Code | Name of the Course Unit | Semester | In-Class Hours (T+P) | Credit | ECTS Credit |
---|---|---|---|---|---|
ECF225 | HISTORY OF ECONOMIC THOUGHT | 3 | 3 | 3 | 6 |
GENERAL INFORMATION |
|
---|---|
Language of Instruction : | İngilizce |
Level of the Course Unit : | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Type of the Course : | Zorunlu |
Mode of Delivery of the Course Unit | - |
Coordinator of the Course Unit | Doç.Dr. BÜLENT İLHAN |
Instructor(s) of the Course Unit | Dr.Öğr.Üyesi NURHAN TOĞUÇ |
Course Prerequisite | No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
|
---|---|
Objectives of the Course Unit: | Bu dersin amacı, öğrencinin iktisadi olayların yorumlanmasına katkıda bulunacak, iktisat tarihi ve teorisi hakkında ihtiyaç duyacağı bilgileri kazandırmaktır. |
Contents of the Course Unit: | Fizyokrasi, Klasik, Neo-Klasik Düşünce, Marksizm, Keynesyen gibi konuları içermektedir. |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
---|
İktisat bilimi düşünce okullarının tarihsel süreçlerini açıklar.(explain) (2) |
Aritmetik ortalama ve standart sapma gibi merkezi eğilim ölçümlerini ilgili problemleri çözer.(solve) (3) |
Merkezi eğilim ve değişkenlik ölçüleri ile ilgili analiz yapar.(analyze) (4) |
Alanındaki yazılımlara girilen verileri yorumlar.(interpret) (4) |
Kesikli ve sürekli dağılımla ilgili problemleri analiz eder.(analyze) (4) |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
|||
---|---|---|---|
Week | Preparatory | Topics(Subjects) | Method |
1 | Kitap Okuma | İktisadi Düşünceler Tarihine Giriş | Anlatım, Soru Cevap, |
2 | Kitap Okuma | Modern İktisadi Düşüncenin Doğuşu: Merkantalistler ve Fizyokratlar (Fizyokrasi) | Anlatım, Soru Cevap, |
3 | Kitap Okuma | Klasik İktisadi Düşüncenin Doğuşu: A. Smith | Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi |
4 | Kitap Okuma | Klasik İktisadi Düşüncenin Diğer Temsilcileri: D. Ricardo, Malthus | Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi |
5 | Kitap Okuma | J. S. Mill ve Klasik İktisadi Düşüncenin Zayıflaması | Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi |
6 | Kitap Okuma | Sosyalist İktisadi(Sosyalist) Düşüncenin Doğuşu: Karl Marx (Marksizm | Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi |
7 | Kitap Okuma | Marjinalizm: Marjinal Analiz ve Neo-Klasik İktisada Giriş | Anlatım, Soru Cevap, |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Kitap Okuma | Neo-Klasik İktisadi Düşünce (K. Menger, L. Walras, V. Pareto, W.S. Jevons, A.Marshall, A. C. Pigou) | Anlatım, Soru Cevap, |
10 | Kitap Okuma | Neo-Klasik İktisadi Düşünce (K. Menger, L. Walras, V. Pareto, W.S. Jevons, A.Marshall, A. C. Pigou) | Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi |
11 | Kitap Okuma | Keynesyen Okul | Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi |
12 | Kitap Okuma | Kurumcu İktisat ve Tarihçi Okul | Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi |
13 | Kitap Okuma | Monetarizm Heterodoks İktisadi Okul: Feminist İktisat&Ekolojik İktisat) | Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi |
14 | Kitap Okuma | Monetarizm Heterodoks İktisadi Okul: Feminist İktisat&Ekolojik İktisat) | Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi |
15 | Kitap Okuma | Genel Tekrar | Anlatım, Soru Cevap, Örnek Olay Yöntemi |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
---|
Hunt, E. K., Mark, L. (. 2016) History of Economic Thougth. PHOENIX PUBLICATIONS |
http://www.nptelvideos.in/2012/12/history-of-economic-theory.html |
Robbins, L. Medema, S. Samuels, J. Baumol W. (2000). A History of Economic Thought.Princeton Universty press. |
ASSESSMENT |
|||
---|---|---|---|
Assessment & Grading of In-Term Activities | Number of Activities | Degree of Contribution (%) | Description |
Level of Contribution | |||||
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Define the basic concepts of economics, administrative and human sciences. (Bloom 1)
|
3 | |||||
2 |
Evaluate the economic environment and overall sustainability of firms. (Bloom 4)
|
1 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Relate principles and concepts of economics and finance with other disciplines. (Bloom 4)
|
1 | |||||
2 |
Define principles, concepts, methods and theories related with economics and finance. (Bloom 1)
|
1 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Interpret the charts and tables related to the field. (Bloom 2)
|
1 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Evaluate the theoretical models of economic policies which have direct or indirect effects by using the facts and dynamics of the economic system.(Bloom 4)
|
1 | |||||
2 |
Analyze economic and financial reports. ((bloom 4)
|
1 | |||||
3 |
Use basic mathematics, statistics and econometric methods and tools to solve economic and financial problems. (Bloom 3)
|
1 | |||||
4 |
Interpret the operation of current economic, political and social events by using institutional information related with Economics and Finance.(Bloom 2)
|
3 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Organize economic and financial activities in humanitarian and social terms with adherence to ethics. (Bloom 4).
|
1 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Develop a critical perspective on national and international economic, political, social, financial and development problems. (bloom 6)
|
2 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Follow the agenda on economics, politics and social issues and improve himself/ herself. (bloom 6)
|
2 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Analyze current issues and problems by using the structure and properties of Macro and Microeconomics and variables. (Bloom 4)
|
1 | |||||
2 |
Evaluate the effectiveness of the general economic system and public policies and their effects on markets and basic economic variables.(Bloom 4)
|
2 | |||||
3 |
Analyze the cause and effect relationships between the relevant economic variables. (Bloom 4)
|
1 | |||||
4 |
Evaluate the expected trends and portfolio analyzes in interest and exchange rates within the framework of the general financial system. (Bloom 4)
|
1 |
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
|||
---|---|---|---|
Workload for Learning & Teaching Activities |
|||
Type of the Learning Activites | Learning Activities (# of week) | Duration (hours, h) | Workload (h) |
Ders | 14 | 3 | 42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 13 | 2 | 26 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 7 | 2 | 14 |
Ödev | 10 | 2 | 20 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 4 | 8 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 2 | 8 | 16 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 52 | 0 | 152 |
Total Workload of the Course Unit | 152 | ||
Workload (h) / 25.5 | 6 | ||
ECTS Credits allocated for the Course Unit | 6,0 |