Code | Name of the Course Unit | Semester | In-Class Hours (T+P) | Credit | ECTS Credit |
---|---|---|---|---|---|
SIP104 | BUSINESS CORRESPONDENCE | 2 | 3 | 2 | 6 |
GENERAL INFORMATION |
|
---|---|
Language of Instruction : | Türkçe |
Level of the Course Unit : | ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey |
Type of the Course : | Zorunlu |
Mode of Delivery of the Course Unit | - |
Coordinator of the Course Unit | Öğr.Gör. EBRU CENGİZ |
Instructor(s) of the Course Unit | Öğr.Gör. IŞIL ÇEKÇİ |
Course Prerequisite | No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
|
---|---|
Objectives of the Course Unit: | Bu dersin amacı; mesleki yazışmaları; resmi yazıları, iş yazıları ve özel yazıları, hızlı ve etkin şekilde yapabilmeyi planlar. |
Contents of the Course Unit: | Bu ders; İletişim Nedir? - İletişimin temel özellikleri - İletişim süreci nasıl işler?, İletişim Biçimleri Nelerdir? - İletişim Araçları, Dil Bilgisi - Noktalama İşaretlerinin Kullanımı, Dil Bilgisi - Bağlaçların Doğru Kullanımı ve Yazımı, Dil ve Anlatım Bozuklukları, Yazışmaların Niteliksel Özellikleri, Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, Resmi Yazıların Bölümleri ve Türleri, İş Yazılarının Bölümleri ve Türleri, Özel Yazılar, Dilekçe Yazma, Evrak Hizmetleri, Evrak Türleri, Postalama konularını tanımlanır. |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
---|
Hızlı ve etkili resmi yazı hazırlar |
Hızlı ve etkili iş yazısı ve özel yazılar hazırlar |
Yazışmaları gönderme ve alma işlemlerini yapar |
Yazışmalarda dil bilgisi ve imla kurallarını bilir ve uygular |
Hızlı ve etkili iletişim kurar |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
|||
---|---|---|---|
Week | Preparatory | Topics(Subjects) | Method |
1 | Ön Hazırlık | İletişim Nedir? - İletişimin temel özellikleri - İletişim süreci nasıl işler? | Slayt sunum - Sözlü Anlatım |
2 | Ön Hazırlık | İletişim Biçimleri Nelerdir? - İletişim Araçları | Slayt sunum - Sözlü Anlatım |
3 | Ön Hazırlık | Dil Bilgisi - Noktalama İşaretlerinin Kullanımı | Slayt sunum - Sözlü Anlatım |
4 | Ön Hazırlık | Dil Bilgisi - Bağlaçların Doğru Kullanımı ve Yazımı | Slayt sunum - Sözlü Anlatım |
5 | Ön Hazırlık | Dil ve Anlatım Bozuklukları | Slayt sunum - Sözlü Anlatım |
6 | Ön Hazırlık | Yazışmaların Niteliksel Özellikleri | Slayt sunum - Sözlü Anlatım |
7 | Ön Hazırlık | Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik | Slayt sunum - Sözlü Anlatım |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Ön Hazırlık | Resmi Yazıların Bölümleri ve Türleri | Slayt sunum - Sözlü Anlatım |
10 | Ön Hazırlık | İş Yazılarının Bölümleri ve Türleri | Slayt sunum - Sözlü Anlatım |
11 | Ön Hazırlık | Özel Yazılar | Slayt sunum - Sözlü Anlatım |
12 | Ön Hazırlık | Dilekçe Yazma | Slayt sunum - Sözlü Anlatım |
13 | Ön Hazırlık | Evrak Hizmetleri | Slayt sunum - Sözlü Anlatım |
14 | Ön Hazırlık | Evrak Türleri | Slayt sunum - Sözlü Anlatım |
15 | Ön Hazırlık | Postalama ve Genel Tekrar | Slayt sunum - Sözlü Anlatım |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
---|
KOÇ, Ö. (2014). Mesleki Yazışmalar, Nobel Yayın |
GÜNGÖR, N. (2018). İletişime Giriş, Siyasal Kitapevi |
ŞEN, O, ÜNLÜ BAYRAMLI, Ü. (2013). Mesleki Yazışmalar, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını, No:2536 |
Theaker, A. (2021). The Public Relations Handbook, Routledge |
ASSESSMENT |
|||
---|---|---|---|
Assessment & Grading of In-Term Activities | Number of Activities | Degree of Contribution (%) | Description |
Level of Contribution | |||||
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Health and medical services related to the level of adequate information matters.
|
5 | |||||
2 |
Health Accounting and health cost management application.
|
3 | |||||
3 |
Health legislation, medical terminology, health institutions, health management, resource planning, health services, marketing, medical terminology and health legislation has the hardware.
|
4 | |||||
4 |
Hospital automation methods are used.
|
3 | |||||
5 |
Health sector related keeps up-to-date information.
|
4 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
The health sector has knowledge about the problems encountered.
|
4 | |||||
2 |
The health industry solutions to problems encountered.
|
4 | |||||
3 |
Knows the health rules and health is prepared according to the rules.
|
3 | |||||
4 |
Hospital management-related decision-making.
|
5 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
The health accounting and cost accounts does.
|
3 | |||||
2 |
Health care duties and liability.
|
4 | |||||
3 |
The hospital uses the automation methods.
|
3 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Solutions for the problems of health systems issues-knows.
|
4 | |||||
2 |
Health institutions, admission, date, teller, human resources, quality unit, advisory activities.
|
5 | |||||
3 |
Health service offering, producing enterprises.
|
3 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Teamwork works with volumes effectively.
|
4 | |||||
2 |
Responsibility of the successful and quick format is loaded.
|
5 | |||||
3 |
Knowing the risks of the health field and the field's independent decisions
|
4 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Health institutions is bound to know the official institutions.
|
5 | |||||
2 |
Follow current events related to health institutions.
|
4 | |||||
3 |
Health institutions management related training programs, health care institutions are required regarding the information sources.
|
3 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Provides communication between patient and physician.
|
5 | |||||
2 |
Patient confidentiality is perfect for you.
|
5 | |||||
3 |
Communicates with the patient and the patient's relatives.
|
4 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
The health sector has knowledge of the terminology.
|
3 | |||||
2 |
Health management, health management should have competent information.
|
5 | |||||
3 |
Knowing that good health sector strategic decisions.
|
3 |
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
|||
---|---|---|---|
Workload for Learning & Teaching Activities |
|||
Type of the Learning Activites | Learning Activities (# of week) | Duration (hours, h) | Workload (h) |
Ders | 14 | 3 | 42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 14 | 4 | 56 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 14 | 3 | 42 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 1 | 3 | 3 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 1 | 3 | 3 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 46 | 0 | 148 |
Total Workload of the Course Unit | 148 | ||
Workload (h) / 25.5 | 5,8 | ||
ECTS Credits allocated for the Course Unit | 6,0 |