCOLATE ART 4 4 2 10

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK
Instructor(s) of the Course Unit Doç.Dr. SERDAR EGELİ
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Bu dersin amacı, gıda işletmelerinde kullanılan temel unlu mamüllerin hazırlanması için gerekli uygulamalar da dâhil olmak üzere öğrencilere çeşitli beceriler ve teknikler kazandırmaktır.
Contents of the Course Unit: Derste çeşitli hamurlar, ekmekler, yapısında un bulunan tatlılar, yufka ve bu hamurlarla hazırlanan değişik tarifler üzerinde durulur. Dünyanın farklı ülkelerinde üretilen ekmekler, unlu mamüller detaylı reçeteleri ile uygulamalı olarak aktarılır.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Öğrenciler unlu mamüller reçetelerini tanır.
Öğrenciler unlu mamüllerin muhafazası ile ilgili karar verir.
Öğrenciler unlu mamülleri kategorize eder.
Öğrenciler çikolata ve çikolatalı ürünler üretir.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Kitap okuma Tahıl çeşitleri, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
2 Kitap okuma Un üretimi, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
3 Kitap okuma Unlu mamüller hakkında genel bilgiler, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
4 Reçete okuma Unlu mamül üretiminde kullanılan temel araç ve gereçler, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
5 Kitap okuma Unlu mamül üretiminin temel aşamaları, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
6 Literatür taraması Muhtelif unlu mamüllerin üretimi, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
7 Literatür taraması Unlu mamüllerin muhafazası, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
8 - ARA SINAV -
9 Kitap okuma Sıcak ve soğuk tatlılar, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
10 Kitap okuma Tatlı türleri ve hazırlanmaları, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
11 Kitap okuma Tatlı süsleme ve dekorasyonu, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
12 Reçete okuma Tatlıların sunumu, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
13 Reçete okuma Çikolata yapımı, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
14 Reçete okuma Çikolatalı ürünlere şekil verme, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
15 Kitap okuma Çikolata ve çikolatalı ürünlerin muhafazası, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Atkinson, C. (2009).The Art of Pastry. Lorenz Book.
Sönmezsoy, C. (2023) Cafe Fernando (4. Baskı), Mundi Kitap
Zengin, B. Ulema, Ş., & Taş, M. (2023). Pastacılık Temel Metot ve Uygulamaları. PA Paradigma Akademi.

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description Examination Method
DÖNEM SONU- Sınavı (Final) 1 100
TOPLAM 1 100
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to define the working areas and responsibilities of all staff working in the food and beverage sector by considering the occupational safety rules
3

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to know the science behind cooking.
0

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to develop healthy, natural, additive-free, original food formulas by understanding the the chemical reactions underlying the cooking process as well as being aware of the effects of various cooking processes on structural, sensory and chemical attributes of food.
1

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to use their knowledge and skills related to gastronomy in the sector by evaluating cultural background of Turkish and World Cuisines
3
2
Will be able to create individual menus using the principle of healthy eating plate.
1

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to prepare projects within the framework of ethical values by following international developments related to gastronomy discipline.
0

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to adapt easily to developments in information and communication Technologies by using life-long learning skills in business or academic life.
1

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to interpret different approaches in interdisciplinary studies or business life by comparing them.
2
2
Will be able to tell the ethical implications of their decisions and actions according to different cultural, social, humanitarian and political perspectives.
0

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to calculate the cost of an accommodation establishment by creating a financial plan.
0
2
Will be able to explain the chemistry of food by using the knowledge of molecular gastronomy.
0
3
Will be able to demonstrate responsible behavior for global environmental issues through their professional career according to sustainability criteria.
1

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 4 56
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 5 70
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 5 5
Final Sınavı Hazırlığı 14 5 70
Ara Sınav 1 5 5
Ara Sınav Hazırlığı 7 7 49
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 51 0 255
Total Workload of the Course Unit 255
Workload (h) / 25.5 10
ECTS Credits allocated for the Course Unit 10,0