TR EN

INTRODUCTION TO THESIS AND SEMINAR PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
SBE604 INTRODUCTION TO THESIS AND SEMINAR 3 0 0 18

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : DOKTORA, TYY: + 8.Düzey, EQF-LLL: 8.Düzey, QF-EHEA: 3.Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi NEVRUZ BERNA TATLISU
Instructor(s) of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi NEVRUZ BERNA TATLISU
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Dersin amacı öğrencilere kendi alanlarında kaynak taramayı, araştırma yapmayı ve tez öneri formu hazırlamayı öğretmek ve öğrencilere bilimsel ilkelere göre tez yazma becerisi kazandırmaktır.
Contents of the Course Unit: Dersin içeriği, bilimsel araştırma, kaynak tarama, nicel ve nitel araştırma yöntemleri, dipnot sistemleri ve tez öneri formu hazırlama konularını kapsamaktadır.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Tez öneri formu oluşturur
Farklı araştırma teknikleri kullanarak bilimsel makale yazar

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 - Derste işlenecek temel kavramlara, dersin amacı ve içeriğine ilişkin ön bilgi Anlatım, soru-cevap yöntemi
2 Konuyla ilgili makale okuma Bilim ve bilimsel yaklaşım Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
3 Konuyla ilgili makale okuma Bilimsel araştırma ve kaynak tarama Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
4 Konuyla ilgili makale okuma Araştırma sürecinin temel öğeleri Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
5 Konuyla ilgili makale okuma Problem-Araştırma sorusu-Hipotez Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
6 Konuyla ilgili makale okuma Metodoloji Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
7 Konuyla ilgili makale okuma Nicel ve Nitel Araştırma Teknikleri Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
8 - ARA SINAV -
9 Konuyla ilgili makale okuma Anket yöntemi Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
10 Konuyla ilgili makale okuma Örnek olay çalışmaları Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
11 Konuyla ilgili makale okuma Alıntı ve atıf Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
12 Konuyla ilgili makale okuma Bilimsel makale yazımı Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
13 Konuyla ilgili makale okuma Bilimsel makale yazımı Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
14 - Tez öneri formu hazırlama Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
15 - Tez öneri formu hazırlama Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Öğrencilerin seçtikleri konuya dair yerli ve uluslararası akademik makale, tez vb. akademik yayınlar ve araştırmalar.

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Have the cognitive and practical competence at the doctoral level related to the field.
2
It interprets different disciplines that are of interest and relevance within the framework of its field and integrates it into its own field.

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Discusses the methods and methods used in the field and reveals the pros and cons of these methods.

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Researches, discovers, perceives and transfers new and unknown information about her field.
2
Understands the value of scientific knowledge in field, defends her ideas, puts forward innovative thoughts.

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Put the principles of food preparation and presentation into practice in different ways.
2
Gains the ability to act in accordance with the requirements of the applied principles in the field.
3
Conducts scientific studies and thus contributes to its field.

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Makes breakthroughs in its field and sector, presents designs and puts them into practice.
2
Participates in scientific study or practical applications, works in harmony with her teammates.

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Collects globally-wide information on the issues that concern its field, and evaluates the collected information according to scientific thought.
2
Acts in accordance with the scientific method and adapts to changing or updated applications.

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Have the literature knowledge of the field.
2
Acts jointly with its stakeholders in the field, develops and discusses projects.

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Predicts, identifies and offers solutions to problems and troubles experienced or may be experienced in the field.
2
Understands and interprets scientific publications published in field.

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 8 112
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 14 7 98
Ödev 14 6 84
Proje Hazırlama 1 20 20
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 14 5 70
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 1 20 20
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 1 5 5
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 1 5 5
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 76 0 458
Total Workload of the Course Unit 458
Workload (h) / 25.5 18
ECTS Credits allocated for the Course Unit 18,0