Code | Name of the Course Unit | Semester | In-Class Hours (T+P) | Credit | ECTS Credit |
---|---|---|---|---|---|
LTP104 | INSTRUMENTAL ANALYSIS | 2 | 2 | 2 | 7 |
GENERAL INFORMATION |
|
---|---|
Language of Instruction : | Türkçe |
Level of the Course Unit : | ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey |
Type of the Course : | Zorunlu |
Mode of Delivery of the Course Unit | - |
Coordinator of the Course Unit | Öğr.Gör. ECEM BAYKAL ALPASLAN |
Instructor(s) of the Course Unit | |
Course Prerequisite | No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
|
---|---|
Objectives of the Course Unit: | Bu ders ile; modern analiz metotlarının temel prensiplerinin, kullanılan cihazların temel bileşenlerinin, özelliklerinin ve çalışma prensiplerinin öğretilmesi, yöntemlerin analitik uygulamaları konusunda bilgi sahibi olunması ve maddelerin analizlerinin yapılabilmesi için analiz çıktıları hakkında yorum yapılabilmesi amaçlanmaktadır. |
Contents of the Course Unit: | Enstrümantal analize giriş, ışın ve özellikleri, elektromanyetik dalga spektrumu, ışığın madde ile etkileşimi, spektroskopi, spekrofotometre cihazı ve bileşenleri, atomik absorpsiyon spektrometri, atomik emisyon spektrometri, ultraviyole-görünür bölge moleküler absorpsiyon spektrometri, aletli yöntemlerde kalibrasyon, türbidimetri, refraktometri, polarimetri, moleküler lüminesans spektrometri (floresans ve fosforesans), kromatografi ile ilgili genel bilgiler, kromatografik yöntemler, kütle spektrometri, elektroanalitik yöntemleri içermektedir. |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
---|
Elektromanyetik ışıma ile ilgili temel kavramları tanımlar. |
Enstrümantal analiz metotlarının temel kavramlarını tanımlar. |
Enstrümantal analiz cihazlarının temel elemanlarını listeler. |
Spektroskopik yöntemlere ilişkin temel prensipleri sınıflandırır. |
Kromatografik ayırma yöntemlerine ilişkin temel prensipleri sınıflandırır. |
Kalitatif ve kantitatif analiz sonuçlarını yorumlar. |
Analiz yöntemlerini enstrümantal analiz cihazlarında uygular. |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
|||
---|---|---|---|
Week | Preparatory | Topics(Subjects) | Method |
1 | Literatür tarama, bireysel araştırma. | Enstrümantal analize giriş, Işın ve özellikleri, Elektromanyetik dalga spektrumu, Işığın madde ile etkileşimi | Anlatım, video, soru - cevap. |
2 | Literatür tarama, bireysel araştırma. | Spektroskopi, Spekrofotometre cihazı ve bileşenleri | Anlatım, video, soru - cevap. |
3 | Literatür tarama, bireysel araştırma. | Atomik Absorpsiyon Spektrometri | Anlatım, video, soru - cevap. |
4 | Literatür tarama, bireysel araştırma. | Atomik Emisyon Spektrometri | Anlatım, video, soru - cevap. |
5 | Literatür tarama, bireysel araştırma. | Ultraviyole-Görünür Bölge Moleküler Absorpsiyon Spektrometri | Anlatım, video, soru - cevap. |
6 | Literatür tarama, bireysel araştırma. | Aletli Yöntemlerde Kalibrasyon | Anlatım, video, soru - cevap. |
7 | Literatür tarama, bireysel araştırma. | Türbidimetri, Refraktometri, Polarimetri | Anlatım, video, soru - cevap. |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Literatür tarama, bireysel araştırma. | Moleküler Lüminesans Spektrometri (Floresans ve fosforesans) | Anlatım, video, soru - cevap. |
10 | Literatür tarama, bireysel araştırma. | Kromatografi ile ilgili genel bilgiler | Anlatım, video, soru - cevap. |
11 | Literatür tarama, bireysel araştırma. | Kromatografik Yöntemler (İnce Tabaka Kromatografisi (TLC), Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi (HPLC) ) | Anlatım, video, soru - cevap. |
12 | Literatür tarama, bireysel araştırma. | Kromatografik Yöntemler (Gaz Kromatografisi (GC), Kolon Kromatgorafisi) | Anlatım, video, soru - cevap. |
13 | Literatür tarama, bireysel araştırma. | Kütle Spektrometri, GC-MS- HPLC-MS | Anlatım, video, soru - cevap. |
14 | Literatür tarama, bireysel araştırma. | Elektroanalitik Yöntemler (Kulometri, Potansiyometri) | Anlatım, video, soru - cevap. |
