Code | Name of the Course Unit | Semester | In-Class Hours (T+P) | Credit | ECTS Credit |
---|---|---|---|---|---|
LTP207 | PLANT AND SOİL ANALYZES | 3 | 4 | 3 | 4 |
GENERAL INFORMATION |
|
---|---|
Language of Instruction : | Türkçe |
Level of the Course Unit : | ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey |
Type of the Course : | Zorunlu |
Mode of Delivery of the Course Unit | - |
Coordinator of the Course Unit | Öğr.Gör. ECEM BAYKAL ALPASLAN |
Instructor(s) of the Course Unit | Dr.Öğr.Üyesi SEÇİL KIRLANGIÇ ATAŞEN |
Course Prerequisite | No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
|
---|---|
Objectives of the Course Unit: | Bu ders ile; bitki örneklerinin alınması, analize hazırlanması, bitki örneklerinde mineral analizlerinin yapılması ve değerlendirilmesi, toprak türleri, toprak örneklerinin alınmaları ve analize hazırlanması, kurutma, öğütme, eleme ve saklama yöntem ve yöntem kritiği, fiziksel ve kimyasal toprak analizleri, toprak besin maddeleri analizleri ve alınan sonuçların değerlendirilmesinin öğretilmesi amaçlanmaktadır. |
Contents of the Course Unit: | Bu ders; toprak ana materyalleri, toprak oluşumunda ayrışma, toprak oluşum faktörleri, toprak profili, toprağın fiziksel özellikleri, toprak mineralleri, organik madde, toprak canlıları, toprağın kimyasal özellikleri, toprak suyu, toprak verimliliği, toprakların sınıflandırılması, bitkinin genel yapısı ve özellikleri, bitki organları, organik bileşikler, bitki besin elementleri, gübreleme ve gübre türleri konularını içermektedir. |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
---|
Toprağın bileşimi ve toprak türlerini tanımlar. |
Bitkilerin besin gereksinimlerini belirtir. |
Toprak örneği alınması, analiz edilmesi ve yorumlanması işlerini uygular. |
Toprak örneklerinde fiziksel ve kimyasal analizleri uygular. |
Bitki örneklerinde fiziksel ve kimyasal analizleri uygular. |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
|||
---|---|---|---|
Week | Preparatory | Topics(Subjects) | Method |
1 | Literatür tarama, bireysel hazırlık. | Toprağın tanımı ve bileşimleri | Anlatım, soru - cevap, uygulama. |
2 | Literatür tarama, bireysel hazırlık. | Toprak analizlerine bakış | Anlatım, soru - cevap, uygulama. |
3 | Literatür tarama, bireysel hazırlık. | Toprak örneklerinin alınması ve analize hazırlanması | Anlatım, soru - cevap, uygulama. |
4 | Literatür tarama, bireysel hazırlık. | Toprakta nem ve pH tayini | Anlatım, soru - cevap, uygulama. |
5 | Literatür tarama, bireysel hazırlık. | Toprakta iletkenlik tayini ve kireç miktarını belirleme yöntemleri | Anlatım, soru - cevap, uygulama. |
6 | Literatür tarama, bireysel hazırlık. | Toprakta organik madde, azot ve azot türleri belirleme yöntemleri | Anlatım, soru - cevap, uygulama. |
7 | Literatür tarama, bireysel hazırlık. | Toprakta fosfor, kükürt, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve mikro-element belirleme yöntemleri | Anlatım, soru - cevap, uygulama. |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Literatür tarama, bireysel hazırlık. | Bitki analizlerine bakış | Anlatım, soru - cevap, uygulama. |
10 | Literatür tarama, bireysel hazırlık. | Bitki örneklerinin alınması ve analize hazırlanması | Anlatım, soru - cevap, uygulama. |
11 | Literatür tarama, bireysel hazırlık. | Bitki örneklerinde kül belirlenmesi ve yakma yöntemleri | Anlatım, soru - cevap, uygulama. |
12 | Literatür tarama, bireysel hazırlık. | Bitki örneklerinde N, P, K, Ca, Mg, S belirlenmesi | Anlatım, soru - cevap, uygulama. |
13 | Literatür tarama, bireysel hazırlık. | Bitki Örneklerinde Fe, Mn, Zn, Cu, B, Mo belirlenmesi | Anlatım, soru - cevap, uygulama. |
14 | Literatür tarama, bireysel hazırlık. | Bitki örneklerinde Cl, Ni, Al, Co, Se, Si, Na, V belirlenmesi | Anlatım, soru - cevap, uygulama. |
15 | Literatür tarama, bireysel hazırlık. | Tarım ilaçlarının yararları, çeşitleri ve riskleri | Anlatım, soru - cevap, uygulama. |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
---|
Kaçar, B. (2014). Kolay Uygulanabilir Bitki Analizleri - Bitki, Toprak ve Gübre Analizleri: 2. İstanbul: Nobel Akademik Yayıncılık. |
