TR EN

SU ANALİZLERİ PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
LTP205 SU ANALİZLERİ 3 4 3 4

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Öğr.Gör. ECEM BAYKAL ALPASLAN
Instructor(s) of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi DAMLA ZEYDANLI
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Bu ders; suyun genel, fiziksel, kimyasal özelliklerini tanıtmak, suda fiziksel ve kimyasal analizleri gerçekleştirebilmek için örnek toplama ve analiz bilgisi edindirmeyi amaçlanmaktadır.
Contents of the Course Unit: Bu ders; suyun genel, fiziksel ve kimyasal özellikleri, sulama sularının kalite kriterleri ve tuzluluk sorunları, su numunesi alma, sularda anyon ve katyon tayinleri, su kirliliği sebepleri ve sularda organik madde tayini konularını içermektedir.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Suyun fiziksel, kimyasal özelliklerini tanımlar.
Sulama sularında tuzluluk sorunlarını listeler.
Su kirliliği sebeplerini örnekler.
Sulama sularını kalite kriterlerine göre sınıflandırır.
Su analizlerinde gravimetrik ve volumetrik yöntemleri kullanır.
Sulama sularında anyon-katyon analizlerini uygular.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Literatür tarama, bireysel araştırma. Suyun genel, fiziksel ve kimyasal özellikleri Anlatım, soru - cevap, uygulama.
2 Literatür tarama, bireysel araştırma. Sulama sularının kalite kriterleri ve sınıflandırılması Anlatım, soru - cevap, uygulama.
3 Literatür tarama, bireysel araştırma. Sulamada tuzluluk sorunları Anlatım, soru - cevap, uygulama.
4 Literatür tarama, bireysel araştırma. Su analizleri önemi, su numunesi alma Anlatım, soru - cevap, uygulama.
5 Literatür tarama, bireysel araştırma. Sularda renk, bulanıklık ve pH tayini Anlatım, soru - cevap, uygulama.
6 Literatür tarama, bireysel araştırma. Gravimetrik ve volumetrik yöntemler Anlatım, soru - cevap, uygulama.
7 Literatür tarama, bireysel araştırma. Sularda anyon katyon tayinleri Anlatım, soru - cevap, uygulama.
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama, bireysel araştırma. Sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum tayini Anlatım, soru - cevap, uygulama.
10 Literatür tarama, bireysel araştırma. Sularda karbonat- bikarbonat tayini Anlatım, soru - cevap, uygulama.
11 Literatür tarama, bireysel araştırma. Sularda klorür tayini Anlatım, soru - cevap, uygulama.
12 Literatür tarama, bireysel araştırma. Sülfat belirleme yöntemleri Anlatım, soru - cevap, uygulama.
13 Literatür tarama, bireysel araştırma. Sularda nitrit ve nitrat tayini Anlatım, soru - cevap, uygulama.
14 Literatür tarama, bireysel araştırma. Su kirliliği ve sebepleri, kirlilik analizleri Anlatım, soru - cevap, uygulama.
15 Literatür tarama, bireysel araştırma. Sularda organik madde tayini Anlatım, soru - cevap, uygulama.
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Skoog, D. A., Holler, F. J., West, M. D., & Crouch, S. R. (2004). Analitik Kimya Temel İlkeleri, 8. Baskı, Bilim Yayıncılık, Ankara.
Asawa, G. L. (2006). Irrigation and water resources engineering. New Age International.
Sönmez, A. Y., Karataş, M., Arslan, G., Aras, M. S. (2021). Sular Bilgisi, 2.Baskı, Nobel Akademik Yayıncılık.
Göksu, M. Z. L. (2003). Su kirliliği (ders kitabı). Nobel Kitabevi.
Manahan, S. E. (2010). Water chemistry: green science and technology of nature's most renewable resource. CRC Press.
Ayers, R. S., & Westcot, D. W. (1985). Water quality for agriculture (Vol. 29, p. 174). Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations.

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
They have basic theoretical and practical knowledge in the field of laboratory science.
4
2
They have a minimum technical infrastructure in basic mathematics and science subjects.
3
3
They acquire the ability to effectively collect data through efficient sampling, experiments, and analysis, and to interpret and evaluate the obtained data.
4
4
They are aware of the fundamental concepts related to quality assurance and quality management systems, and they can conduct work in accordance with the importance of the quality control process within total quality management.
1

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
They have knowledge of ethical principles and rules related to their field.
4

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
They possess the capability to generate original ideas that can respond to the demands and advancements in the laboratory sector, as well as the ability to conduct research and development (R&D) activities.
0

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
They interpret and evaluate data using the basic level of knowledge and skills acquired in their field, identify problems, analyze them, and participate/take responsibility in planned activities for solving them.
2

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
They have the ability to work independently.
3

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
They acquire an awareness of the necessity of lifelong learning and gain an understanding of keeping up with developments in science and technology, as well as continually renewing themselves.
2

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
They are respectful towards historical values and possess social responsibility awareness.
1
2
They understand the necessity of teamwork and engage in team collaboration when needed.
1

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
They are knowledgeable about laboratory technology and proficiently utilize laboratory instruments and equipment in an appropriate and effective manner.
5
2
They can conduct analyses of food, water, plants, soil, chemicals, microbiological samples, and medical materials.
5
3
They have sufficient awareness regarding individual and public health, environmental protection, and occupational safety.
4
4
They act in accordance with laws, regulations, legislation, and professional ethical standards regarding their duties, rights, and responsibilities as an individual.
2

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 4 56
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 1 14
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 14 2 28
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 1 1 1
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 1 1 1
Kısa Sınav 1 1 1
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 47 0 103
Total Workload of the Course Unit 103
Workload (h) / 25.5 4
ECTS Credits allocated for the Course Unit 4,0