15 | Literatür tarama, bireysel araştırma. | Voltametri | Anlatım, video, soru - cevap. |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
---|
Skoog, D. A. ,F.J. Holler, T.A. Nieman, (Çev:E. Kılıç) (2013). Enstrümantal Analiz, 6.Baskı, Bilim Yayıncılık, Ankara. |
Bağ H ve ark. (2017). Analitik Kimya, 6. Baskı, Pegem Akademi, Ankara. |
Skoog, D. A., F.J. Holler, T.A.,West D. M., Holler F.J. Fundamentals of Analytical Chemistry, Ninth Edition, Mary Finch, USA. |
Gamlı F, (2016). Laboratuvar Teknikleri ve Temel Gıda Analizleri, 3.Baskı, Dora Yayıncılık, Bursa. |
ASSESSMENT |
|||
---|---|---|---|
Assessment & Grading of In-Term Activities | Number of Activities | Degree of Contribution (%) | Description |
Level of Contribution | |||||
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
They have basic theoretical and practical knowledge in the field of laboratory science.
|
5 | |||||
2 |
They have a minimum technical infrastructure in basic mathematics and science subjects.
|
4 | |||||
3 |
They acquire the ability to effectively collect data through efficient sampling, experiments, and analysis, and to interpret and evaluate the obtained data.
|
4 | |||||
4 |
They are aware of the fundamental concepts related to quality assurance and quality management systems, and they can conduct work in accordance with the importance of the quality control process within total quality management.
|
0 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
They have knowledge of ethical principles and rules related to their field.
|
5 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
They possess the capability to generate original ideas that can respond to the demands and advancements in the laboratory sector, as well as the ability to conduct research and development (R&D) activities.
|
4 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
They interpret and evaluate data using the basic level of knowledge and skills acquired in their field, identify problems, analyze them, and participate/take responsibility in planned activities for solving them.
|
4 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
They have the ability to work independently.
|
3 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
They acquire an awareness of the necessity of lifelong learning and gain an understanding of keeping up with developments in science and technology, as well as continually renewing themselves.
|
3 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
They are respectful towards historical values and possess social responsibility awareness.
|
0 | |||||
2 |
They understand the necessity of teamwork and engage in team collaboration when needed.
|
3 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
They are knowledgeable about laboratory technology and proficiently utilize laboratory instruments and equipment in an appropriate and effective manner.
|
5 | |||||
2 |
They can conduct analyses of food, water, plants, soil, chemicals, microbiological samples, and medical materials.
|
3 | |||||
3 |
They have sufficient awareness regarding individual and public health, environmental protection, and occupational safety.
|
1 | |||||
4 |
They act in accordance with laws, regulations, legislation, and professional ethical standards regarding their duties, rights, and responsibilities as an individual.
|
4 |
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
|||
---|---|---|---|
Workload for Learning & Teaching Activities |
|||
Type of the Learning Activites | Learning Activities (# of week) | Duration (hours, h) | Workload (h) |
Ders | 14 | 2 | 28 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 14 | 2 | 28 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 14 | 4 | 56 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 2 | 15 | 30 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 2 | 15 | 30 |
Kısa Sınav | 2 | 1 | 2 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 50 | 0 | 176 |
Total Workload of the Course Unit | 176 | ||
Workload (h) / 25.5 | 6,9 | ||
ECTS Credits allocated for the Course Unit | 7,0 |