Code | Name of the Course Unit | Semester | In-Class Hours (T+P) | Credit | ECTS Credit |
---|---|---|---|---|---|
LTP205 | SU ANALİZLERİ | 3 | 4 | 3 | 4 |
GENERAL INFORMATION |
|
---|---|
Language of Instruction : | Türkçe |
Level of the Course Unit : | ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey |
Type of the Course : | Zorunlu |
Mode of Delivery of the Course Unit | - |
Coordinator of the Course Unit | Öğr.Gör. ECEM BAYKAL ALPASLAN |
Instructor(s) of the Course Unit | Dr.Öğr.Üyesi DAMLA ZEYDANLI |
Course Prerequisite | No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
|
---|---|
Objectives of the Course Unit: | Bu ders; suyun genel, fiziksel, kimyasal özelliklerini tanıtmak, suda fiziksel ve kimyasal analizleri gerçekleştirebilmek için örnek toplama ve analiz bilgisi edindirmeyi amaçlanmaktadır. |
Contents of the Course Unit: | Bu ders; suyun genel, fiziksel ve kimyasal özellikleri, sulama sularının kalite kriterleri ve tuzluluk sorunları, su numunesi alma, sularda anyon ve katyon tayinleri, su kirliliği sebepleri ve sularda organik madde tayini konularını içermektedir. |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
---|
Suyun fiziksel, kimyasal özelliklerini tanımlar. |
Sulama sularında tuzluluk sorunlarını listeler. |
Su kirliliği sebeplerini örnekler. |
Sulama sularını kalite kriterlerine göre sınıflandırır. |
Su analizlerinde gravimetrik ve volumetrik yöntemleri kullanır. |
Sulama sularında anyon-katyon analizlerini uygular. |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
|||
---|---|---|---|
Week | Preparatory | Topics(Subjects) | Method |
1 | Literatür tarama, bireysel araştırma. | Suyun genel, fiziksel ve kimyasal özellikleri | Anlatım, soru - cevap, uygulama. |
2 | Literatür tarama, bireysel araştırma. | Sulama sularının kalite kriterleri ve sınıflandırılması | Anlatım, soru - cevap, uygulama. |
3 | Literatür tarama, bireysel araştırma. | Sulamada tuzluluk sorunları | Anlatım, soru - cevap, uygulama. |
4 | Literatür tarama, bireysel araştırma. | Su analizleri önemi, su numunesi alma | Anlatım, soru - cevap, uygulama. |
5 | Literatür tarama, bireysel araştırma. | Sularda renk, bulanıklık ve pH tayini | Anlatım, soru - cevap, uygulama. |
6 | Literatür tarama, bireysel araştırma. | Gravimetrik ve volumetrik yöntemler | Anlatım, soru - cevap, uygulama. |
7 | Literatür tarama, bireysel araştırma. | Sularda anyon katyon tayinleri | Anlatım, soru - cevap, uygulama. |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Literatür tarama, bireysel araştırma. | Sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum tayini | Anlatım, soru - cevap, uygulama. |
10 | Literatür tarama, bireysel araştırma. | Sularda karbonat- bikarbonat tayini | Anlatım, soru - cevap, uygulama. |
11 | Literatür tarama, bireysel araştırma. | Sularda klorür tayini | Anlatım, soru - cevap, uygulama. |
12 | Literatür tarama, bireysel araştırma. | Sülfat belirleme yöntemleri | Anlatım, soru - cevap, uygulama. |
13 | Literatür tarama, bireysel araştırma. | Sularda nitrit ve nitrat tayini | Anlatım, soru - cevap, uygulama. |
14 | Literatür tarama, bireysel araştırma. | Su kirliliği ve sebepleri, kirlilik analizleri | Anlatım, soru - cevap, uygulama. |
15 | Literatür tarama, bireysel araştırma. | Sularda organik madde tayini | Anlatım, soru - cevap, uygulama. |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
---|
Skoog, D. A., Holler, F. J., West, M. D., & Crouch, S. R. (2004). Analitik Kimya Temel İlkeleri, 8. Baskı, Bilim Yayıncılık, Ankara. |
Asawa, G. L. (2006). Irrigation and water resources engineering. New Age International. |
Sönmez, A. Y., Karataş, M., Arslan, G., Aras, M. S. (2021). Sular Bilgisi, 2.Baskı, Nobel Akademik Yayıncılık. |
Göksu, M. Z. L. (2003). Su kirliliği (ders kitabı). Nobel Kitabevi. |
Manahan, S. E. (2010). Water chemistry: green science and technology of nature's most renewable resource. CRC Press. |
Ayers, R. S., & Westcot, D. W. (1985). Water quality for agriculture (Vol. 29, p. 174). Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations. |
ASSESSMENT |
|||
---|---|---|---|
Assessment & Grading of In-Term Activities | Number of Activities | Degree of Contribution (%) | Description |
Level of Contribution | |||||
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
They have basic theoretical and practical knowledge in the field of laboratory science.
|
4 | |||||
2 |
They have a minimum technical infrastructure in basic mathematics and science subjects.
|
3 | |||||
3 |
They acquire the ability to effectively collect data through efficient sampling, experiments, and analysis, and to interpret and evaluate the obtained data.
|
4 | |||||
4 |
They are aware of the fundamental concepts related to quality assurance and quality management systems, and they can conduct work in accordance with the importance of the quality control process within total quality management.
|
1 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
They have knowledge of ethical principles and rules related to their field.
|
4 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
They possess the capability to generate original ideas that can respond to the demands and advancements in the laboratory sector, as well as the ability to conduct research and development (R&D) activities.
|
0 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
They interpret and evaluate data using the basic level of knowledge and skills acquired in their field, identify problems, analyze them, and participate/take responsibility in planned activities for solving them.
|
2 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
They have the ability to work independently.
|
3 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
They acquire an awareness of the necessity of lifelong learning and gain an understanding of keeping up with developments in science and technology, as well as continually renewing themselves.
|
2 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
They are respectful towards historical values and possess social responsibility awareness.
|
1 | |||||
2 |
They understand the necessity of teamwork and engage in team collaboration when needed.
|
1 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
They are knowledgeable about laboratory technology and proficiently utilize laboratory instruments and equipment in an appropriate and effective manner.
|
5 | |||||
2 |
They can conduct analyses of food, water, plants, soil, chemicals, microbiological samples, and medical materials.
|
5 | |||||
3 |
They have sufficient awareness regarding individual and public health, environmental protection, and occupational safety.
|
4 | |||||
4 |
They act in accordance with laws, regulations, legislation, and professional ethical standards regarding their duties, rights, and responsibilities as an individual.
|
2 |
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
|||
---|---|---|---|
Workload for Learning & Teaching Activities |
|||
Type of the Learning Activites | Learning Activities (# of week) | Duration (hours, h) | Workload (h) |
Ders | 14 | 4 | 56 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 14 | 1 | 14 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 14 | 2 | 28 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 1 | 1 | 1 |
Kısa Sınav | 1 | 1 | 1 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 47 | 0 | 103 |
Total Workload of the Course Unit | 103 | ||
Workload (h) / 25.5 | 4 | ||
ECTS Credits allocated for the Course Unit | 4,0 |