Kaçar, B. (2013). Temel Gübre Bilgisi. İstanbul: Nobel Akademik Yayıncılık. |
Kaçar, B. (2016). Fiziksel ve kimyasal toprak analizleri- Bitki toprak gübre analizleri 3, Nobel Akademik Yayıncılık. İstanbul: Nobel Akademik Yayıncılık. |
Müftüoğlu, Nuray M. (2014), Türkmen C., Çıklı Y., Toprak ve Bitkide verimlilik analizleri, Nobel Akademik Yayıncılık. |
Dane, J.H. and Topp, G.C. (2002). Methods of Soil Analysis: Part 4 Physical Methods. Soil Science Society of America. |
ASSESSMENT |
|||
---|---|---|---|
Assessment & Grading of In-Term Activities | Number of Activities | Degree of Contribution (%) | Description |
Level of Contribution | |||||
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
They have basic theoretical and practical knowledge in the field of laboratory science.
|
5 | |||||
2 |
They have a minimum technical infrastructure in basic mathematics and science subjects.
|
4 | |||||
3 |
They acquire the ability to effectively collect data through efficient sampling, experiments, and analysis, and to interpret and evaluate the obtained data.
|
4 | |||||
4 |
They are aware of the fundamental concepts related to quality assurance and quality management systems, and they can conduct work in accordance with the importance of the quality control process within total quality management.
|
1 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
They have knowledge of ethical principles and rules related to their field.
|
2 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
They possess the capability to generate original ideas that can respond to the demands and advancements in the laboratory sector, as well as the ability to conduct research and development (R&D) activities.
|
2 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
They interpret and evaluate data using the basic level of knowledge and skills acquired in their field, identify problems, analyze them, and participate/take responsibility in planned activities for solving them.
|
4 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
They have the ability to work independently.
|
1 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
They acquire an awareness of the necessity of lifelong learning and gain an understanding of keeping up with developments in science and technology, as well as continually renewing themselves.
|
3 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
They are respectful towards historical values and possess social responsibility awareness.
|
0 | |||||
2 |
They understand the necessity of teamwork and engage in team collaboration when needed.
|
2 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
They are knowledgeable about laboratory technology and proficiently utilize laboratory instruments and equipment in an appropriate and effective manner.
|
5 | |||||
2 |
They can conduct analyses of food, water, plants, soil, chemicals, microbiological samples, and medical materials.
|
5 | |||||
3 |
They have sufficient awareness regarding individual and public health, environmental protection, and occupational safety.
|
4 | |||||
4 |
They act in accordance with laws, regulations, legislation, and professional ethical standards regarding their duties, rights, and responsibilities as an individual.
|
3 |
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
|||
---|---|---|---|
Workload for Learning & Teaching Activities |
|||
Type of the Learning Activites | Learning Activities (# of week) | Duration (hours, h) | Workload (h) |
Ders | 14 | 4 | 56 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 1 | 2 | 2 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 14 | 2 | 28 |
Okuma | 2 | 2 | 4 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 1 | 4 | 4 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 1 | 3 | 3 |
Kısa Sınav | 2 | 1 | 2 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 2 | 1 | 2 |
TOPLAM | 39 | 0 | 103 |
Total Workload of the Course Unit | 103 | ||
Workload (h) / 25.5 | 4 | ||
ECTS Credits allocated for the Course Unit | 4,0 |